Notícies

11 de maig de 2009 - Notes de Premsa

Constitueixen les tecnologies de la comunicació i les exposicions mediambientals factors de risc de tumor cerebral en els joves?

Constitueixen les tecnologies de la comunicació i les exposicions mediambientals factors de risc de tumor cerebral en els joves?

D'entre les malalties infantils, després de la leucèmia, els tumors cerebrals constitueixen la segona malaltia més freqüent

S'inicia l'estudi internacional multicèntric MOBI-KIDS, coordinat pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i en el que participen grups de recerca de 13 països diferents, centrats en la recerca de la relació entre les tecnologies de la comunicació, inclosos els telèfons mòbils, i els factors mediambientals i el tumor cerebral en els joves.

D'entre les malalties infantils, després de la leucèmia els tumors cerebrals constitueixen la segona malaltia més freqüent. La incidència d'aquests tumors en individus menors de 20 anys s'ha vist incrementada recentment. Tot i que la supervivència a millorat considerablement, la prevenció dels tumors cerebrals és un objectiu important, però continua sent un gran desafiament.

Ara per ara, se sap molt poc dels factors de risc del tumor cerebral. Es coneix que alguns factors (com l'exposició a radiació ionitzant) i antecedents familiars de tumor cerebral incrementen el risc de desenvolupar aquest tumor. Altres factors mediambientals (com l'exposició a agents químics, l'alimentació durant l'embaràs o l'exposició a camps electromagnètics, inclòs l'ús dels mòbils) poden estar relacionats amb els tumors cerebrals. Pel que fa a això, l'ús de telèfons mòbils i altres tecnologies de la comunicació ha incrementat dràsticament a l'última dècada, especialment en nens, pel què encara s'ha d'estudiar la seva funció en el desenvolupament del tumor cerebral en joves.

Un dels problemes en l'estudi dels factors de risc mediambiental i el tumor cerebral en joves ha estat el número limitat de nens inclosos en els estudis previs. Tot i que la freqüència de tumor cerebral en joves pot haver incrementat en les últimes dècades, afortunadament segueix sent una malaltia poc comú. Per tant, es requereixen estudis internacionals que donin resposta a aquestes qüestions de recerca.

Per això, un estudi internacional multicèntric en el que hi participen experts de 13 països europeus i no europeus, investigaran les possibles associacions existents entre l'ús d'aparells de comunicació i altres factors de risc mediambientals i els tumors cerebrals. L'estudi està finançat per la Unió Europea i també compta amb el finançament local de col·laboradors externs a la UE.

Durant un període d'estudi de cinc anys, es convidarà a uns 2000 joves d'entre 10 i 24 anys amb tumor cerebral i a aproximadament la mateixa quantitat de joves sense aquest tumor a què participin en l'estudi. S'utilitzarà un qüestionari detallat que cobreixi factor demogràfics, historial de residència i qüestions sobre factors de risc mediambientals que inclogui l'ús de telèfons mòbils entre els joves. Després d'una fase preparatòria d'un any, al 2010 s'iniciaran les invitacions per participar en l'estudi.

Els centres participants són:

* Australia: MONASH University

* Austria: the Medical University of Vienna

* Canada: the University of Ottawa

* France: the Association pour la Recherche Epidémiologique dans les Cancers de l'Enfant et de l'Adolescent, the Université de Lyon, Institut National de Recherche sur les Transports et leur Sécurité, Institut national de Veille Sanitaire, Unité Mixte de Recherche épidémiologique et de Surveillance Transports Travail Environnement.

* Germany: the Ludwig-Maximilians-University Munich

* Greece: the National and Kapodistrian University of Athens

* Israel: the Gertner Institute for Epidemiology & Health Policy Research

* Italy: the Università degli Studi di Torino

* New Zealand: the University of Auckland

* Spain: Fundació Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), Fundació IMIM, Instituto de Salud Carlos III, University of Huelva and University of Valencia

* Taiwan: the National Taiwan University College of Public Health

* The Netherlands: Universiteit Utrecht L'avaluació de l'exposició comptarà amb el recolzament de France Telecom SA i l'Agència Britànica de Protecció de la Salut.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat