12 de desembre de 2011 - Notes de Premsa
Amb motiu del 30è Aniversari de la Unitat de Toxicomanies: 1981-2011
El proper dia 12 de desembre, la Unitat de Toxicomanies de l’Hospital del Mar celebra el seu 30è Aniversari. L’acte vol retre homenatge a tres dècades d’incansable tasca per aconseguir que les toxicomanies siguin considerades com una malaltia psiquiàtrica i no, un vici i per considerar les persones que consumeixen drogues, malalts i no viciosos. És a dir, per passar de les creences i opinions, al coneixement científic contrastat.
La Unitat de Toxicomanies de l’Hospital del Mar ha estat clau per aconseguir aquest canvi social necessari vers les addiccions. Així, des de la creació de la Unitat de Toxicomanies l’any 1981, l’Hospital del Mar va iniciar de forma pionera, un camí que l’ha portat a compaginar l’atenció sanitària amb la recerca aplicada a la clínica, esdevenint centre de referència i, els seus professionals, experts de reconegut prestigi nacional i internacional. La seva expertesa dirigeix el coneixement cap a la millora de l’atenció i la resolució dels problemes reals de les addiccions a peu de capçalera dels pacients.
En aquesta línia de voluntat de coneixement de les noves realitats al voltant de les addiccions i d’aplicació dels nous coneixements a l’assistència clínica, aquesta Unitat també va ser una de les primeres en integrar les addiccions al Servei de Psiquiatria“Era necessari integrar en una sola xarxa la salut mental i les addiccions”, explica el Dr. Antoni Bulbena, director de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) de l’Hospital del Mar “per poder canviar la visió de la societat cap els malalts amb drogoaddiccions. Aquesta decisió ha permès oferir els millors tractaments i solucions a cada problema i a cada realitat: heroïna, cocaïna, drogues recreatives,...”, segueix el Dr. Bulbena. Tot i el gran paral•lelisme que existeix entre les toxicomanies i altres malalties cròniques on els “estils de vida” tenen un paper fonamental, aquests altres malalts mai han tingut el tracte que han patit els drogodependents, com explica la Dra. Marta Torrens, directora del Procés d'Atenció a les Addiccions de l'INAD: “aquests altres malalts el estil de vida dels quals té un paper fonamental (hipertensos...) mai han patit l’estigma o el recel de la societat ni dels responsables polítics. Ningú no dubta que un diabètic o un hipertens hagi de ser atès o se li doni el tractament necessari, encara que segueixi fumant, no faci exercici físic o segueixi sense fer dieta i, si comparem les característiques d’uns i altres problemes de salut, el patró de comportament és un punt crucial i totes són malalties cròniques, que poden permetre una vida totalment normalitzada si es mantenen les pautes de tractament adequades”.
D’Unitat pionera a realitat integrada: una adaptació constant
Al llarg d’aquests anys, la tasca portada a terme s’ha fonamentat en dos pilars bàsics: la voluntat de coneixement de les noves realitats al voltant de les addiccions i l’aplicació, a l’assistència, dels nous coneixements des de tots els àmbits (la neurobiologia, la farmacologia, la epidemiologia i salut pública, la psicologia i la psiquiatria). Aquesta capacitat d’adaptació ha fet que la Unitat de Toxicomanies de l’Hospital del Mar hagi estat pionera en gairebé totes les realitats al voltant de les addiccions i l’ha convertit en centre de referència nacional i internacional.
Diferents dècades, diferents drogues, diferents problemes: de l’heroïna a les drogues recreatives
Els anys ’80 va imperar l’epidèmia de la dependència a l’heroïna i les seves complicacions infeccioses com la SIDA. En aquells anys l’atenció a les addiccions estava al marge del sistema de salut i qui s’encarregava dels toxicòmans era l’Ajuntament a través de serveis socials i ONG’s. És aleshores quan l’Ajuntament de Barcelona crea la primera Unitat de Toxicomanies a l’Hospital del Mar. A partir del 1985 es va crear el “Plan Nacional Sobre Drogas” i posteriorment es desenvolupen la majoria de les Unitats de Desintoxicació Hospitalària, a la resta de l’estat, seguint el model de la de l’Hospital del Mar.
Durant els anys ’90, es desenvoluparen els programes de Tractament de Manteniment amb Metadona (TMM) i, també aleshores, l’Hospital del Mar, va crear un dels primers programes de prescripció i dispensació de metadona al CAS-Barceloneta i l’equip de toxicomanies de l’Hospital del Mar va ser referent a nivell nacional i internacional en la implementació d’aquest tractament basat en el coneixement científic. Relacionat entre d’altres amb el desenvolupament dels TMM, va anar disminuint progressivament el consum d’heroïna i va anar augmentant el consum de cocaïna, fins l’any 2000 en què esclata l’epidèmia d’ús d’aquesta droga.
La dècada dels 2000 es caracteritza per l’augment del consum de cocaïna, cannabis i drogues de disseny com l’èxtasis o el GHB. També el patró de consum canvia: apareix l’ús recreatiu de caps de setmana i en forma de policonsum (cocaïna, alcohol, cannabis i alguna droga de disseny) i disminueix la via de consum intravenosa. Aquests factors, conjuntament amb la disponibilitat de programes per evitar l’intercanvi de xeringues i sales de consum supervisat, aconsegueixen la disminució de les infeccions relacionades amb el consum de drogues, però, donades les característiques de les noves substàncies,
En resposta a aquesta nova realitat l’Hospital del Mar crea una Unitat de Patologia Dual per atendre a aquets malalts amb malaltia addictiva i alhora altres malalties psiquiàtriques. Aquesta unitat, creada al 2007, és el centre pioner en facilitar els ingressos directament des d’urgències per tal de garantir l’accessibilitat dels malalts mes greus, que difícilment poden ser atesos de forma programada.
Posteriorment, en els darrers anys, s’han anat assumint o desenvolupant nous recursos assistencials seguint el mateix model d’atenció sanitària, basat en el coneixement contrastat, per als addictes en el seu propi barri (CAS-La Mina, CAS-Forum, Unitat de Patologia Dual de CAEM).
El futur:
Després de més de 4.000 ingressos, 180.000 interconsultes i 9.000 pacients diferents atesos ambulatòriament, cal seguir consolidant el model assistencial basat en el coneixement i utilitzant les noves tecnologies.
Després de 30 anys, cal insistir en recordar a la societat que, com explica la Dra. Torrens, “l’addicció és una malaltia psiquiàtrica, que apareix com a resultat de la interacció entre les propietats farmacològiques de les substàncies, les característiques pròpies de la persona que les pren (la vulnerabilitat genètica, estils d’afrontament a les situacions estressants,...) i els factors ambientals (l’accessibilitat, modes,...) que l’envolten i de la que actualment, coneixem molt millor els mecanismes neurobiològics alterats. És una malaltia crònica, com moltes altres malalties, per la qual cada vegada disposem de millors tractaments”
Una Jornada d’experts amb motiu del 30è Aniversari de la Unitat de Toxicomanies: 1981-2011
Dilluns 12 de desembre de 2011 se celebra el 30è Aniversari de la Unitat de Toxicomanies de l'Hospital del Mar. Diferents experts i institucions dedicades a l'atenció a les toxicomanies es trobaran per tractar i debatre sobre l'evolució històrica de la Unitat i el futur d'aquest àmbit assistencial. La jornada -Del vici a la malaltia psiquiàtrica- tindrà lloc a l'Auditori del PRBB des de les 9.15h fins les 13.45h.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat