15 de febrer de 2005 - Notes de Premsa
La revista Spine, la de major factor d'impacte en la seva especialitat, publica avui els resultats d'un estudi dirigit des de l'Hospital del Mar pel Dr. Ferran Escalada i el Dr. Enric Cáceres, membres de la Unitat de l'Aparell Locomotor (UAL)
Aquest estudi permet predir si determinada escoliosi idiopàtica de l'adolescent, necessitarà cirurgia o si pel contrari n'hi haurà prou amb un tractament més conservador. Això ho fa gràcies a l'avaluació dels canvis en l'alçada, l'edat i en l'angle de la curvatura escoliòtica al llarg del temps mitjançant un model matemàtic. L'estudi també qüestiona l'efectivitat d'altres mètodes per valorar les desviacions de la columna, com ara el Test de Risser, un dels que s'emprats fins ara.Entenem per escoliosi, una incurvació lateral de la columna vertebral en el pla frontal superior a 10º. Ho coneixem popularment com desviament de la columna. La forma d'escoliosi més freqüent és l'escoliosi idiopàtica que representa un 70% de totes les escoliosi. Afecta majoritàriament un 2-3% dels adolescents al final del seu creixement i principalment al sexe femení, amb una relació de 6:1. S'inicia amb la pubertat i presenta l'empitjorament durant la fase de creixement ràpid puberal. La influència del creixement en l'escoliosis idiopàtica no està gaire clar. Tot i que no ha estat demostrada completament, s'accepta que existeix una relació entre el creixement i la progressió de la curva. També s'accepta que la curva s'estabilitza quan s'acaba el creixement.
El treball presentat per metges de l'IMAS és el resultat de l'estudi retrospectiu realitzat sobre 132 nenes diagnosticades d'escoliosis idiopàtica dels adolescents a l'Hospital de l'Esperança, al llarg de 12 anys (entre el 1990 i el 2001). S'analitza l'evolució de l'alçada mitjana i l'angle de curvatura de la columna en relació també amb l'edat de la primera regla (menàrquia). El seguiment es realitza amb un mínim de quatre visites per pacient durant un mínim de dos anys al voltant de la menàrquia.
Es divideix la mostra en dos grups diferenciats pel tipus de tractament a aplicar: el d'observació (66,7%) i el de les pacients tractades amb un aparell ortopèdic (33,3%). En el primer grup s'aprecia un creixement de l'angle de la curvatura fins els 2,5 anys després de la menàrquia, coincidint amb el periode de màxim creixement, tot i que aquest creixement de la curvatura va minvant després del primer any postmenàrquic. Pel que fa al segon grup, s'aprecia un creixement significatiu de l'angle en el periode que va dels sis mesos abans fins a l'edat de la primera regla. L'estudi apunta que probablement aquesta diferència es dóna per l'efecte estabilitzador de l'aparell ortopèdic sobre la curva, sent l'augment de la curvatura menor en nenes tractades. A l'estudi es demostra que l'augment de l'alçada de les pacients és estadísticament significatiu fins els 2,5 anys després de la primera regla independentment de ser tractades amb aparells ortopèdics o no.
El fet de trobar una bona relació entre l'angle de la curvatura i el creixement demostra que aquestes dues variants progressen paral.lelament, així com que la aturada en la seva evolució també és simultània. Aquesta relació és especialment evident en nenes que no han estat tractades amb aparells ortopèdics. També cal destacar que la curvatura escoliòtica no serà major en nenes més altes sino que l'augment de la curva està relacionat amb la velocitat de creixement individual de cada pacient.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat