Notícies

28 de febrer de 2006 - Notes de Premsa

L'exposició al fum de llenya i carbó, un factor de risc determinant de malalties respiratòries

Fins ara aquesta associació es considerava pròpia de països en desenvolupament. Aquesta descoberta, de l'Hospital del Mar-IMIM, ha trencat un paradigma en afirmar, per primer cop, que l'exposició al fum de llenya també és freqüent en un país europeu,

Un estudi demostra una forta associació entre la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i l'exposició al fum de llenya i carbó a Europa, i s'ha realitzat sobre dones espanyoles, que van requerir hospitalització a causa d'un empitjorament de la seva malaltia entre el 2001 i el 2003 a l'Hospital del Mar. L'estudi, publicat i destacat com a Editorial en l'edició del mes de març de la prestigiosa revista European Respiratory Journal, ha estat dirigit des del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i encapçalat pel Dr.Mauricio Orozco Levi.

La MPOC és una malaltia respiratòria crònica i irreversible. La primera causa d'MPOC és, indubtablement, l'exposició al fum del tabac. Es caracteritza per la reducció del flux espiratori (obstrucció al flux aeri, com el seu nom indica) que no canvia de forma significativa al llarg del temps. Aquesta malaltia té dos components: la bronquitis i l'emfisema. La instauració de la malaltia és, normalment, de forma progressiva. També l'Asma de l'edat adulta és freqüent a la població i no estan clares les causes. Aquest estudi però, afegeix una hipòtesi nova per aquells casos tant de MPOC com d'Asma que, a Europa, no s'expliquen per l'exposició al tabac.

 

L'estudi:

 

L'estudi es va fer amb una mostra de 60 pacients amb afectació per MPOC i uns altres 60 pacients com a grup control. El 82% dels casos de la mostra tenien una història d'exposició al fum de llenya i carbó. En general, el temps d'exposició al fum de llenya de la mostra acostuma a ser de 16 anys. L'exposició s'havia aturat als 18 anys d'edat, en la majoria de la població de l'estudi. Només un 20% dels subjectes eren les que s'encarregaven directament de les feines relacionades amb la cuina. També es va veure que l'exposició al fum de llenya era intensa tant a l'estiu com a l'hivern. La franja d'edat de la mostra comprèn dones des dels 62 als 80 anys. El 22% de la població de l'estudi havien estat fumadores, habituals o passives. Entre les fumadores, la majoria van començar a fumar als 21 anys.

 

Conclusions i repercussions en Salut Pública

 

Aquest és el primer estudi que demostra una forta associació entre la bronquitis crònica i/ o l'emfisema pulmonar i l'exposició al fum de llenya i carbó a Europa. També relaciona el temps d'exposició amb l'augment del risc a patir la malaltia pulmonar.

 

Aquest estudi aporta dues descobertes fonamentals per a la història de la malaltia, des d'un punt de vista de Salut Pública. En primer lloc, una major proporció de la població del nostre estudi (82%) va ser exposada a la fusta i al fum durant un llarg període de la seva vida. De fet, estufes i forns de llenya s'han emprat durant dècades, tant a Espanya com a d'altres països europeus, especialment en àrees rurals. Des de què l'estudi va néixer a Espanya, el descobriment ha trencat un paradigma en afirmar que l'exposició al fum de llenya era freqüent en un país europeu i no només en països en desenvolupament.

 

El segon punt fa referència a l'edat d'exposició. La major part de la població de l'estudi va estar exposada durant la infantesa i joventut, i molts d'ells havien estat 25 o més anys lliures de l'exposició abans de presentar símptomes de la malaltia. Aquest fet reafirma que les exposicions a una edat primerenca poden ser responsables dels efectes a la salut en una edat més avançada i, per tant, podem parlar d'efectes acumulatius. El disseny de cas de control no permet interferir sobre la seqüència de mecanismes i el paper d'aquests factors de risc en el període entre l'exposició al fum i el diagnòstic d'MPOC. És important subratllar que el tipus d'exposició per les cuines que abans s'usaven a Espanya sembla augmentar el risc.

 

Aquesta investigació podria servir de base per a estudis epidemiològics i intervencions en altres països europeus, doncs, al marge de les campanyes contra el tabac d'indiscutible utilitat, les mesures per a la millora de les ventilacions i dels nivells de gasos en els interiors, poden tenir grans repercussions positives sobre la salut. Cal incloure en les històries clíniques preguntes sobre el tipus d'exposició durant la infància i la joventut, doncs l'ús d'aquest tipus de combustibles era molt estès després de la Guerra Civil. Encara avui, es calcula que hi ha uns 8 milions de persones que segueixen utilitzant aquests combustibles Biomassa, especialment en zones rurals. Cal introduir, sobretot en aquestes àrees, combustibles que no produeixin aquests efectes.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat