13 d'octubre de 2011 - Notes de Premsa
La Sociedad Española de Cardiología (SEC) adverteix que la proporció d'espanyols amb bon control dels factors de risc cardiovascular no supera el 65% en el millor dels casos, i es queda en un escàs 34% en el pitjor dels casos. Així ho demostra l'estudi DARIOS (Dislipèmia, risc ateroscleròtic, proteïna C reactiva d'alta sensibilitat incrementada i estat inflamatori i oxidatiu en la població espanyola), publicat a la Revista Española de Cardiología (REC). DARIOS, liderat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar de Barcelona (IMIM) i finançat mitjançant un ajut no condicionat d’AstraZeneca, s'ha basat en onze estudis poblacionals desenvolupats al nostre país la primera dècada del segle XXI.
En l'estudi han participat 27.903 persones de 35 a 74 anys escollides a l'atzar de la població d'onze estudis realitzats en deu comunitats autònomes la primera dècada del segle XXI. S'ha analitzat el tractament rebut en aquells que presentaven hipertensió arterial, diabetis mellitus, hipercolesterolèmia o que consumien tabac.
Tot i que per tots és conegut que tractar i controlar els factors de risc cardiovascular és una estratègia fonamental de prevenció primària de les malalties cardiovasculars (infart de miocardi, angina de pit i accidents cerebrovasculars principalment), al nostre país no s'assoleixen els criteris de control que marquen les societats científiques nacionals i europees. No és d'estranyar, doncs, que la malaltia cardiovascular segueixi sent la primera causa de mort per malaltia a Espanya, a més de a Europa.
La majoria dels pacients amb hipertensió arterial analitzats en l'estudi rebien tractament farmacològic, però el 34% dels homes i el 58% de les dones no estaven ben controlats (pressió arterial <140/90 mm Hg). Segons el Dr Jaume Marrugat, membre de la SEC i director del Programa de Recerca en Processos Inflamatoris i Cardiovasculars de l'IMIM, "Aquest control insuficient podria ser degut a una combinació de mal compliment terapèutic i de cert titubeig dels metges a l'hora de polimedicar per assolir el control de la pressió arterial".
La proporció de pacients amb diabetis mellitus ben controlats (nivells d'hemoglobina glicada per sota de 7%) era més elevada, ascendint al 65% dels homes i al 63% de les dones. "Probablement els pacients perceben la diabetis com una malaltia amb complicacions ben conegudes i per això existeix un millor control amb aquest factor de risc cardiovascular", opina Marrugat.
Pel que fa als pacients amb alt risc, entre aquells que patien hipercolesterolèmia, prop del 40% estaven tractats amb fàrmacs, encara que, en global, el 56% dels participants amb nivells excessius de colesterol estaven insuficientment controlats, segons els criteris de les societats nacionals . Es va descobrir que el grau de control era major en dones (49%) que en homes (39%).
Si es fessin servir criteris més estrictes de societats europees, únicament el 3% de les persones amb colesterol elevat presentarien un bon control (objectiu de colesterol total <200 mg / dl).
Sorprenentment, tant en les categories de risc cardiovascular baix o moderat, en què està menys justificat el tractament hipolipemiant, com en les de risc cardiovascular alt o molt alt, les dones rebien més tractament farmacològic per l'excés de colesterol que els homes. "Aquest fet es deu a que, probablement, no es va tenir en compte, a l'hora d'establir el tractament, que les dones tenen el colesterol HDL (el bo) més alt que els homes", comenta el Dr. Marrugat.
Segons DARIOS, l’11% dels homes i el 2,3% de les dones presenta un risc coronari alt o molt alt, de manera que necessiten un control encara més estricte dels factors de risc cardiovascular, i és que, tenir més d’un factor de risc cardiovascular no implica el sumatori simple de les possibilitats de patir una malaltia, sinó que quan s'afegeixen diversos factors de risc, les opcions de patir una malaltia cardiovascular augmenten de manera multiplicativa i no lineal.
"Aquest estudi ens ha permès analitzar, d'una banda, el grau de control assolit per als principals factors de risc cardiovascular modificables en la població general, i d'altra banda, examinar el patró de prescripció del tractament hipolipemiant o de reducció dels lípids en sang, en funció del risc cardiovascular", apunta el Dr Jaume Marrugat,"hem descobert que, curiosament, es tracta més sovint a persones amb baix risc coronari que a les que pateixen més factors, i per tant tenen un risc més elevat . Aquests factors de risc sovint van associats i per això es tenen tots en compte per al càlcul de risc. Així que és preferible un abordatge conjunt del risc a l'hora de decidir la intensitat del tractament que tractar cada un d'ells per separat", aclareix l'especialista.
Per evitar el risc cardiovascular és essencial seguir escrupolosament els consells dels especialistes, a més d'adoptar estils de vida saludables des de la infantesa, com abstenir-se del tabac, seguir una dieta equilibrada i fer exercici de manera regular, adaptat a les possibilitats i gustos de cada un, permetent així la consecució d'un índex de massa corporal adequat.
*A la pàgina web http://darios.imim.es/ els investigadors posen a disposició de la comunitat científica tota la seva base de dades perquè es pugui calcular en línia la prevalença de qualsevol combinació de factors de risc a Espanya que no aparegui en la publicació.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat