Notícies

1 de març de 2005 - Notes de Premsa

Implantació de la història clínica electrònica als centres de l'IMAS

L'Estació de Treball Mèdica i d'Infermeria, pionera a Catalunya en la informatització total de la història i el curs clínic als Hospitals de l'IMAS.

L'Institut Municipal d'Assistència Sanitària (IMAS) ha implantat recentment als seus centres les Estacions de Treball Mèdic (ETM) i d'Infermeria (ETI) per a l'enregistrament de dades dels pacients. El programa IMASIS (IMAS Informatic Systems) recull tota la informació necessària per a metges i infermeres en un sistema centralitzat que pot ser consultat des de qualsevol ordinador connectat a la xarxa de l'hospital, ja sigui a l'habitació del pacient, al despatx o a la consulta. Aquest sistema resoldrà problemes de duplicació d'informacions o de pèrdua de dades dels malalts. És un salt qualitatiu que marcarà un abans i un després en els sistemes d'atenció i documentació sanitària.

Implantació progressiva

 

La implantació d'aquest sistema s'està fent de manera gradual. Actualment es troba en ple funcionament a l'Hospital de l'Esperança i en alguns serveis d'altres centres de l'IMAS. Es preveu que aquesta eina funcioni en la totalitat de serveis del Centre Geriàtric i de l'Institut Psiquiàtric al llarg de l'any 2005. Tot i que la implantació total a l'Hospital del Mar està prevista per a l'any 2007, ja s'ha iniciat una prova pilot als serveis de Digestiu, Cardiologia, COT, Pediatria i Reumatologia d'aquest Hospital. Si bé és cert que tot nou sistema implica un període de formació, de dualitat i convivència amb el sistema tradicional, el professional es troba còmode molt aviat amb un sistema altament intuïtiu.

 

És el primer cop a Catalunya que una institució sanitària que funciona amb la història clínica tradicional en paper, fa el salt a un nou sistema en format digital, més àgil i pensat per respondre a les necessitats dels seus usuaris.

 

L'ETM/ETI està pensada, segons els seus creadors, amb l'objectiu de ser una eina d'ajuda per a tots els professionals de l'IMAS, per millorar la gestió clínica i la qualitat assistencial dels seus centres. La comoditat addicional d'aquest sistema és la portabilitat, de manera que metges i infermeres poden introduir les dades del pacient al mateix moment de ser recollides, mitjançant un ordinador portàtil que estigui connectat al sistema. Ofereix molta autonomia a l'usuari i s'adapta perfectament a les seves necessitats. És una eina molt segura i de màxima confidencialitat perque l'usuari, per accedir-hi, ha d'introduir un codi que l'identifica. La navegació per les estacions de treball és ràpida ja que té un temps de resposta de menys de tres segons.

 

L'IMASIS és un programa únic, és a dir, no necessita connectar-se a cap altre programa. És un sistema de programació amb tecnologia web, a través de l'Internet Explorer i això permet incorporar informació multimèdia com imatges, vídeos i so de manera que es puguin consultar a la pantalla les radiografies i altres proves de diagnòstic per la imatge de cada pacient, tot i que aquest servei encara es troba a la fase inicial. Per aquesta raó és tant important la inversió en l'ampliació de potència de la xarxa per a l'òptim funcionament del programa i per a garantir la màxima seguretat del sistema.

 

Es preveu que en el futur aquest programa es pugui connectar amb els Centres d'Atenció Primària de manera que, els metges que visitin al pacient a l'Hospital tinguin accès a la història clínica que ha anat enregistrant el seu metge de capçalera. Així s'acabaria amb problemes com és que sovint el pacient, en arribar a l'Hospital, no s'enrecorda o no pot comunicar per problemes físics, quins són els medicaments que pren, les al.lèrgies que pateix i altres dades vitals.

 

Informació incorporada en temps real

 

La història clínica electrònica ja és un fet. En menys de tres clics qualsevol professional que intervé a la trajectòria clínica del malalt té a la seva disposició tota la informació del pacient. La metodologia de consulta i introducció de dades és molt senzilla: s'accedeix mitjantçant un codi que identifica l'usuari com a metge, infermera o terapeuta. Segons aquesta classificació s'entra a la sessió corresponent i també es poden consultar les anotacions que han fet els altres professionals. És una eina molt intuïtiva que requereix de poca formació i és molt ràpida.

 

La centralització de totes les dades facilita la consulta de la història clínica del pacient per a una assitència de màxima qualitat. Només cal introduir una vegada una ordre, una petició o un comentari per a que quedi inclosa en la història del malalt, visible per a tots i en tots els processos que repercuteix. Per exemple: una ordre de medicació s'afegeix immediatament a la distribució d'infermeria de cada torn, a la comanda a farmàcia i a l'informe d'alta del pacient. Amb aquest sistema es poden consultar de manera ràpida i còmode tots els documents generats durant el període d'ingrès del malalt: informe d'alta, full quirúrgic, sol.licituds i informes de proves, full de medicació o el registre de diagnòstics o de tractaments. A més, el programa destaca amb color vermell aquelles xifres que mostren uns valors alterats. Els metges quan passen visita porten l'ordinador portátil al carro i poden consultar totes aquestes dades.

 

El funcionament de l'ETM/ETI com una base de dades facilita la cerca de casos als investigadors, posa al seu abast més informació que mai. Introduint un sol paràmetre de recerca s'obtenen tots els registres que hi coincideixen i així poden consultar casos, comparar dades i veure quin és el desenvolupament d'aquells casos que els interessen.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat