Notícies

2 d'agost de 2010 - Notes de Premsa

Identificat un nou mecanisme molecular de producció d'anticossos que podria ser clau per al Lupus o l'Artritis reumatoide

Identificat un nou mecanisme molecular de producció d'anticossos que podria ser clau per al Lupus o l'Artritis reumatoide

Un equip internacional liderat per l'IMIM-Hospital del Mar i l'Escola de Medicina Mount Sinai de Nova York

Un equip internacional liderat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i l'Escola de Medicina Mount Sinai de Nova York, ha identificat un nou mecanisme molecular de producció d'anticossos per mitjà de limfòcits B. Aquesta descoberta obre la porta a nous tractaments de malalties autoimmunitàries, com el lupus i l’artritis reumatoide, i possiblement de tumors del sistema immunitari, com el limfoma i el mieloma múltiple.

El grup de recerca en cèl.lules B de l’IMIM, dirigit per Andrea Cerutti, professor de recerca ICREA, ha descobert un nou mecanisme per a l’activació de limfòcits B, les cèl.lules encarregades de produir els anticossos, a través de les molècules BAFF i APRIL. Aquestes molècules promouen la interacció de la proteïna senyalitzadora MyD88 amb el TACI, un receptor que estimula l’activació dels limfòcits B i la producció i la diversificació d’anticossos. Cal destacar que la MyD88 és una proteïna senyalitzadora que generalment no intervé en l’activació dels limfòcits B, però és necessària perquè les cèl.lules del sistema immunitari innat detectin la presència de patògens.

La diversificació i la plasticitat del sistema immunitari són essencials per a assolir una protecció immunològica adequada. La interacció entre el TACI i la MyD88 descrita en aquest estudi revela una sorprenent vinculació entre el sistema immunitari innat i el sistema immunitari adaptatiu. La interacció TACI-MyD88 incrementa l’eficàcia del sistema immunitari augmentant-ne la plasticitat. Segons Raül Santamaria, membre del Grup de Recerca de Cèl.lules B de l’IMIM i coautor d’aquest estudi, “La importància de l’estudi rau en la descoberta de la interacció entre TACI i MyD88, unió fins ara desconeguda i que fa que les respostes immunològiques siguin més eficients. La identificació d’aquesta interacció pot impulsar el desenvolupament de nous tractaments contra malalties associades a una activació excessiva dels limfòcits B a causa de BAFF i APRIL.”

Quan parlem del sistema immunitari hem de diferenciar entre el sistema immunitari innat i el sistema immunitari adaptatiu. El sistema immunitari és un “protocol” de defensa immunitària ancestral que tenim codificat des del naixement i que s’ha mantingut molt ben conservat al llarg de la història evolutiva dels éssers vius. Aquest protocol innat reconeix i combat els patògens mitjançant unes molècules defensives relativament poc sofisticades, algunes de les quals empren la proteïna senyalitzadora MyD88. Tot i l’efecte que una fallida del sistema immunitari innat ens pot produir, per exemple en malalties com el lupus, la recerca que s’ha dut a terme en aquest camp encara és escassa. El sistema immunitari adaptatiu, en canvi, és el que fa front als patògens d’una manera més específica, mitjançant molècules defensives molt sofisticades, com ara els anticossos produïts pels limfòcits B (un exemple d’anticossos són els que s’indueixen amb les vacunes). Tot i que generalment desenvolupen un paper protector, els limfòcits B poden precipitar o agreujar el lupus o l’artritis reumatoide, dos trastorns autoimmunitaris relacionats amb la producció excessiva de BAFF i APRIL i signes elevats no habituals de TACI. El lupus i l’artritis reumatoide provoquen inflamació i danys en els teixits a través de diversos mecanismes, entre els quals s’inclou la producció d’anticossos aberrants (anomenats autoanticossos) que reaccionen davant de components del propi cos en comptes de combatre els patògens.

“Descobrir com interactuen TACI i MyD88 obre la porta al disseny de nous fàrmacs que actuïn sobre aquesta interacció a nivell molecular i puguin disminuir, així, la producció d‘anticossos nocius, com els que alliberen els limfòcits B autoreactius en pacients amb malalties autoimmunitàries. Els fàrmacs bloquejadors de la interacció TACI-MyD88 també poden ser beneficiosos per a mitigar el creixement de tumors derivats dels limfòcits B, com el limfoma o el mieloma múltiple”, explica Irene Puga, membre del Grup de Recerca de Cèl.lules B de l’IMIM que ha participat en aquest estudi.

Aquest estudi, que s’ha realitzat fent servir limfòcits B i teixits de pacients portadors de mutacions TACI i MyD88 i de ratolins modificats genèticament amb absència de MyD88, aporta noves dades a estudis publicats anteriorment per altres grups i duts a terme en ratolins transgènics per a BAFF. Així mateix, ofereix els coneixements específics necessaris per crear nous fàrmacs. “Les malalties autoimmunitàries, com el lupus o l’artritis reumatoide, són patologies força comunes que incapaciten els qui les pateixen i que encara no tenen cura. Resultats com aquests permeten identificar noves molècules terapèutiques que mitiguin els efectes secundaris associats als protocols actuals de tractament”, conclou Andrea Cerutti.

Article de referència

B He, R Santamaria, W Xu, M Cols, K Chen, I Puga, M Shan, H Xiong, J B Bussel, A Chiu, A Puel, J Reichenbach, L Marodi, R Döffinger, J Vasconcelos, A Issekutz, J Krause, G Davies, X Li, B Grimbacher, A Plebani, E Meffre, C Picard, C Cunningham-Rundles, JL Casanova & A Cerutti.“The transmembrane activator TACI triggers immunoglobulin class switching by activating B cells through the adaptor MyD88” Nature Immunology. DOI 10.1038/ni.1914

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat