17 de juliol de 2009 - Notes de Premsa
Donarà resposta a les necessitats de tractament vascular cerebral complex per un terç de la població de Catalunya
L’Hospital del Mar i l'Hospital Germans Trias i Pujol han signat un conveni per crear conjuntament un Centre Terciari d’Ictus (CTI) amb capacitat per satisfer tots els requeriments que comporta l’atenció de la patologia vascular cerebral aguda complexa. Els avenços tecnològics han permès desenvolupar nous mitjans terapèutics, bàsicament per via intraarterial, per atendre als pacients complexos amb patologia vascular cerebral. L’objectiu del projecte és oferir de forma conjunta l’accés a tècniques de tractament avançades com la reperfussió intraarterial o la mecànica les 24 hores del dia i tots els dies de l’any. Els metges que formin la guàrdia es traslladaran d’un centre a l’altre segons les necessitats que hi hagi a cada moment.
La reperfussió intraarterial i el tractament mecànic
En determinades ocasions el tractament farmacològic trombolític endovenós no aconsegueix recanalitzar l’artèria obstruïda. També hi ha casos en què no es pot aplicar perquè està contraindicat o bé el pacient no es troba dins les 3 hores post-ictus, temps límit d’aplicació. Quan es dóna alguna d’aquestes circumstàncies es pot aplicar un tractament per intentar dissoldre el coall que obstrueix l’artèria in situ, mitjançant l’aplicació del fàrmac amb un catèter. Una altra opció és intentar retirar el coall per acció mecànica, com si es tractés d’un llevataps. Aquestes tècniques precisen de professionals molt experts i tenen un escàs espai de temps o finestra terapèutica (6-8h) per ser aplicades. També serveix com a tractament “de rescat” quan altres alternatives no han funcionat.
El Centre terciari d’ictus comprendrà tres divisions: Unitats de Neurorradiologia intervencionista (UNRI), Unitats de Neurologia vascular i Equip únic de guàrdia de Neurointervencionisme. Des del punt de vista organitzatiu, el CTI estarà format per unitats separades físicament però que actuaran de manera conjunta, amb els mateixos protocols, compartint recursos –humans i tecnològics- quan sigui necessari i que treballaran de forma coordinada, 7 dies a la setmana i 365 dies l’any, per assegurar una atenció altament qualificada en patologia vascular cerebral complexa de forma ininterrompuda a nivell tecnològic, el servei de Neurointervencionisme es posicionarà com un dels més avançats de Catalunya.
La unió de recursos en el CTI permetrà, d’altra banda, incrementar el potencial de recerca en l’àmbit cerebrovascular i assegurar una casuística suficientment important com per poder tenir la capacitat docent necessària per formar de manera adequada metges neurointervencionistes. L’objectiu general és crear un CTI que sigui referent en assistència, recerca i docència superespecialitzada en patologia vascular cerebral aguda. Aquesta iniciativa ofereix, a més, l’oportunitat de definir un nou model eficient d’organització dels recursos sanitaris.
Un any d’experiència en neurointervencionisme a l’Hospital Germans Trias
Des de fa més d’un any l’Hospital Germans Trias aposta per la línia de neurointervencionisme d’alta complexitat a través de les intervencions dutes a terme amb un catéter per arribar d’una forma més directa al punt exacte del cervell on s’ha produït l’accident cerebrovascular. Aquesta tècnica és factible en un 13% dels casos d’ictus i té un alt índex de recuperació en els pacients que se’n poden beneficiar.
Des de l’1 de març del 2008 els professionals del centre badaloní tenen en marxa una guàrdia les 24 hores del dia per poder donar una resposta àgil i ràpida, un fet clau en aquests casos ja que l’efectivitat del tractament augmenta si ha transcorregut poc temps des de l’accident cerebrovascular. L’operació requereix un alt grau d’especialització i l’Hospital Germans Trias va ser el primer centre hospitalari català en tenir-lo activat durant les 24 hores del dia. Aquesta experiència acumulada al llarg de temps ha servit a l’equip de Neurociències de l’Hospital a elaborar uns protocols d’actuació sobre com s’ha d’actuar en situacions especials de l’ictus isquèmic agut i quins són els tractaments que s’han de dur a terme. Aquesta guia ha estat distribuïda a tots els hospitals amb unitats d’ictus de l’Estat espanyol.
L’Hospital del Mar, referent en el tractament de les emergències vascular-cerebrals
L’Hospital del Mar és des de l’any 2007 centre de referència a Catalunya pel tractament neuriontervencioniste i neuroquirúrgic de les hemorràgies subaracnoideas. Participa, de forma alternativa amb altres quatre centres de Catalunya, donant resposta mitjançant tractament neurointervencionista, neuroquirúrgic o neurològic a totes les emergències relacionades amb aquesta greu patologia que es produeixen els caps de setmana a Catalunya. Aquesta experiència ha permès optimitzar el circuïts assistencials i la interrelació multidisciplinària dels experts de les diferents especialitats implicats en aquesta patologia.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat