Notícies

29 de febrer de 2012 - Notes de Premsa

A l’Estat espanyol només es diagnostiquen el 30% de les malalties laborals

A l’Estat espanyol només es diagnostiquen el 30% de les malalties laborals

A la Unitat de Patologia Laboral (UPL) de l'Hospital del Mar, la primera creada a l’Estat Espanyol, el 64% de les possibles malalties professionals ateses són càncers

La Unitat de Patologia Laboral (UPL) de l'Hospital del Mar es va crear el juny de 2010 amb dos objectius primordials. En primer lloc, la detecció de malalties professionals en els pacients atesos a l'Hospital del Mar i la seva notificació a l'Administració per a la seva avaluació i reconeixement. I en segon lloc, el desenvolupament d'un sistema de notificació de malalties laborals que faciliti la recerca clínica i epidemiològica i contribueixi a la formació dels professionals sanitaris especialitzats en medicina del treball i altres disciplines.

Creada com a fruit d'una col·laboració entre l'Hospital del Mar i la Universitat Pompeu Fabra, la Unitat ha avaluat, fins al desembre de 2011, 108 possibles casos de malaltia professional. El 20% dels pacients avaluats varen ser diagnosticats amb una malaltia professional i el 8% amb malalties relacionades amb el treball. Entre els casos que la Unitat de Patologia Laboral ha valorat destaquen les afeccions oncològiques (64%), sordeses (17%), trastorns múscul-esquelètics (10%) afeccions dermatològiques (6%), pulmonars (2%) i neurològiques (1%). Cal tenir en compte que el càncer és una patologia que s’atén bàsicament a nivell hospitalari. Per aquest motiu, la ubicació de la Unitat de Patologia Laboral en un entorn hospitalari resulta fonamental perquè facilita que s’estableixin sinèrgies que fan possible una major detecció de malalties d’origen laboral entre aquesta patologia.

La Unitat de Patologia Laboral té, com a tret innovador, el seu caràcter transversal. Els metges d'altres especialitats hospitalàries deriven els seus pacients a la Unitat quan sospiten de l'existència d'una malaltia laboral. La UPL estudia el cas i emet el seu diagnòstic a través d'un informe de contingència que l'INSS examina per resoldre si es tracta d'una malaltia comuna o professional. Per la seva banda, el pacient roman al corrent de tot el procés, autoritzant-lo expressament” explica Consol Serra, responsable de la Unitat de Patologia Laboral de l’Hospital del Mar.

Les malalties professionals es defineixen com aquelles que tenen una causalitat directa amb l'activitat laboral del pacient i el seu reconeixement permet proposar intervencions preventives en el lloc de treball. La UPL és responsable de detectar els casos sospitosos i informar-ne a l'Administració. Així doncs, mostra una clara vocació preventiva, destinada a notificar noves patologies del treball i a facilitar la implantació de mesures correctores. La UPL respon així a les necessitats d'agilitzar la gestió dels pacients entre les institucions de les dues xarxes assistencials de Catalunya (xarxa pública de salut i xarxa de mútues de treball) i a ampliar la xarxa de vigilància epidemiològica en Salut Laboral.

Entre les malalties laborals predominen les afeccions de l'aparell locomotor (dolor articular, tendinitis, túnel carpià, etc.), auditives (sordesa per soroll), dermatològiques (dermatitis), oncològiques (leucèmia, càncer de pulmó, pell i altres) i respiratòries (asma i MPOC).

La detecció de les malalties professionals no només té importància mèdica sinó també social i sanitària: les prestacions socials i les ajudes que percep el treballador poden variar si es tracta d'una contingència comuna o d'una patologia laboral, ja que, en aquest últim cas, l'afectat, per exemple, no assumeix cap cost del tractament i no precisa d'un període de cotització previ. Això té importants repercussions en les mesures econòmiques i organitzatives que el sistema sanitari ha d'adoptar.

El diagnòstic de les malalties professionals a Espanya és molt deficient: es calcula que més del 60% dels casos passen desapercebuts i només el 30% es diagnostiquen. En el cas del càncer, el percentatge de diagnòstic amb prou feines arriba a un ínfim 0,04% del total de casos. En aquesta conjuntura, la UPL representa una iniciativa pionera i, malgrat la seva joventut, els seus resultats apunten a què els hospitals podran contribuir decisivament al tant necessari reconeixement de les malalties laborals.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat