Notícies

28 de setembre de 2010 - Notes de Premsa

La dieta mediterrània en infants ajuda a prevenir el risc cardiovascular

La dieta mediterrània en infants ajuda a prevenir el risc cardiovascular

L’estudi ha estat publicat a la prestigiosa revista International Journal of Pediatric Obesity

Per primera vegada, un estudi realitzat pel grup de recerca en risc cardiovascular i nutrició de l’IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) i del Grup de Recerca en Nutrició Comunitària – Fundació per a la Investigació Nutricional (FIN) del Parc Científic Barcelona ens mostra que els joves que segueixen una dieta mediterrània tenen una circumferència de cintura menor que aquells que no la segueixen. La circumferència de cintura per l'acumulació de grassa abdominal és un valor que es correlaciona amb el risc de patir una malaltia cardiovascular.

L’estudi, demostra que una acumulació de grassa a l’abdomen per sobre de certs límits és un indicador de perfil metabòlic desfavorable, no tant sols en persones adultes sinó també en nens i joves. El seguiment d’una dieta mediterrània per part de la població infantil i juvenil, rica en fibra vegetal i peix, comporta un risc menor d’esdevenir obesos i per tant té un efecte protector davant les malalties associades al sobrepès com són la diabetis i les patologies cardiovasculars en edats prematures. La correcció del nivell de greix abdominal en la població infantil i juvenil mitjançant un augment d’exercici físic i la millora de la dieta, permet establir pautes de protecció i prevenció de la seva salut futura, objectiu que és més difícil d’assolir en la població adulta. S’ha de tenir en compte que el que es correlaciona directament amb les patologies cardiovasculars es la distribució del greix a nivell abdominal, i no tant la distribució del greix a la resta del cos.

Els darrers anys es ve observant una tendència a l’augment de població infantil i juvenil amb un nivell d’acumulació de greix abdominal elevat, per aquest motiu, pren major importància l’existència d’aquest estudi, l’únic representatiu a nivell espanyol en nens i joves que existeix actualment.

L’equip d’investigadors ha observat l’associació existent entre l’adherència a la dieta mediterrània i el repartiment del teixit adipós en el cos dels subjectes estudiats, mesurant la circumferència de cintura en una mostra de 2.513 joves espanyols de 10 a 24 anys. Personal especialment entrenat per a l’estudi va dur a terme les mesures corporals. El grau de compliment de la dieta mediterrània es va recollir mitjançant un qüestionari (KIDMED-16) dissenyat específicament per a nens i joves. Aquest qüestionari mesura ítems com la ingesta de fruita i verdura, el consum de peix, de fast-food, l’hàbit de no esmorzar, el consum de caramels i pastisseria industrial i la ingesta de iogurts i altres làctics. Per exemple, paradoxalment, s’associa el no esmorzar a un major risc de sobrepès, però sobretot, aquest qüestionari permet identificar els nens que estan en risc per tal de prendre les mesures adients per evitar patologies futures.

L’estudi confirma una vegada més la utilitat de la dieta mediterrània per a la millora de la salut i justifica les polítiques d’educació nutricional que es poden prendre des dels diferents àmbits d’actuació per tal de protegir la salut present i futura dels nostres joves i infants mitjançant la dieta.

Article de referència:

Mediterranean diet and waist circumferences in a representative national sample of young Spaniards. Helmut Schröder1,2, MichelleA. Mendez3,4, LourdesRibas5, Maria-IsabelI Covas1,2 & LluisSerra-Majem5. International Journal of Pediatric Obesity, 2010; 00: 1–4 International Journal of Pediatric Obesity, 2010; 00: 1–4

 

 

 

 

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat