Notícies

21 de març de 2025 - Informació general

La importància de l’alimentació en persones amb la síndrome de Down

La importància de l’alimentació en persones amb la síndrome de Down

Dia Mundial de la Síndrome de Down

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Síndrome de Down es presenten els resultats de l'estudi GODS21, una iniciativa pionera sobre la relació entre l'obesitat i les persones amb aquesta síndrome. Una dieta saludable s'associa a millors puntuacions de coeficient intel·lectual en aquest col·lectiu.

L'estudi GODS21 (Gene overdosage and comorbidities during the early lifetime in Down Syndrome) ha revelat la importància de la nutrició en el desenvolupament cognitiu de les persones amb síndrome de Down. Així ho estableixen les conclusions que s'han presentat aquest 21 de març, coincidint amb el Dia Mundial de la Síndrome de Down. El treball ha analitzat la relació entre l'obesitat i aquest col·lectiu, per destacar la necessitat de tenir en compte l'alimentació per a millorar la seva salut.

Estudi_Down_obesitat

D’esquerra a dreta, Rafael de la Torre, Mara Dierssen i José María Batalla

Aquest estudi, un projecte de recerca internacional amb la participació de dotze centres de sis països europeus, ha analitzat els factors genètics, epigenètics i ambientals que influeixen en la salut de les persones amb síndrome de Down, centrant-se en la relació entre obesitat i aquest col·lectiu. Tant l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar com el Centre de Regulació Genòmica (CRG) han contribuït de forma decisiva a l'execució dels estudis clínics i a la seva difusió.

Les seves conclusions destaquen la necessitat d'un enfocament integral en la nutrició d'aquestes persones, involucrant tant a les famílies com als professionals de la salut. Així, s'ha evidenciat que un major consum de proteïnes de qualitat, un consum elevat verdures i cereals integrals i un perfil de lípids saludables, s'associa a millors puntuacions de coeficient intel·lectual. L'alimentació equilibrada i l'exercici físic són fonamentals per a prevenir comorbiditats com l'obesitat i, a la vegada, millorar la capacitat cognitiva. També destaca la correlació entre els hàbits alimentaris de les persones amb síndrome de Down i els de les seves famílies, particularment les mares, defensant la importància d'un enfocament integral per a la millora de la seva salut.

En aquest sentit, la Dra. Mara Dierssen, líder del Grup de Neurobiologia Cel·lular i de Sistemes del Programa de Biologia de Sistemes al CRG, apunta que "a la síndrome de Down trobem una predisposició genètica a la preferència pels aliments dolços o d'alt contingut en greix, com han evidenciat els estudis en models animals, possiblement relacionats amb gens específics". A la vegada, el Dr. Rafael de la Torre, coordinador del Grup de Farmacologia Integrada i Neurociència de Sistemes de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i investigador principal del projecte ICOD (Improving Cognition in Down syndrome), afirma que "els resultats de l'estudi ofereixen noves perspectives sobre els factors complexes que contribueixen al sobrepès i a l'obesitat a individus amb síndrome de Down, indicant que una combinació d'intervencions dietètiques i d'estil de vida saludable pot resultar avantatjosa no només per a prevenir l'obesitat sinó també per a millorar el seu rendiment cognitiu".

Estudi_Down_obesitat

A la presentació dels resultats han participat Down Catalunya i Down España, així com La Casa de Carlota, primer estudi de disseny del món que inclou en el seu equip a creatius amb discapacitat intel·lectual, i l'empresa Bimbo. Anirà acompanyada de tallers dirigits a persones amb síndrome de Down i les seves famílies per donar a conèixer les conclusions del treball.

 

La síndrome de Down al món

S'estima que la incidència de la síndrome de Down al món se situa entre 1 de cada 1.000 i un de cada 1.100 nounats. Les persones amb Down poden patir diverses afeccions mèdiques, que provoquen un risc més elevat de desenvolupar obesitat, en comparació amb altres discapacitats intel·lectuals.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2025 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat