Notícies

17 de febrer de 2011 - Notes de Premsa

L'anàlisi del genoma dels tumors de bufeta obre prometedores expectatives en el tractament personalitzat d'aquest càncer

L'anàlisi del genoma dels tumors de bufeta obre prometedores expectatives en el tractament personalitzat d'aquest càncer

L'Hospital del Mar colidera l'estudi, els resultats del qual obriran la sessió inaugural del congrés mundial de referència en Càncer genitourinari

Del 17 al 19 de febrer se celebrarà a Orlando (Florida, EEUU) el Congrés sobre Càncer Genitourinari: 2011 Genitourinary Cancer Symposium, impulsat, entre altres, per l'American Society of Clinical Oncology (ASCO) i que serveix de punt de partida per a dibuixar el que seran els continguts i focus d’interès d’enguany per el Congrés de l’ASCO de juny, el congrés oncològic de referència.

En el Genitourinary Cancer Symposium, punt de trobada d’experts de prestigi internacional, el Dr. Joaquim Bellmunt presentarà els resultats d’un estudi sobre el genoma dels tumors de bufeta i impartirà una sessió sobre biologia computacional en tumors urotelials.

  • El Dr. Joaquim Bellmunt, Cap de Secció de Tumors Sòlids del Servei d’Oncologia de l’Hospital del Mar i membre del Comitè Científic del 2011 Genitourinary Cancer Symposium, és l’únic representant de l’Estat Espanyol seleccionat per a intervenir al Congrés. 
  • Es presentaran les dues línies bàsiques per a millorar els resultats en els pacients afectats per aquests tumors: la identificació de tractaments individualitzats efectius i nous indicadors capaços de predir la resposta a la quimioteràpia.

Càncer urotelial: a la cerca de noves dianes terapèutiques

La falta de resposta a la quimioteràpia o la resistència a fàrmacs és la principal causa de mort en els càncers urotelials (inclouen càncer de bufeta, ronyó i vies urinàries). “La lluita per la supervivència en aquest tipus de tumors sembla clar que depèn de l'optimització de la quimioteràpia amb teràpies efectives, usant indicadors que prediguin si el pacient respondrà a la quimioteràpia i identificant, clarament, tant la causa d’aquests tumors com noves dianes terapèutiques”, explica el Dr. Joaquim Bellmunt. Aquests estudis apunten cap a una teràpia individualitzada que aporti grans beneficis, com conèixer els pacients més aptes per a un determinat tractament o identificar si el pacient respondrà de forma òptima al tractament d’elecció o caldrà recórrer a una alternativa terapèutica, evitant així tractaments ineficaços per als pacients –en temps i efectes col·laterals- i per al sistema sanitari, en termes econòmics. “Molts pacients podrien beneficiar-se de la personalització terapèutica en l'ús de diferents fàrmacs i l’òptim direccionament de noves dianes moleculars en l'atac de la cèl·lula cancerosa”, segueix Bellmunt.

Un estudi, amb una clara repercussió en l'atenció mèdica, que precisa d'eines bioinformàtiques complexes

El descobriment de dianes terapèutiques està avançant ràpidament i cada vegada les teràpies són més personalitzades i per tant més ajustades a les característiques de cada tumor.

És prou conegut l’avenç sobre el coneixement del genoma humà; amb tot, la seva repercussió en l’atenció mèdica dels pacients ha estat limitada. La investigació desenvolupada pel Dr. Bellmunt, fruit d’una col·laboració transatlàntica entre l'Hospital del Mar de Barcelona, l'IMIM, el seu institut de recerca, la Universitat de Harvard i el Dana Farber Cancer Institut de Boston, obre noves vies per a la millora dels tractaments del carcinoma en els òrgans genitals i urinaris. A partir de l’anàlisi genètica de prop de 150 mostres de pacients afectats de tumors vesicals amb evolució coneguda, s’ha realitzat -utilitzant les més sofisticades tecnologies d’anàlisi genòmica- l’estudi dels determinants genètics que condicionen que uns tumors responguin a un tractament o a un altre. L'objectiu d'aquest estudi és identificar associacions entre alteracions genètiques i respostes clíniques a la quimioteràpia convencional i, en conseqüència, veure quines alteracions responen al tractament i quines, no. La identificació de noves dianes permet un futur prometedor en la implementació de nous tractaments, més personalitzats per a aquesta malaltia.

Per a tot això, són i han estat necessàries novedoses tècniques que facin possible aquest tipus d’anàlisi. Buscar diferències genètiques amb aquest nivell de precisió i identificar variacions, combinacions i associacions entre les dades genera un volum de dades d’impossible maneig i mesura, sense eines bioinformàtiques molt avançades i sofisticades. Aquestes tècniques “computacionals”, en aquest estudi, hi tenen un paper central. Per tant, d'aquest estudi s'han de fer tres anàlisis: el primer, el computacional on es valora la reproductibilitat i la significació estadística de les dades; el segon, el biològic que estudia les mutacions genètiques rellevants per al càncer; i l'últim, el clínic que considera les relacions entre les alteracions en el genoma, el pronòstic de càncer i la resposta a teràpies.

Bellmunt argumentarà, doncs, al 2011 Genitourinary Cancers Symposium, l’obsolescència dels procediments mèdics convencionals pel que fa al tractament amb quimioteràpia de pacients amb carcinomes urotelials. La identificació de procediments mèdics individualitzats efectius, juntament amb l’optimització de la quimioteràpia a través de nous indicadors moleculars capaços de predir el grau de sensibilitat, són -segons Bellmunt- les dues línies bàsiques per aconseguir una significativa millora dels resultats mèdics en els pacients.

El càncer urotelial és un tipus de tumor que afecta a certes parts de les vies urinàries: ronyó, bufeta i òrgans accessoris. És el segon més freqüent dels tumors genitourinaris i a Europa se’n diagnostiquen prop de 66.000 nous casos a l’any, més típicament a la conca mediterrània que no pas als països nòrdics. Els tumors de bufeta i d’urèter són els més freqüents entre els urotelials i els segueixen els tumors de ronyó. Afecta al triple d'homes que de dones; la seva aparició té un pic vora els 70 anys i la major causa identificada és el tabac, amb una forta correlació entre el nombre de cigarretes i el temps que s’ha sigut fumador/a. A l’Estat Espanyol, hi ha uns 14.000 casos nous cada any.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat