25 de maig de 2009 - Notes de Premsa
Per l'eficàcia de la tècnica "Punció Aspirativa Transbronquial guiada per ultrasonografia endobronquial radial"
Especialistes del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar de Barcelona han demostrat que gràcies a la tècnica denominada “Punció Aspirativa Transbronquial guiada per ultrasonografia endobronquial radial” s’aconsegueix augmentar l’eficàcia diagnòstica de les puncions dels ganglis propers al pulmó que es fan a través del broncofibroscopi per a l’estudi d’extensió del Càncer de Pulmó. Es tracta d’un procediment mínimament invasiu, que no requereix anestèsia general ni hospitalització. L'Hospital del Mar va ser el primer centre de Catalunya i el segon en tot l’Estat espanyol en utilitzar aquesta tècnica.
L’estudi, recentment publicat a Archivos de Bronconeumología, demostra l'eficàcia de la tècnica denominada “Punció Aspirativa Transbronquial guiada per ultrasonografia endobronquial radial” per al diagnòstic i estadificació del Càncer de Pulmó, utilitzada per primera vegada a Catalunya fa gairebé 3 anys en aquest Hospital.
La Punció Aspirativa Transbronquial guiada per ultrasonografia endobronquial radial ha suposat un gran avenç en el diagnòstic d’extensió del Càncer de Pulmó
Aquesta tècnica permet l'obtenció de mostres dels ganglis de les estructures que es troben molt properes a l'arbre tràqueo-bronquial, en el mediastí (espai central del tòrax localitzat entre els dos pulmons). Amb el pacient sedat es procedeix a fer-li una broncofibroscòpia (introducció d’un tub flexible per via nasal amb una òptica incorporada que permet la inspecció dels bronquis). Llavors, pel mateix tub, s’introdueix una minisonda ecogràfica que permet localitzar els ganglis del mediastí per a posteriorment puncionar-los i així obtenir una mostra que permeti saber si estan o no invadits per cèl·lules tumorals.
Els experts de l'Hospital del Mar han publicat, després de gairebé 3 anys d’utilitzar-la, els resultats que demostren que és una tècnica amb molts avantatges: és mínimament invasiva, no requereix anestèsia general ni ingrés hospitalari i fins ara no s’han documentat complicacions destacables. En aquest sentit, permet escurçar el temps entre la sospita clínica i el diagnòstic i, al mateix temps, en la majoria de casos, evita l’exploració quirúrgica del mediastí (mediastinoscòpia). Prova de la utilitat d’aquesta nova tècnica és que ja durant aquest període s’ha reduït dràsticament el nombre de mediastinoscòpies realitzades.
L’estudi que n’objectiva els avantatges
L'objectiu de l'estudi publicat a la revista Archivos de Bronconeumología ha estat avaluar la utilitat d’aquesta tècnica, implantada en aquest hospital l’any 2006, per a l’obtenció de mostres dels ganglis del mediastí. Per aquest motiu, es va comparar el rendiment de la Punció Aspirativa Transbronquial guiada per ultrasonografia endobronquial radial amb la Punció Aspirativa Transbronquial convencional (sense sonda ecogràfica; és a dir, a cegues) per a l'estudi de les adenopaties mediastíniques. Els resultats han demostrat que la nova tècnica millora el rendiment quan es puncionen aquests ganglis respecte la Punció Aspirativa Transbronquial convencional i, al mateix temps, permet obviar la mediastinoscòpia. “En aquest sentit, i comparant amb les dades de l’any 2005, s’ha constatat una reducció del 60% en el nombre de mediastinoscòpies realitzades en el nostre centre en el primer any d’aplicació d’aquesta tècnica”, ens explica el Dr. Víctor Curull, responsable de la Unitat d’endoscòpia respiratòria del Servei de Pneumologia de l’Hospital del Mar.
Un altre avantatge d’aquesta tècnica és que permet també una major precisió en l’estudi de l'extensió local del tumor a avaluar l'existència (o no) d'infiltració a l'esòfag, la tràquea, l'aorta, la vena cava o l'artèria pulmonar.
La ultrasonografia endobronquial radial també és útil per a la localització de lesions pulmonars perifèriques mitjançant broncofibroscòpia, obtenint millors resultats que amb la tècnica convencional basada en la fluoroscòpia i, d’altra banda, redueix l'exposició a radiació del malalt i del personal sanitari.
Aquest estudi, dut a terme a l'Hospital del Mar, ha estat realitzat amb el suport de la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (SEPAR), de la Fundació Catalana de Pneumologia (FUCAP) i de la Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP).
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat