Notícies

23 de desembre de 2008 - Notes de Premsa

Un nou mètode permet estimar la prevalença real del consum de drogues durant l'embaràs

Un nou mètode permet estimar la prevalença real del consum de drogues durant l'embaràs

Els resultats d'aquest innovador projecte es publiquen a la revista "Anales de Pediatría" d'aquest mes de desembre

Investigadors del Grup de Recerca en Infància i Entorn de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar), grup vinculat al Servei de Pediatria de l'Hospital del Mar han utilitzat el meconi o primera femta dels nounats per determinar si ha existit consum de drogues durant els darrers dos trimestres de l'embaràs. Fins al moment s'havien utilitzat mostres d'orina per determinar el consum de drogues, mètode que tot i ser fiable, només reflexa l'exposició o consum durant els 1-4 dies previs a l'anàlisi.

L'objectiu d'aquest projecte ha estat estimar la prevalença del consum de drogues de les dones embarassades i els efectes de l'exposició crònica a drogues en el fetus i en el nounat mitjançant l'anàlisi del meconi, una entrevista materna estructurada i l'observació clínica del nadó (pes, talla, perímetre cranial, índex ponderal, ràtio cervell-cos i altres signes clínics). Segons Oscar García, primer signant de l'article: "El meconi comença a formar-se entre les setmanes 12 i 16 de l'embaràs i emmagatzema la informació fins al moment del naixement. Si afegim que la seva recollida no és invasiva per a la mare ni per al nadó, el meconi es revela com una molt bona substància orgànica per fer una valoració acurada de l'exposició fetal a drogues d'abús i per tal d'identificar als nounats de risc que poden requerir tractament o seguiment."

 

La mostra estudiada va ser de 1.209 parelles mare-fill que van ser ateses durant el període octubre 2002-febrer 2004. L'anàlisi del meconi va donar positivitat per consum de drogues d'abús durant l'embaràs en el 10,9 % del total de la població estudiada, essent en un 5,3 % positives per cànnabis, un 4,7 % positives per heroïna i un 2,6 % en cocaïna, mentre que el 1,5 % va ser positiu per consum de diverses drogues a la vegada. El fet que l'estudi contrastés l'anàlisi del meconi amb l'entrevista materna, va confirmar la infradeclaració ben coneguda del consum de tabac durant l'embaràs i la declaració incomplerta de consum de drogues per part de la dona embarassada. De fet, tan sols un 1,3 % va declarar haver consumit cànnabis, un 0,3 % heroïna i un 1,2 % cocaïna.

 

El nivell d'exposició dels nounats a drogues es va associar amb talla i pes al néixer significativament més baixos conjuntament amb una relació cervell-cos major en els nounats exposats només a cocaïna o a més d'una droga simultàniament. L'estudi també demostra un nombre d'avortaments previs major en les mares consumidores.

 

Els resultats revelen també una forta associació entre el consum de tabac i el consum de cocaïna o el policonsum de drogues. De l'anàlisi sòcio-demogràfic realitzat es desprèn que l'abús de drogues durant l'embaràs no s'associa a una determinada ètnia ni classe laboral en la població estudiada.

 

Segons Oscar García: "Tot i que actualment els mètodes analítics són específics i sensibles per detectar quantitats fins i tot mínimes de les drogues i dels seus derivats, cal seguir investigant per tal de poder fer que aquesta informació sigui aplicable a la pràctica clínica i descobrir el mecanisme de pas de les drogues al fetus a través de la placenta i els seus efectes en els nounats."

 

Aquest estudi ha permès demostrar l'existència d'un consum ocult i significatiu de drogues durant l'embaràs, amb la conseqüent repercussió en el correcte neurodesenvolupament dels fetus que hi han estat exposats i ha permès obtenir informació sobre la prevalença real del consum de drogues. Per aquest motiu, els investigadors refereixen que l'anàlisi del meconi és una bona eina diagnòstica en els casos de nounats amb elevada sospita d'exposició intrauterina a drogues d'abús, ja que el correcte diagnòstic permetrà oferir un tractament i un seguiment apropiats al nadó.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat