Notícies

23 de març de 2006 - Notes de Premsa

Gràcies a una tècnica pionera, l'IMAS impulsa un Programa que disminuirà la seva llista d'espera d'adenomes de pròstata

L'IMAS (Hospital del Mar - Hospital de l'Esperança) és el primer hospital públic de Catalunya que disposa d'aquesta nova tècnica: la resecció endoscòpica de la pròstata amb el làser d'Holmium.

L'Hospital del Mar és pioner en una nova tècnica per làser d'Holmium en el tractament de la hiperplàsia benigna de pròstata. A més, aquest Hospital es converteix en el primer hospital públic que dedicarà un quiròfan setmanal a la intervenció d'adenomes de pròstata.

El Dr. Antoni Gelabert, Cap de Servei d'Urologia de l'Hospital del Mar, responsable d'aquesta nova tècnica ens explica: "els adenomes de pròstata són benignes, això fa que les llistes d'espera siguin molt llargues, doncs els recursos hospitalaris prioritzen allò que "no pot esperar", aquest nou làser ens permetrà realitzar les intervencions de manera ràpida, segura i sense sagnat". Així, amb aquest Programa, l'Hospital del Mar vol disminuir el temps d'espera dels pacients a ser intervinguts.

 

Què és la hiperplàsia benigna de pròstata? La hiperplàsia benigna de pròstata (HBP) és un engrandiment no cancerós de la pròstata. També s'anomena Adenoma de Pròstata i és un problema comú que afecta més del 40% dels homes de més de 60 anys. A mesura que els homes es van fent grans augmenta i, quan s'estudia la població masculina d'uns 70 anys, les xifres s'apropen al 80%. Aquesta hiperplàsia de la pròstata, comprimeix la uretra i dificulta la micció. Els afectats augmenten el nombre de miccions durant el dia i, especialment durant la nit. Alguns pateixen incontinència urinària, dificultat per iniciar la micció, sovint tenen infeccions d'orina, càlculs a la bufeta urinària i retenció aguda d'orina. Aquests pacients, mentre esperen a ser intervinguts, necessiten pal·liar tots aquests problemes, per tant són freqüents els sondatges vesicals, els tractaments antibiòtics... tot plegat afecta a la seva qualitat de vida.

 

El primer tractament de la malaltia és la teràpia farmacològica. Els uròlegs recomanen l'alternativa quirúrgica un cop els fàrmacs no són efectius; bé perquè la millora no sigui suficient o perquè, en tractar-se d'una malaltia progressiva, aquesta hiperplàsia evolucioni i no respongui al tractament mèdic. En funció del pacient i del tamany de l'adenoma es realitza cirurgia oberta o si l'adenoma ho permet, es realitza cirurgia endoscòpica -la resecció transuretral de la pròstata (RTU)- que extirpa el teixit obstructiu a través de la pròpia uretra. Fins ara, la RTU era la tècnica escollida, doncs millora significativament el fluxe i els símptomes urinaris.

 

La utilització de tècniques amb làser fa temps que s'empren en aquest camp. Però la fotocoagulació i la vaporització amb làser tenen condicionants associats a la tècnica: manca de control en l'acció del làser sobre els teixits circundants, tamany de la pròstata, clínica irritativa miccional persistent, etc... molt diferent és el cas del Làser d'Holmium.

 

Avantatges de l'Adenomectomia endoscòpica per Làser d'Holmium

 

"L'adenomectomia endoscòpica per làser suposa la banalització d'un procés quirúrgic", ens explica el Dr. Gelabert. És una tècnica que comparativament amb la tècnica utilitzada fins ara, la RTU, presenta molts avantatges. Aquesta tècnica pot practicar-se en quasi tot tipus de pacients, n'hi ha molt pocs d'exclosos. En canvi, amb la RTU, els pacients amb altres patologies associades, contraindicacions anestèsiques, pacients molt grans, pacients amb problemes de coagulació, no poden ser sotmesos a la intervenció endoscòpica i menys a cirurgia oberta. El sagnat pel làser d'Holmium es mínim, fet que permet retirar els rentats postoperatoris al cap de molt poques hores i l'índex de transfusió és menor del 0'5%, front al quasi 40% dels altres procediments.

 

Segons el Dr. Gelabert "aquest tipus de Làser, ens permet igualar els resultats als de la cirurgia oberta i, en canvi, en minimitza els riscos i complicacions, com els de la RTU i fins i tot els d'altres tipus de làsers". A més, per a realitzar aquesta tècnica s'utilitza sèrum fisiològic i no glicina, com en el cas de la RTU. La glicina, per alguns pacients d'edat avançada és un problema, doncs l'absorció d'aquesta pot provocar complicacions. Finalment el Dr. Gelabert ens resumeix:

"l'adenomectomia endoscòpica per làser d'Holmium és una tècnica que no sagna, requereix un ingrés mínim, és ràpida de realitzar. Té molt poques complicacions menors, es pot realitzar a quasi tot tipus de pacients, de qualsevol edat i és molt segura en l'acció tant sobre la pròpia pròstata com sobre els teixits circumdants".

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat