Notícies

19 i 20 de juny de 2008 - Notes de Premsa

Novetats i controvèrsies de la ginecologia oncològica

Novetats i controvèrsies de la ginecologia oncològica

XXII Curs d'actualització en Ginecologia Oncològica

Avui dijous dia 19 i divendres dia 20, el Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital del Mar organitza el Curs d'actualització en Ginecologia Oncològica. Aquest curs, dirigit pel Dr. Ramón Carreras, Cap de Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital del Mar i el Dr. Manuel Mariño, en la seva XXII edició, té l'objectiu d'actualitzar els coneixements en un camp de l'especialitat, l'oncologia, que evoluciona ràpida i contínuament. La visió del curs és molt divulgativa, per tal que ginecòlegs especialistes d'Atenció Primària, especialistes de medicina familiar o altres professionals sanitaris, rebin de primera mà una visió actualitzada de la situació de la ginecologia oncològica.

L'enfocament d'aquest curs de referència entre els ginecòlegs serà multidisciplinari, incloent en les sessions tots els aspectes de prevenció, diagnòstic, tractament quirúrgic, tractament hormonal, quimioteràpia, radioteràpia i seguiment. Com cada any, una part de les sessions constarà de casos pràctics reals per a la seva discussió conjunta entre els ponents i el públic assistent. Participaran professors i doctors de reconegut prestigi en aquest, que aportaran la seva experiència personal i la seva visió sobre les diferents línies d'investigació.

 

Càncer de mama, ovari i endometri

El curs se centrarà en aquelles patologies més prevalents en la dona com el càncer de mama, d'ovari i d'endometri. A més presentarà un tema d'actualitat per tal d'obrir una línia d'anàlisi i debat entre els assistents i intentarà valorar l'impacte de la vacuna del Virus del Papiloma Humà (HPV) en la pràctica clínica dels especialistes en ginecologia.

 

Només la prevalença a Catalunya del Càncer de Mama es calcula en més de 50.000 dones. La supervivència d'aquestes pacients està millorant cada dia, amb una reducció de la mortalitat anual d'un 2% i assolint-se una supervivència als 5 anys d'un 85% en la població general, gràcies al diagnòstic precoç i als avenços en el tractament. En el curs d'enguany és valoraran les últimes novetats, especialment en els tractaments i els abordatges quirúrgics, que busquen ser cada vegada més efectius amb un menor impacte per a la qualitat de vida de les dones afectades. El Dr. Algara, Cap de Servei de Radioteràpia de l'Hospital del Mar-Esperança, presentarà els nous esquemes de radioteràpia, cada vegada més conservadora amb la irradiació parcial de la mama - del quadrant afectat i no de tot el pit. També es presentaran els nous tractaments quimioteràpics orientats cap a la màxima personalització amb les teràpies moleculars, i els estudis de biomarcadors per predicció de resposta a aquesta quimioteràpia.

 

Un altre dels temes que es presentarà com a novetat en el cas del càncer de mama és l'ús d'un nou abordatge quirúrgic gràcies a la ductoscòpia, una tècnica endoscòpica emprada a través dels conductes de la glàndula mamària.

 

Tot i que el càncer de mama és el més freqüent, el càncer d'ovari i el carcinoma d'endometri suposen un percentatge important dels càncers que afecten la dona. En aquest curs s'aportaran les últimes novetats en el tractament del càncer d'ovari que suposa el 5è càncer de la dona en relació a la freqüència i el 3er en mortalitat. Fa temps que els especialistes valoren diferents pautes de tractament en el cas de les neoplàsies d'ovari: quimioteràpia prèvia a la cirurgia, primer una cirurgia radical òptima i posteriorment iniciar quimioteràpia, etc . Els últims estudis han determinat que la utilització en determinats casos de quimioteràpia intraperitoneal –directament a l'interior de la cavitat abdominal a través d'un catèter- millora el pronòstic. Alguns centres reuneixen algunes experiències realitzades en pacients molt seleccionades i el Grup de treball de carcinomatosi peritoneal de l'Hospital del Mar té previst iniciar alguns tractaments a curt termini.

 

En el cas del carcinoma d'endometri, que afecta a la capa de teixit que revesteix l'interior de l'úter, el curs presentarà l'experiència en maneig de les pacients d'alt risc. Es planteja el seguiment amb una vigilància atenta d'aquelles pacients que tenen clarament identificats factors de risc. En concret es plantejarà l'estudi i seguiment de síndromes familiars, per exemple l'augment d'incidència detectada en la síndrome de Lynch (Càncer colorectal hereditari no polipoide). Un 2% dels casos de càncer d'endometri estan associats a aquesta síndrome genètica i d'entre les afectades, el 60% acabaran patint un càncer d'endomentri. Aquesta elevada xifra fa que els especialistes necessitin plantejar estratègies terapèutiques a priori. A més, en el curs també es presentaran els estudis que s'estan duent a terme en la detecció de gangli centinella en aquest tipus de càncer.

 

Vacuna contra el Papiloma Virus

Per últim es tractarà un tema actual i no exempt de polèmica. L'ús de la vacuna del Virus del Papiloma Humà (HPV), que tot just comença a introduir-se, i com aquesta pot impactar en la pràctica clínica. Això planteja una sèrie de qüestions: com s'haurà de fer el cribatge del càncer de cèrvix a partir del moment que l'ús d'aquesta vacuna s'estengui?

 

La Vacuna contra el Papiloma Virus, ha estat comercialitzada recentment i amb ella la possibilitat d'immunització davant d'una de les malalties de transmissió sexual clarament relacionada amb la possibilitat de patir un càncer de coll d'úter. La vacuna no immunitza contra tots els serotips del virus, però si contra el VPH 16 i el VPH 18 –responsables en el 70-75% de les infeccions-. El càncer de coll d'úter és la segona causa de càncer de la dona, amb l'agreujant que afecta dones molt joves. Aquest càncer està clarament relacionat amb la infecció prèvia d'aquest virus (VPH) que es contrau únicament per transmissió sexual. La infecció per VPH pot causar molèsties locals en forma de berrugues anogenitals anomenades "condilomes" que són altament contagioses. Però aquestes berrugues només són la punta de l'iceberg, doncs la infecció per VPH queda latent i afecta a les cèl·lules del coll de l'úter i tard o d'hora pot donar un càncer en aquesta zona. La indicació actual és l'administració de la vacuna a les nenes d'entre 9 i 14 anys - abans d'haver tingut cap tipus de contacte amb cap serotip del VPH –. Això pot fer canviar l'epidemiologia del càncer de coll d'úter durant els propers anys i possiblement necessitarà revalorar el cribatge actual d'aquest càncer (citologies anuals o biennals de control).

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat