19 de juliol de 2005 - Notes de Premsa
Un estudi publicat a la revista Forensic Science International
La revista Forensic Science International, publica els resultats de la investigació dirigida pel Dr. Óscar Garcia-Algar i el Dr. Oriol Vall Combelles de la Unitat de Recerca Infància i Entorn (URIE) del Servei de Pediatria de l'Hospital del Mar (IMAS), conjuntament amb la Dra. Simona Pichini de l'Istituto Superiore di Sanità de Roma (ISS). Aquesta investigació ha demostrat, que el meconi, la primera matèria fecal del nadó, és una matriu biològica de molta utilitat per estimar el consum de drogues durant l'embaràs.Els antecedents
Des de fa temps, l'Hospital del Mar treballa en la recerca de matrius biològiques, i dins d'aquest camp s'han obtingut grans avenços. Ja en l'any 2003, aquest mateix servei conjuntament amb ISS, va demostrar que les dents de llet dels nens eren una matriu biològica molt útil per detectar el grau d'exposició que patien aquests nens a la nicotina del tabac ambiental.
Conèixer el grau d'exposició d'un fetus a les substàncies d'abús, degut al consum matern, és clau per un tractament i seguiment adequat dels nadons: síndromes d'abstinència, problemas de retard de creixement, transtorns de l'aprenentatge, etc. El meconi, és l'eina ideal, doncs comença a formar-se entre les 12 i 16 setmanes de gestació. Això permet quantificar durant un interval de 20 setmanes, la presència de drogues. Fins ara s'havia emprat l'orina, però aquesta mostra només permetia conèixer el consum de substàncies psicoactives i d'abús dins del rang de les últimes 12-48h. Donat que la majoria de pacients no reconeixen haver consumit drogues, el meconi permet assegurar-ho amb fiabilitat, així com la cronicitat d'aquest consum.
L'estudi
En aquest estudi es pretén conèixer no tan sols el grau d'exposició, sinó també quins són els efectes d'aquest consum. Per portar a terme la investigació, es va comptar amb 830 dones, de diferents ètnies i països, que van acceptar participar en aquest estudi, i que es sotmeteren a una entrevista prèvia. En el moment del part, els nens eren explorats clínicament i es recollia la mostra de meconi per analitzar.
Els resultats
De les 830 mostres recollides, un 7,9% va donar meconi positiu, és a dir, la mare havia consumit drogues durant l'embaràs, principalment opiacis, en segon lloc cocaïna, i en menor proporció ambdues drogues.
En paral·lel a aquest estudi, s'analitzen també característiques estadístiques a nivell socioeconòmic i demogràfic, així com també diferents mesures del nadó. Fins ara les dades són preliminars, amb una mostra de 549 mares analitzades. Es van comparar les mares que no havien consumit cap droga durant l'embaràs amb les que sí que ho havien fet i dins d'aquest grup s'especificaren les diferències segons el tipus consumit.
Les mares amb major consum de droga durant l'embaràs, eren mares amb un major nombre previ d'embarassos i avortaments, probablement degut a problemes educacionals i a la manca de planificació familiar. El consum d'opiacis i cocaïna durant la gestació anava associat amb el fet de ser fumadores actives de tabac i de cannabis.
Els resultats d'aquest estudi sobre l'ús de tòxics en un segment molt específic de població (dones embarassades), es pot convertir en una font d'informació molt real gràcies a una mesura objectiva d'aquest consum. Així doncs en un futur podria servir per extrapolar dades a la població en general i complementar altres fonts d'estudi del consum de drogues a nivell poblacional, fins ara basats únicament en l'enquesta, els ingressos a clíniques de deshabituament o ingressos a urgències a causa dels efectes aguts d'aquests tòxics.
El fet d'emprar el meconi com a biomarcador, ens dóna una mesura de cronicitat molt útil i això dóna valor a les dades, doncs l'efecte dels tòxics en el desenvolupament post-natal necessita d'aquesta cronicitat.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat