Notícies

1 de desembre de 2011 - Notes de Premsa

Experts de l’Hospital del Mar demostren que el gruix de la paret de la caròtida pot determinar el risc de repetició d’un ictus

Experts de l’Hospital del Mar demostren que el gruix de la paret de la caròtida pot determinar el risc de repetició d’un ictus

Publicat a la revista Stroke

Un estudi liderat per l'equip de Neurologia de l'Hospital del Mar aporta una nova eina per valorar el pronòstic de la recurrència o repetició de l'ictus o accident vascular cerebral. Les conclusions d'aquest treball, en el qual han participat més de 600 pacients que ja havien patit un ictus, apunten a la utilitat de mesurar el gruix de les capes íntima i mitja de l’artèria caròtida, mitjançant ecografia, com a element d'alerta precoç en la probabilitat de recaiguda i, per tant, com a marcador clínic de pronòstic en els ictus.

Aquests resultats suposen un valor afegit als estudis que es realitzen habitualment amb els malalts després d'un ictus per tal de determinar la probabilitat de repetició el més aviat possible. Així doncs, les conclusions d’aquest estudi ajudaran a detectar aquells pacients d'alt risc i a focalitzar els esforços sobre ells.

Les dades d’aquest treball, emmarcat dins d'un estudi multicèntric -ÁRTICO- que avalua possibles marcadors de recurrència en ictus i en què hi han col·laborat prop de 50 hospitals de l’Estat espanyol, s'han publicat al número de novembre de la revista STROKE, líder en la seva especialitat. Les conclusions d'aquest estudi, així com els avenços en el pronòstic de l'ictus, en general, i de la seva recurrència, en particular, que es destil·len de l'estudi ÁRTICO, en el seu conjunt, poden tenir importants repercussions per a la salut pública d'acord amb les xifres de recurrència, ja que les seqüeles de l'ictus comporten un elevat cost personal, social i sanitari, i ja que el percentatge de pacients que torna a patir un nou episodi durant el primer any, és del 7% arribant a xifres properes al 15% anual, si es sumen els episodis cardiovasculars i la mort, com conclou aquest estudi.

Una eina d'alerta precoç en la probabilitat de recaiguda després d’un ictus

En l'estudi es va comparar un indicador conegut i fiable del pronòstic, el grau d’estretor de l'artèria caròtida (estenosi carotídia), amb el gruix de les capes internes de l'artèria (gruix de les capes íntima i mitja) en un col·lectiu de malalts que ja havia patit un ictus. Una estenosi de la caròtida superior al 50% es considera un indicador de risc d'un nou episodi d'ictus. Totes les últimes aportacions en l’estudi d’estenosis caròtides en l’ictus o fins i tot en altres problemes cardiovasculars apunten en la mateixa direcció: la presència de plaques a l’interior de les artèries caròtides té un paper clau i ben conegut alhora de patir un accident vascular i augmenten la possibilitat d'un nou episodi d'ictus, d'infart o de mort en els subjectes que ja n’han patit un i que presenten plaques a les seves caròtides. Alhora, totes les dades preliminars d’estudis recents internacionals que s’estan duent a terme aporten, en cada nova troballa, més evidència científica de la importància de valorar el grau d’aquesta estenosi per fer un adequat abordatge de la prevenció (primària i secundària) d’aquesta patologia i dels pacients de risc.

“La novetat de l’estudi ÁRTICO és que no només complementa altres estudis recents sinó que, en aquest cas, suposa una eina de gran valor en tractar-se d’un indicador que s’anticipa a la presència d’aquesta estenosi i que permet, per tant, identificar pacients d’alt risc en absència d’estenosi carotídia”, explica el Dr. Jaume Roquer cap del servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i responsable de l’estudi. “Aquest estudi ha demostrat que pacients que tenien poques plaques a les caròtides o no en tenien, però que presentaven com a anomalia ecocardiogràfica, a les seves caròtides, l'engruiximent de la capa íntima-mitjana, també tenien un risc més elevat de recurrències cardiovasculars o mort”. Si bé, aquest engruiximent de la paret arterial s'havia considerat fins ara un tret inicial de l'arterosclerosi (procés patològic que condueix a l'estrenyiment i l’obstrucció de les artèries per l'acumulació de colesterol en les seves parets i que entorpeix la circulació sanguínia i pot acabar provocant un ictus isquèmic), no s'havia demostrat que aquest engruiximent en si mateix fos marcador de pronòstic precoç de recurrència d'ictus.

La comparació de pacients amb estrenyiment de la caròtida amb pacients que presentaven un gruix de la íntima-mitjana superior a 1,11 mm (percentatge considerat significatiu en aquest estudi), va revelar que els episodis recurrents d'ictus resultaven similars en ambdós grups, en un seguiment de 12 mesos. "Les dades sobre el valor pronòstic del gruix de la íntima-mitjana en la recurrència de l'ictus són escassos i els resultats d'aquest estudi donen suport a la hipòtesi de què lluny de ser un mer marcador inicial de l'arterosclerosi, l'engruiximent de la íntima-mitjana arterial seria una variant de la malaltia arteroscleròtica, present en alguns individus i absent en d’altres ", explica el Dr. Roquer, i segueix: "el gruix de la íntima-mitja es convertiria així en un altre element important a tenir en compte per detectar els pacients amb més risc de patir un nou episodi d'ictus.”

Algunes dades sobre l'ictus

L'ictus o accident cerebrovascular és la primera causa de mort en dones i la segona en homes, a l’Estat espanyol, i la seva incidència segueix creixent a conseqüència de l'envelliment de la població. Cada any es produeixen 100.000 nous casos, que suposen la causa més freqüent d'ingrés en els serveis de neurologia dels hospitals espanyols. D’entre aquests ictus, xifres properes al 70% són de causa no cardioembòlica i precisaran estudis per determinar-ne les causes.

Article de referència 
Stroke 2011 Nov;42(11):3099-104. Epub 2011 Aug 18. “Value of carotid intima-media thickness and significant carotid stenosis as markers of stroke recurrence”. Roquer J, Segura T, Serena J, Cuadrado-Godia E, Blanco M, García-García J, Castillo J; ARTICO Study

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat