Notícies

20 de febrer de 2012 - Notes de Premsa

Els recursos no hospitalaris, el cost sanitari més elevat de la grip A

Els recursos no hospitalaris, el cost sanitari més elevat de la grip A

Un treball del grup de recerca en Serveis Sanitaris de l’IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) ha estudiat els costos per pacient associats a la grip pandèmica H1N1, també anomenada grip A, de l’any 2009. L’estudi realitzat conjuntament amb el CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), s’ha centrat en la utilització de recursos sanitaris i en la incapacitat temporal dels treballadors. Aquesta grip va afectar a més de 74 països i va provocar una certa alarma per la declaració de pandèmia i perquè algunes previsions situaven la seva càrrega econòmica a nivells molt elevats.

Espanya va registrar gairebé 1 milió i mig de casos ambulatoris de grip A que van suposar un cost de 940 € per pacient i, només unes 3.025 hospitalitzacions que van representar un promig de 6.236 € per pacient. La utilització de recursos no hospitalaris va suposar el 86% de la despesa total de la grip per als serveis de salut. Pel que fa al impacte en l’àmbit laboral, les incapacitats temporals dels treballadors van ser de 30,5 dies de mitjana en els malalts hospitalitzats i d’uns 9 dies en els ambulatoris.

Segons Jordi Alonso, coordinador del grup de recerca en Serveis Sanitaris de l’IMIM “aquest estudi ha permès determinar la utilització real de serveis deguda a la grip A, ja que fins ara les avaluacions es basaven en models de dades estimades o simulades. Donat que finalment la grip A no va resultar tan agressiva com es preveia, podem dir que aquests resultats serien similars als de la grip en una situació epidèmica normal.”

L’estudi s’ha realitzat gràcies a la col·laboració amb un extens grup de treball de tot l’Estat Espanyol i ha consistit en identificar i seguir en el temps a pacients amb diagnòstic confirmat de grip A, incloent pacients que van requerir hospitalització i pacients que van ser atesos en centres d’atenció primària. “Una part important del treball” comenta Mariana Galante, col·laboradora del grup de recerca en Serveis Sanitaris de l’IMIM i primer signant de l’article, “va ser poder assignar un cost a cadascun dels recursos utilitzats”.

Els nostres resultats podrien ser interessants tant pels proveïdors de serveis sanitaris, com per l’actualització de l’avaluació econòmica en l’àmbit de la salut. En circumstàncies similars, i inclús en la situació epidèmica de grip de cada hivern, els serveis sanitaris reben un volum molt alt de consultes degudes a la grip, i el maneig d’aquesta demanda es podria millorar prenent decisions basades en la evidència que aporta el nostre estudi” assegura Olatz Garin, investigadora del mateix grup.

En l’àmbit dels economistes de la salut i dels professionals en salut ocupacional, hi ha certa discussió sobre el cost que suposa la pèrdua de productivitat deguda a les diferents malalties i com s’ha de mesurar. Els resultats d’aquest estudi ja han despertat el seu interès. Així mateix, les conclusions del treball poden facilitar el desenvolupament de Guies de Pràctica Clínica que minimitzin la utilització d’alguns recursos, com ara l’hospitalització; i potenciïn d’altres, com l’atenció domiciliaria.

Finalment, i com a línia de futur, el grup està treballant en estudiar el cost global de la grip, combinant els resultats de l’estudi amb altres despeses globals com les campanyes de prevenció, la compra de vacunes i la pèrdua de productivitat, entre d’altres.

Article de referència:
“Health Services Utilization, Work Absenteeism and Costs of Pandemic Influenza A (H1N1) 2009 in Spain: a Multicenter-Longitudinal Study”. Mariana Galante, Olatz Garin, Elisa Sicuri, Francesc Cots, Anna García-Altés, Montserrat Ferrer, Àngela Dominguez, Jordi Alonso. PLoS ONE 7(2): e31696. doi:10.1371/journal.pone.0031696.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat