Notícies

27 de setembre de 2005 - Notes de Premsa

Embarassades, nacionals i immigants, mantenen patrons de comportament diferents davant la presa de fàrmacs

Un estudi publicat a l'European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology

El 25% de les dones embarassades no prenen fàrmacs durant l'embaràs i les que ho fan, prenen una mitjana de 4'2 fàrmacs.

Un estudi realitzat a l'Hospital del Mar mostra la diferència en l'ús de fàrmacs durant l'embaràs i compara aquest ús entre dones espanyoles i dones immigrants de diverses nacionalitats. Aquesta publicació a l'European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology ha estat realitzat per un equip del Servei de Ginecologia, dirigit pel Dr. M.A.Checa i ha permès obtenir una base de dades, inèdita fins avui dia i, alhora, determinar, com una variable a tenir molt en compte, les diferències relatives a la ètnia a l'hora de prescriure fàrmacs i alhora de fer els seguiments dels compliments de tractament mèdics i farmacològics durant l'embaràs.

 

L'ús de fàrmacs durant l'embaràs ha estat qüestionat des dels anys 60, després de què es demostrés que alguns d'ells eren responsables de severes malformacions fetals. A partir dels anys 80 però, es va introduir la recomanació de l'ús d'àcid fòlic com a prevenció de defectes del tub neural. L'equilibri entre l'ús i abús de fàrmacs i entre risc-benefici ha estat motiu de diversos estudis en el nostre país, però mai aplicats a la població immigrant. En cap cas l'objectiu de l'estudi havia estat comparar els patrons de conducta en relació a l'ús de fàrmacs durant l'embaràs entre la població espanyola i la població immigrant i veure com afecten l'ús d'aquests fàrmacs, les diferències associades als factors socio-culturals i religiosos, als costums i les creences. L'Hospital del Mar, pel fet de ser l'Hospital de referència d'una zona altament poblada per immigrants, ha estat el marc idoni per a la realització d'aquest estudi. D'altra banda, el fet de què l'Hospital del Mar compti amb un equip de Mediadors Culturals pioner arreu, ha estat fonamental.

 

L'estudi

La mostra subjecte d'estudi s'ha obtingut d'entre les dones que han donat a llum a l'Hospital del Mar, durant 12 mesos. Les gestants espanyoles han representat un 55,7% de la mostra i les gestants immigrants un 44,3%. La distribució d'aquestes gestants immigrants és la següent: el 17,5% de sud-americanes, el 12,1% d'asiàtiques, el 8,6% d'africanes, el 3,8% de l'Est d'Europa i el 2,3% procedents d'altres païssos. Fonamentalment, les fonts d'informació han estat enquestes, entrevistes amb les pacients i informació extreta de la història clínica.

 

Els fàrmacs que s'han estudiat han estat distribuïts en categories: vitamines, analgèsics, fàrmacs d'acció sobre el sistema digestiu, antibiòtics, antifúngics tòpics, antivirals, medicació tocolítica , fàrmacs d'acció sobre el sistema respiratori, corticoides, fàrmacs psicoactius i drogues d'abús. L'ús de fàrmacs durant l'embaràs s'ha dividit per trimestres. S'han tingut en compte aspectes com l'edat, la paritat, el nivell cultural.

 

Els resultats

Els fàrmacs més emprats han estat les vitamines, els analgèsics i els fàrmacs d'acció sobre el sistema digestiu, representant un 39,79%, un 19,3% i un 16,6% respectivament.

 

El 25,4 % de les dones no han pres cap tipus de fàrmac durant l'embaràs, percentatge que supera els valors de referència previstos en aquest estudi. En canvi, entre les dones que sí que n'han pres durant l'embaràs, la mitjana és de 4,2 fàrmacs, mitjana superior a les existents .

 

L'estudi descriu clares similituds entre el grup de dones espanyoles i occidentals, i clares diferències entre aquestes i el grup de dones d'Àfrica, Àsia i Sud-Amèrica respecte a l'ús de vitamines, analgèsics i fàrmacs d'acció sobre el sistema digestiu. Especialment sobre l'ús d'àcid fòlic com a profilaxis.

 

Les gestants immigrants procedents d'Àsia i del Magreb no prenen fàrmacs que són d'indicació i prescripció recomenada durant el primer trimestre d'embaràs i el període previ a la concepció, tot i les recomanacions de la Societat Espanyola de Ginecologia. Aquest fet pot comportar que, l'aparició de malformacions o defectes del tancament del tub neural, sigui més freqüent entre immigrants d'aquest origen. Per contra, les pacients procedents de cultures més occidentals (EEUU) prenen més nombre de fàrmacs dels que serien recomanables, i les pacients Sud-Americanes tenen un patró de comportament molt similar a les Espanyoles pel què fa a la presa de fàrmacs. Aquest estudi recomana un seguiment de les prescripcions de medicació que es fa a les pacients immigrants, doncs amb molta freqüència abandonen els tractaments amb el que això comporta.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat