21 juny de 2005 - Notes de Premsa
Publicat a Human Reproduction i coincidint amb el Mes de la Infertilitat
Una nova guia de consens per a la utilització d'agents insulino-sensibilitzants (antidiabètics orals) en el tractament del síndrome de l'ovari poliquístic representa un pas endavant per tractar la infertilitat, un problema que afecta entre 50 i 80 milions de persones arreu del món.S'ha publicat recentment a la revista Human Reproduction, una de les publicacions amb major factor d'impacte en el seu camp, una guia de consens sobre l'ús d'agents sensibilitzants de la insulina (antidiabètics orals). Aquestes normes de tractament recomanen l'ús d'aquests fàrmacs pel tractament de la síndrome de l'ovari poliquístic, de la infertilitat i donen les pautes pel seu ús durant la gestació. La publicació d'aquesta guia de consens, a mode d'article de revisió, ha estat coordinada pel Dr. M.A. Checa, especialista del servei de Ginecologia i Obstertrícia de l'Hospital del Mar de Barcelona (IMAS) i membre del Grup d'interès d'Endocrinologia Reproductiva de la Societat Espanyola de Fertilitat. Per primer cop s'han consensuat unes normes de tractament i s'han unificat uns criteris per a l'ús d'aquest tipus de fàrmacs en aquestes patologies. En aquest procés de revisió han col.laborat facultatius dels serveis de Ginecologia i Obstetrícia dels principals Hospitals de Barcelona , de l'IVI de Madrid i membres d'aquest grup de treball.
La Síndrome de l'Ovari Poliquístic (SOPQ) i la Infertilitat
L'ús d'agents sensibilitzants de la insulina, concretament la metoformina, és conegut com a antidiabètic oral. Emprar aquest fàrmac en processos com la Síndrome de l'Ovari Poliquístic (SOPQ) és recent i no se n'havia consensuat un ús fins ara. A partir d'aquesta revisió s'ha demostrat que l'ús d'agents sensibilitzants de la insulina en pacients amb SOPQ és útil com a tractament de la infertilitat que acompanya, molt sovint, a aquesta síndrome SOPQ.
La Síndrome de l'Ovari poliquístic (SOPQ) és el trastorn endocrinològic més freqüent en les dones en edat fèrtil. Aproximadament entre el 6 i el 15% de la població femenina d'entre 15 i 40 anys pateix o ha patit aquesta dolència. Les seves manifestacions clíniques són: falta de regles regulars, acné, hirsutisme i, una de les manifestacions clíniques que més preocupa d'aquesta síndrome és el fet que les dones afectades no es queden embarassades o ho fan amb molta dificultat. De fet, a moltes d'aquestes dones se'ls diagnostica aquesta síndrome quan el motiu de consulta és aquesta infertilitat, problema que es viu amb una gran càrrega emocional, ansietat i patiment. La infertilitat afecta a una de cada cinc parelles en edat reproductiva i es calcula que hi ha entre 50 i 80 milions de persones al món que no poden concebre fills. Es calcula que el 30% de les pacients que consulten per esterilitat, tenen una síndrome de l'ovari poliquístic.
Aquesta disfunció hormonal és multifactorial, però en ocasions té el seu inici en una resistència a la insulina, a conseqüència de la qual ens trobem amb un hiperandrogenisme (virilització). El tractament amb antidiabètics orals contribueix a prevenir una Diabetis Mellitus tipus II, molt sovint associada a aquesta síndrome, a prevenir problemes associats als greixos, l'obesitat, la hipertensió o el risc cardiovascular per aquesta causa. Una altra clara millora és el control de l'hirsutisme, de l'alopècia i de l'acné, fruit de l'hiperandrogenisme i molt característic d'aquestes pacients degut a la l'augment d'hormones masculines o androgèniques.
L'ús d'antidiabètics orals en la gestació
Segons les conclusions d'aquesta revisió, no tan sols aquests antidiabètics orals tenen un ús justificat com a tractament de la infertilitat de dones afectes de SOPQ, sinó que en aquestes dones disminueix el risc a patir Diabetis gestacional durant l'embaràs i Diabetis Mellitus tipus II o de l'adult, en el futur. Un cop aquestes pacients aconsegueixen l'embaràs desitjat, lluny d'abandonar el tractament, aquestes normes de tractament consensuen l'ús durant l'embaràs. Segons el Dr. Checa, coordinador de la revisió i primer signant de l'article "l'ús d'aquests fàrmacs insulino-sensibilitzants en les pacients amb SOPQ milloren la implantació embrionària a la matriu i per tant disminueixen el risc d'avortament espontani, especialment en dones que es realitzen un estimulació per la ovulació, i disminueix la tasa de Malaltia Hipertensiva de l'Embaràs (EHE)". El Dr. Checa també destaca la seguretat d'utilitzar aquest fàrmac durant l'embaràs, doncs no hi ha evidències que pugui causar cap malformació.
Vells fàrmacs, nous protocols
Tot i que l'ús d'aquests fàrmacs no és una novetat, fins aquest moment no havia un protocol d'actuació, ni quedava clar en quins casos calia fer-ne aquest ús. Ara i a partir de la publicació d'aquesta revisió, s'espera poder utilitzar aquests fàrmacs com de primera elecció en el tractament d'aquestes pacients i d'una manera molt més homogènia i sistematitzada.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat