17 d'octubre de 2005 - Notes de Premsa
Segons el conveni signat entre el Consell Superior d'Esport (CSD) i l'IMIM
El Laboratori Antidopatge de Barcelona de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM) s'incorpora al sistema de control del dopatge a Espanya, segons un conveni signat aquest dilluns per l'alcalde de Barcelona, Joan Clos; el secretari d'Estat per a l'Esport, Jaime Lissavetzky; el president del Comitè Olímpic Espanyol (COI), Alejandro Blanco, i el president de l'Institut Municipal d'Assistència Sanitària (IMAS), José Cuervo.El Laboratori Antidopatge de Barcelona funciona des del 1985, any en què va ser acreditat pel COI i analitza cada any unes quatre mil mostres, xifra que el col·loca en la tretzena posició del món en nombre d'anàlisis. Fins ara, els seus serveis havien estat reclamats principalment per organismes estrangers i havia tingut poca presència en l'àmbit espanyol, excepte durant els Jocs Olímpics del 1992, en què va tenir un paper molt important.
El conveni signat permetrà la promoció i col·laboració entre l'IMIM i el Consell Superior d'Esport (CSD) en projectes d'investigació i en altres actuacions en el marc del Pla de lluita contra el dopatge. El Laboratori Antidopatge de Barcelona, que forma part de la Xarxa de Centres d'Innovació Tecnològica de la Generalitat, és un referent internacional en l'anàlisi de l'abús de drogues.
Durant la seva intervenció, l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, ha destacat la importància que el laboratori barceloní pugui compartir el seu esforç i tingui el suport del CSD a través d'aquest acord, que és un reconeixement i un pas endavant.
El Laboratori Antidopatge de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM), integrat a la Unitat de Recerca en Farmacologia de l'IMIM-IMAS, desenvolupa la seva activitat ininterrompudament des de l'any 1985, any que va rebre l'acreditació per part del Comitè Olímpic Internacional. És un laboratori que disposa d'un altíssim prestigi entre els organismes esportius internacionals, incloent l'Agència Mundial Antidopatge (WADA), per la seva qualitat i les seves contribucions a la recerca. Un exemple d'això, n'és l'obtenció durant dos anys consecutius del Premi Manfred Donike a la millor contribució científica, atorgat pels experts mundials en dopatge. El Laboratori és també un referent internacional en l'Anàlisi de Drogues d'Abús i en les Anàlisis Farmacològiques i, des d'aquest any, forma part de la Xarxa de Centres d'Innovació Tecnològica de la Generalitat de Catalunya.
En breu, el Laboratori Antidopatge de l'IMIM es traslladarà a les noves instal·lacions del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), on l'IMIM és una de les principals institucions impulsores de la seva creació i posta en marxa. Activitats de control que realitza El Laboratori Antidopatge de l'IMIM realitza al voltant de 4000 anàlisis antidopatge l'any, això el situa en el lloc 13 del món en número d'anàlisis realitzades i compta a més amb la confiança de les principals Federacions i organitzacions antidopatge mundials entre les que destaquen:
- IAAF: Federació Internacional d'Atletisme
- FINA: Federació Internacional de Natació
- UCI: Unió Ciclista Internacional
- IRB: Comissió Internacional de Rugbi
- FISA: Federació Internacional de Rem
- FMSI: Federació Médico-Esportiva Italiana
- WADA: Agència Mundial Antidopatge
- USADA: Agència Antidopatge Nord-americana.
Des dels seu inici, ha participat en grans esdeveniments esportius sent el responsable únic del control antidopatge de:
- Jocs Panamericans, La Havana 1991
- Jocs Olímpics i Paralímpics, Barcelona 1992,
- Jocs Panamericans, Mar del Plata 1995,
- Jocs Asiàtics, Bangkok 1999,
- Campionats Mundials Natació, Barcelona 2003.
Des del punt de vista formatiu, els laboratoris antidopatge de Bangkok, Río de Janeiro, Ankara i La Havana han obtingut l'acreditació internacional gràcies als programes de formació i ajuda constant rebuts per part del Laboratori Antidopatge de l'IMIM. Acreditacions i presència internacional Per tal de poder realitzar i mantenir la seva activitat, és necessari que el Laboratori hagi obtingut una sèrie d'acreditacions tant nacionals com internacionals indispensables. Entre les acreditacions nacionals destaca l'Acreditació de Qualitat ISO 17025 ENAC (Empresa Nacional de Acreditación) i entre les internacionals destaquen les acreditacions del CIO (Comitè Internacional Olímpic), de la WADA (Agència Mundial Antidopatge) i de l'AORC (Association of Official Racing Chemists). Això ha estat possible gràcies, per una banda, a la dedicació i esforç del seu personal i, per l'altra, a la creació de la Unitat de Garantia de Qualitat.
Aquesta Unitat és l'encarregada de vetllar pel compliment de les normatives tant nacionals com internacionals en matèria de dopatge i pel manteniment de les corresponents acreditacions indispensables a l'hora de realitzar els controls antidopatge. Algunes contribucions al desenvolupament de la lluita antidopatge
En base a les acreditacions i experiències obtingudes, el Laboratori està contractat per l'Agència Mundial Antidopatge, la màxima autoritat en el control antidopatge, per la preparació de mostres de referència. Amb aquestes mostres es fan els controls de qualitat necessaris per certificar la idoneïtat dels laboratoris de control antidopatge acreditats de tot el món.
El Laboratori ha desenvolupat el potent sistema de gestió informatitzada de laboratoris antidopatge IMLIMS, ja incorporat a la gestió pròpia i en procés de possible exportació i venda a altres laboratoris antidopatge.
Amb el co-finançament de la Unió Europea s'han desenvolupat projectes multicèntrics coordinats des del Laboratori per la millora de Programes de Control de Qualitat en Antidopatge (ALADIN) i en una tècnica necessària per detectar esteroides "endògens" (espectrometria de relació isotòpica, ISOTRACE). L'import de cada projecte ha estat entre 1 i 2 milions d'euros. Recerca en control antidopatge El Laboratori de l'IMIM és un dels centres amb més aportacions científiques en el camp del control antidopatge, on hi ha contribuït amb més de 130 publicacions específiques en revistes especialitzades, addicionals a les més de 300 publicacions sobre drogues d'abús en general. En aquest moment la Unitat de Recerca en Farmacologia realitza projectes de recerca finançats externament (principalment per la WADA) per desenvolupar noves metodologies antidopatge per un valor superior a 1,5 milions d'euros.
Aquests projectes inclouen participants d'altres centres del PRBB (Proteòmica de la Universitat Pompeu Fabra, Teràpia Gènica del Centre de Regulació Genòmica, Laboratori de Positrons de l'Institut d'Alta Tecnologia IAT) a més d'altres investigadors del propi IMIM i de l'Hospital del Mar. El Laboratori Antidopatge, part fonamental del Laboratori de Serveis Analítics i de la Unitat de Recerca en Farmacologia Les eines analítiques del Laboratori Antidopatge constitueixen el nucli principal del Laboratori de Serveis Analítics que també realitza treballs per a tercers en anàlisi de drogues d'abús, programes de control de qualitat i desenvolupaments farmacèutics i diagnòstics d'abast internacional. Així mateix les activitats de Recerca de la Unitat que necessiten treballs d'anàlisi química i immunològica fan servir les infrastructures del Laboratori.
El Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM, Departament de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya) ha considerat el Laboratori Antidopatge una part fonamental del nou grup "BioAnalysis, Pharmacology and Proteomics BAPP" (col·laboració IMIM/UPF), que ha estat incorporat aquest any 2005 dins de la xarxa de Centres d'Innovació Tecnològica.
En aquest sentit el CIDEM contribuirà amb la figura d'un Promotor Tecnològic a les activitats de transferència de Tecnologia del Grup durant tres anys. Reconeixements individuals del personal del Laboratori El Dr. Jordi Segura, director del Laboratroi Antidopatge de l'IMIM, és membre de la Comissió Mèdica del COI des de 1991 i en el període 1995-2003 ha estat el Secretari de la seva Subcomissió de Dopatge i Bioquímica, fins que la responsabilitat de garantir la qualitat dels laboratoris acreditats ha estat transferida a la WADA. El Dr. Segura ha estat membre de diversos Comitès de la WADA i és membre de Comitès de Dopatge de la FINA (natació) i de la Euroleague (bàsquet). És membre de les Comissions Antidopatge de Catalunya i Espanya i és consultor de l'Agència Antidopoatge Nordamericana (USADA).
El Dr. Rafael de la Torre, adjunt al director, és consultor del Programa de les Nacions Unides sobre l'abús de Drogues, responsable del contracte de mostres de referència per la WADA i membre de la Comissió Antidopatge de Catalunya (CadC). El Dr. Josep Antoni Pascual, coordinador d'infraestructura i instrumental, és el Responsable Antidopatge a nivell Mundial del Comitè Paralímpic Internacional, i membre de la CAdC La Dra. Rosa Ventura , responsable analítica del laboratori antidopatge és Secretària de la secció europea de la Association of Official Racing Chemists (AORC), vinculada al control antidopatge en animals i guardonada l'any 2003 amb el Premi Manfred Donike, a la millor contribució científica. Altre personal amb ampli reconeixement internacional inclou el Dr. Magí Farré (Farmacòleg del Laboratori, Professor Titular d'Universitat, membre de la Comissió CadC i col·laborador dels òrgans espanyol i català de control de les Drogodependències), la Dra. Rosa Bergés (experta en mètodes de separació química). el Dr. Ricardo Gutiérrez (expert en detecció d'hormones i proteïnes dopants, i guardonat l'any 2004 amb el Premi Manfred Donike, a la millor contribució científica, i el Dr. Josep Marcos (expert en determinació d'esteroides anabolitzants i en trastorns metabòlics esteroidals).
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat