16 de maig de 2012 - Notes de Premsa
L'Hospital del Mar organitza el cinquè Curs de Dermatosis Professionals, curs de referència de l'especialitat
Els dies 17,18 i 19 de maig, els Serveis de Dermatologia i de Salut Laboral de l'Hospital del Mar organitzen, conjuntament, la cinquena edició del Curs de Dermatosis Ocupacionals. Des de la primera edició, aquest curs s'ha anat consolidant com el curs de referència de l'especialitat, ja que és un dels pocs que es realitzen sobre salut laboral, prevenció i dermatologia, a tot l’Estat espanyol.
Ja fa anys que es considera la prevenció com a factor clau per l'abordatge d'aquestes malalties. L'educació, difusió, les campanyes europees realitzades com l'anomenada "Healthy Skin @ work", liderada des de fa dos anys per la EADV (Acadèmia Europea de Dermatologia i Venereologia), i les mesures polítiques adoptades els últims anys han aconseguit que, a l’Estat espanyol, les malalties professionals de la pell hagin disminuït, entre 2009 i 2010. Amb la crisi econòmica i les dificultats laborals que s'han afegit en els últims temps, aquesta prevenció pren més importància que mai, doncs canviar de feina per motius de salut pot no estar a l'abast de tothom. Sempre se sol donar a la pell un paper secundari però la importància de les dermatosis adquireix una especial magnitud quan visualitzem que es tracta del major "òrgan" del nostre organisme, amb més de 2m2 de superfície.
L’èczema de mans: la dermatosi professional més freqüent
Per optimitzar la prevenció d’aquestes dermatosis i aclarir els factors de risc, s’han d’identificar els factors propis de cada individu (constitució atòpica, estat de la barrera epidèrmica o sensibilització prèvia) però en aquells que s'ha de, realment, incidir és en els factors exògens: exposició a substàncies irritants o al·lèrgens. Aquests irritants i al·lèrgens són els causants de l'èczema de mans, al qual el curs dedica una sessió de forma recurrent considerant la seva importància ja que és la dermatosi més freqüent. "Aquesta dermatosi, altament incapacitant necessita un maneig expert, ordenat i l’establiment de les causes exactes per tal de poder fer la seva classificació per aplicar el tractament correcte i individualitzat", explica la Dra Ana Giménez-Arnau, membre del grup de treball que ha confeccionat les guies de l'European Society Contact Dermatitis (ESCD) i responsable de la Unitat de Immunoal·lèrgia cutània del Servei de Dermatologia de l'Hospital del Mar. Per a això són necessàries guies d'actuació com les que es presenten en aquest curs, algunes per primera vegada, com la danesa, que serà presentada per la Prof Jeanne Duus Johansen de Gentofte, Dinamarca i altres que ja serveixen de suport, especialment en els èczemes resistents al tractament com són les guies britànica i alemanya.
En el curs també es presentarà la validació de les preguntes de rastreig de l’èczema de mans incloses les del Nordic Occupational Skin Questionnaire (NOSQ) i amb una especial mirada cap a la influència d aquesta malaltia en la qualitat de vida. I com a novetat del curs, també es presentarà el primer estudi realitzat entre els treballadors de la neteja per detectar l’èczema de mans realitzat al CREAL pel Dr Zock. L'estudi s'ha realitzat sobre treballadors d'empreses de neteja però té el valor de ser extrapolable a treballadors/-es de la neteja de la llar. Això permet determinar les dades sobre un col·lectiu de gran vulnerabilitat que, per la seva situació irregular, pel que fa a contracte laboral, està infradiagnosticat.
Les dermatosis professionals: malalties de gran impacte social
Les malalties de la pell suposen el 5,78% del total de les patologies professionals, segons les dades de registre de malalties declarades l'any 2010. "S'estima que entre totes les dermatosis professionals, el 90-95% d'elles corresponen a dermatitis de contacte de les quals 20- 25% són d'origen al·lèrgic i la resta, irritatives ", aclareix la Dra Giménez Arnau, coordinadora del curs i responsable també de la Unitat de Urticària de l'Hospital del Mar "tot i que les dermatosis no són trastorns que posin en risc la vida, sí que són un problema de gran impacte mèdic i social, ja que interfereixen en la qualitat de vida de les persones afectades i directament en l'activitat que realitzen per subsistir: la seva feina". Les conseqüències de les dermatosis professionals són complexes perquè de vegades requereixen plantejar la necessitat de canviar de treball per aconseguir una millora. Aquest canvi de professió pot no ser satisfactori i pot donar lloc a una pèrdua de poder adquisitiu i en moments de complexitat econòmica i laboral com l'actual, pot suposar una angoixa afegida. Sovint el malalt es nega, fins i tot a plantejar-se aquesta possibilitat. L’afectació pot tenir, doncs, repercussions psicològiques per l’angoixa afegida que suposa.
És per això que el desenvolupament de mesures de prevenció primària que permetin evitar l'exposició a aquelles substàncies potencialment nocives és crucial. En aquest sentit, aportarà la seva experiència durant el curs l'enginyer Sr Packham. Així mateix la legislació pot ajudar a regular l'exposició a aquests agents i en aquest aspecte es centrarà la conferència de la Dr Duus Johansen il·lustrada amb exemples concrets. A partir de la identificació d'al·lèrgens en la pràctica clínica diària, s'ha pogut influir a nivell administratiu per regular l'exposició a les mateixes o estimular-ne la seva substitució.
Un espai dedicat a l'afectació dels diferents col·lectius
Les dermatosis professionals afecten diversos sectors i grups de professionals i, per a cada un d'ells, és important identificar els agents responsables per poder establir les polítiques de prevenció adequades a cada cas.
Durant els últims anys, gràcies als qüestionaris i protocols d'actuació, a les tasques de vigilància i les dades epidemiològiques d'aquestes malalties, es coneix quins sectors són els més afectats per aquestes dermatosis: la construcció, els mecànics i la indústria del metall, els professionals agrícoles, la joieria, la floristeria, la química farmacèutica i cosmètica, etc. El curs, dedicarà un ampli espai a tractar de manera detallada cadascun d'aquests col·lectius.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat