10 de juny de 2009 - Notes de Premsa
XLIII Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Psicosomàtica (SEMP)
El Congrés convocat per la Societat Espanyola de Medicina Psicosomàtica (SEMP) és ja un referent en el seu camp i està avalat per l'èxit de les seves edicions anteriors. Cal destacar no obstant, que en aquesta ocasió suposarà una fita ja que per primera vegada en la història científica del nostre país, es reuniran tots els professionals i Societats implicades en el tema.
Mitjançant simposis específics, Metges d'Atenció Primària, Psicòlegs i Psiquiatres, reflectiran el que és la realitat clínica i de col·laboració terapèutica. S'ha convidat també a l'estament d'Infermeria a col·laborar i participar. Aquesta XLIII edició del Congrés es celebrarà a l'Hotel Barceló Sants de Barcelona, els dies 11, 12 i 13 de Juny 2009. El Comitè Organitzador està presidit pel Dr. Antoni Bulbena, director de l'Institut d'Atenció Psiquiàtrica i Salut Mental de l'Hospital del Mar i el Dr. Josep Mª Farré, Cap del Servei de Psiquiatria, Psicologia i Medicina Psicosomàtica del USP Institut Universitari Dexeus. A la congregació, experts de tota Espanya avaluaran la situació actual de la Medicina Psicosomàtica i plantejaran els reptes pel futur.
La Medicina Psicosomàtica busca la relació entre les malalties mentals i les físiques i estudia la transcendència d'aquest vincle a l'hora de tractar un pacient. En paraules del Dr. Antoni Bulbena, “Més que una especialitat és un concepte. Una forma d'entendre la medicina i un punt de trobada”. Aquest concepte va néixer a principis del segle XX, va caure en desús a partir de 1940 -1950 i actualment ha estat recuperat i són molts els seus defensors. Un d'ells és el Dr. Josep Mª. Farré, qui entén que “La Medicina Psicosomàtica no es limita exclusivament a una visió integral de la Medicina sinó que proporciona a més una teoria que explica i tracta moltes situacions clíniques”. El Dr. Josep Mª. Farré ens concreta els dominis de la Medicina Psicosomàtica: Vulnerabilitat individual i esdeveniments vitals que donen lloc a estrès agut i crònic; excessiva ansietat per l'estat de salut; malalties i situacions clíniques que es troben a la frontera entre el que és “emocional” i el que és “somàtic”, com per exemple: la Fibromialgia, el Colon Irritable, les Somatitzacions i el Dolor Crònic.
L'associació entre les malalties mentals i les somàtiques que estudia la Medicina Psicosomàtica es recolza en estudis que l'evidencien. Investigadors de l'Hospital del Mar van determinar ja en un estudi que patir Agorafòbia o Trastorns del Pànic coincideix amb un major risc de sofrir al·lèrgies, cardiopatia, malalties osteomusculars i hipertensió. Es va comparar un grup de pacients que patien Trastorns d'Ansietat amb un grup de pacients sense cap malaltia psiquiàtrica i es va observar que els primers presentaven, amb una major freqüència, les malalties somàtiques esmentades. “Es va observar 6,2 vegades més cefalees, 6,1 vegades més al·lèrgies, 3,6 malalties osteomusculars, 3 vegades més malalties cardíaques i 2,1 vegades més hipertensió”, ens explica el Dr. A. Bulbena.
El XLIII Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Psicosomàtica, s’inaugurarà amb una conferència a càrrec del Dr. Valdés, titulada amb una pregunta impactant a la qual encara no s'ha donat una resposta explícita: “El sofriment escurça la vida?”. També és de notable actualitat la ponència del Dr. J. de la Gándara sobre “Crisi i salut mental de la dona”, integrada en la taula rodona: “Psiquiatria d'Enllaç i Gènere”. A aquestes qüestions se li sumaran altres temes rellevants en la medicina actual, com és la Psiquiatria d'Enllaç a Espanya. Aquesta branca de la psiquiatria s'ocupa dels trastorns psiquiàtrics presents en pacients d'altres àrees de la medicina. Té com objectiu identificar i tractar els trastorns mentals que pateixen pacients amb malalties físiques, sobretot en el context de l'hospital general. En el Congrés, el Dr. A. Llop de Saragossa presentarà un estudi desenvolupat per un conjunt d'hospitals espanyols, en el qual s'ha observat un alt índex de mortalitat en pacients amb depressió. D'altra banda, el Dr. Antoni Bulbena comenta que a l'Hospital del Mar, en una aposta evident per la Psiquiatria d'Enllaç, la presència d'un professional de la psiquiatria integrat en el Servei d'Oncologia o en la Unitat de Fibromialgia, és ja un procediment rutinari. En el marc de les Malalties Físiques en les Malalties Mentals, integrat en la Psiquiatria d'Enllaç, el Congrés avaluarà quines malalties somàtiques presenten pacients amb diferents malalties mentals, com són els Trastorns d'Ansietat, els Trastorns Depressius o els Trastorns Esquizofrènics.
Al Congrés també es parlarà de Cronobiologia i la seva repercussió en psicosomàtica. La Cronobiologia estudia com el nostre rellotge biològic afecta el nostre cos i estat d'ànim, segons el moment del dia i l'entorn en el que ens trobem. No tothom està sotmès al mateix ritme biològic, cosa que explica per què hi ha persones que es consideren diürnes i d’altres nocturnes, però en qualsevol cas, respectar-lo pot ajudar-nos a descansar millor durant la nit, a rendir més durant el dia i a aconseguir un millor benestar general. Un altre apartat del programa està destinat a la Interconsulta en addiccions. Sota aquest paraigua s'analitzaran qüestions com la relació entre drogues, medicines i addiccions (joc, sexe o comportaments) o com abordar, per exemple, a un pacient alcohòlic que es troba en programa de trasplant hepàtic. També s'exposaran qüestions relacionades amb les Repercussions Mèdiques del Comportament Hostil. L'Hostilitat s'estudia des de fa dècades com un tret que limita a l'individu en la resolució dels seus conflictes i la seva interacció amb els altres. Al Congrés, el Dr. Borja Farré Sender, Coordinador de la Unitat d'Ansietat i Estrès del Servei de Psiquiatria i Psicologia del USP Institut Universitari Dexeus, presentarà estudis que persegueixen explicar quin impacte té l'Hostilitat en el camp de la salut i com prevenir les seves conseqüències. Un dels patrons de conducta que més s'ha analitzat és el de tipus A, més conegut com persones “addictes al treball”, que s'ha associat a malalties cardiovasculars. Un altre tema que tindrà el seu espai en el Congrés és el de l'Èxode Reproductiu. Es tracta d'analitzar com atendre les necessitats psicològiques d'aquelles persones que vénen de l'estranger al nostre país per sotmetre's a un tractament de Reproducció Assistida que la llei del seu lloc d'origen els nega.
El XLIII Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Psicosomàtica, a més d’acollir ponències, contarà amb diversos tallers, com el d'Exploracions físiques especials en Psiquiatria. Mitjançant aquest taller, Guillem Pailhez, coordinador de la Unitat de Trastorns d'Ansietat de l'Institut d'Atenció Psiquiàtrica (IAPS) de l'Hospital del Mar, ensenyarà els mètodes mitjançant els que la identificació d'algunes característiques corporals pot facilitar el diagnòstic clínic de diverses malalties mentals. Les exploracions del biotip, la hiperlaxitud articular o les anomalies físiques menors, ajuden a identificar subgrups de malalties com l'esquizofrènia y proporcionen potencials indicadors de risc de malaltia mental.
A més, durant aquest Congrés també seran debatudes qüestions com Psicologia i VIH/SIDA, Trastorns de l'Alimentació infanto-juvenil o la Hiperfreqüentació en atenció primària.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat