14 de febrer de 2011 - Notes de Premsa
Per un treball dirigit pel Dr. Jordi Segura de l'IMIM
El XIII Premio Nacional de Investigación en Medicina del Deporte, que atorga la Universitat d'Oviedo i patrocina Cajastur al millor treball d'investigació de l'any 2010, ha estat concedit a un treball presentat per l'IMIM (Institut de recerca Hospital del Mar) de Barcelona. El treball, dirigit pel Dr. Jordi Segura, director del Laboratori de Control Antidopatge de l'IMIM, ha comptat entre d'altres amb la col·laboració de la Dra. Rosa Ventura i la Sra. Núria Monfort, també de l'IMIM, i de dos centres d'investigació alemanys, a Bochum i Colònia.
Aquest treball permet, segons el Dr Segura, "afrontar per primera vegada la detecció de tot tipus de transfusions sanguínies, incloses les fins ara indetectables transfusions autòlogues". Les transfusions autòlogues consisteixen en emmagatzemar la sang del propi esportista i reinfondre-la de nou poques hores abans d'una competició o etapa intensa. Hi ha evidència que aquesta pràctica prohibida és una de les xacres de l'esport actual.
El mètode premiat es basa en la detecció en orina de metabòlits dels plastificants presents en les bosses per a emmagatzemar sang o concentrats d'hematies. Aquestes substàncies passen a la sang continguda en elles, ja que són fonamentals per a estabilitzar la membrana dels hematies, i com a conseqüència, penetren a l'organisme del subjecte receptor en grans quantitats. L'individu transfós els elimina a l'orina en un termini d'un parell de dies en forma de metabòlits. Tot i que tots eliminem quantitats petites d’aquests metabòlits per exposició ambiental a altres materials plàstics, les quantitats en subjectes transfosos són molt superiors a les habituals.
"A més de permetre afrontar un tema no resolt fins ara, el fet de ser una metodologia basada en l’orina, que sempre es recull en els controls antidopatge, ho fa aplicable a tots els controls que es duen a terme en l'actualitat. Fins i tot pot aplicar-se retrospectivament a mostres d'orina ja emmagatzemades anteriorment "comenten els investigadors.
L'aplicació d'aquesta metodologia per sancionar esportistes haurà d’esperar els resultats d’estudis addicionals que han de permetre l'exclusió de qualsevol factor de confusió en la correcta interpretació dels resultats. No obstant, diu Segura, “el mètode podria ja ser utilitzat per assenyalar tots els esportistes que no hagin realitzat una transfusió i per tant verificar que la major part d'ells competeix sense acudir a aquestes pràctiques prohibides”. La possibilitat de verificar la neteja d'aquests esportistes es considera fonamental per reforçar la credibilitat social en la neteja i la imatge de la majoria dels triomfs esportius. “Tant o més important que assenyalar els culpables és reforçar als innocents” indica el Dr. Segura.
Treball premiat: “Metabolitos de plastificantes en orina, claves para la detección de transfusiones”. Jordi Segura, R Ventura, N Monfort, P Platen, T Hinrichs, K Brixius, W Schänzer, M Thevisy H Geyer.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat