23 de març de 2010 - Notes de Premsa
Un estudi liderat per experts de l'Hospital del Mar-IMIM ha estat publicat a l'European Respiratory Journal
Investigadors dels servei de Pneumologia i Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital del Mar i de l’Hospital Vall d’Hebron, conjuntament amb l’IMIM i el CIBERES (Centro Integrado de Biomedicina en Red - Enfermedades Respiratorias), han publicat recentment un estudi a l’European Respiratory Journal en què expliquen com la causa de l’Escoliosi d’inici en la adolescència podria ser una afectació primàriament muscular. La conclusió a què s’ha arribat és que la causa de què aquests pacients, generalment noies, no puguin fer exercici és que els seus músculs no funcionen normalment, i no a l’inrevés com semblava fins ara. Aquesta conclusió ajudarà en la investigació de les causes d’aquesta malaltia, així com a orientar millor el tractament del pacient.
Fins ara es pensava que en l’escoliosi adolescent es presentaven problemes respiratoris a causa de la deformitat que acabava adquirint la caixa toràcica amb el corbament de la columna i que degut a aquesta deformitat s’experimentava una deterioració física degut al no entrenament. El recent descobriment ho reformula: l’afectació muscular no és la conseqüència del no entrenament a causa de la deformitat de la columna, sinó que l’afectació muscular podria ser la causa real de la pròpia escoliosi. Per tant, la hipòtesi resultant d’aquest estudi és que hi pot haver una afectació general de tot l’organisme, que causa una descompensació de la simetria muscular vertebral i, com a conseqüència, la deformitat de la columna.
S’entén per escoliosi una deformació i corbament lateral de la columna vertebral que condiciona la respiració i el moviment. Comporta complicacions com la deformació de la caixa toràcica, mal d’esquena, dificultat en respirar i una certa incapacitat per fer exercici. El tractament actual d’aquesta malaltia es basa en ajuda ortopèdica, rehabilitació o, fins i tot, pot arribar a requerir cirurgia depenent del grau de curvatura de la columna vertebral.
Tot i que hi ha casos en què aquesta patologia està associada a malalties neuromusculars o del teixit connectiu, en el 70% dels casos és idiopàtica, és a dir, sense causa coneguda fins ara. L’Escoliosi Idiopàtica de l’Adolescent es manifesta en pacients a partir dels 11 anys d’edat. Es calcula que entre el 2 i el 3% dels adolescents presenta alguna forma d’escoliosi i 6 de cada 7 pacients són noies.
El dubte que es plantejava en aquest projecte era quina és la causa mèdica real que impedeix que els pacients d’escoliosi puguin fer exercici fàcilment: l’afectació respiratòria o bé l’afectació muscular? Els dos tipus d’afectació estan molt sovint presents en aquesta malaltia, però quina relació hi havia entre ambdues? Per a esbrinar-ho, es va observar la funció i capacitat d’exercici dels pulmons, dels músculs respiratoris i de les extremitats. En l’anàlisi de les dades es va veure que el grau d’afectació de la respiració era molt lleu i no tots els pacients n’estaven afectats. En canvi, l’afectació muscular era un símptoma general, que influïa molt en la capacitat de fer exercici.
En l’estudi es van mesurar la funció muscular de braços i cames, així com la musculatura respiratòria i la capacitat respiratòria i d’exercici en 60 pacients d’Esclerosi Adolescent Idiopàtica amb un angle pronunciat de curvatura (superior al 40%), així com en 25 controls sans. En aquests pacients es va descartar prèviament l’existència de problemes muscular i respiratoris no associats a escoliosi. Es va intentar relacionar aquestes variables amb l’índex de massa corporal i el grau de corbament de la columna, respecte als valors de referència de la població local. Finalment es va valorar la independència o relació d’aquestes variables envers les altres mitjançant mètodes de correlació estadístics.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat