Notícies

19 de juny de 2012 - Notes de Premsa

Identificat un nou indicador de recaiguda en càncer de mama

Identificat un nou indicador de recaiguda en càncer de mama

L’estudi acaba de ser publicat a la revista PLoSONE

Investigadors de l’IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) han demostrat que l’absència de la proteïna 14‐3‐3sigma en les cèl∙lules de càncer de mama, està directament associada a la capacitat d’aquestes cèl.lules per a activar la senyalització d’un complex proteic anomenat NF‐kB que està relacionat amb la progressió tumoral.

En el treball s’ha identificat també l’activació d’NF‐kB en els tumors, com el millor indicador de recaiguda en les pacients de càncer de mama, en comparació amb altres paràmetres utilitzats actualment com són la presència de ganglis afectats o la grandària i el grau tumoral. Els investigadors a més han descrit un grup de gens que es troben activats en les cèl∙lules de càncer de mama i que s’associen també amb mal pronòstic en altres tipus de tumors.

En estudis previs s’havia detectat que la proteïna 14‐3‐3sigma no estava present en tumors de molts dels pacients de càncer de mama. Ara s’ha descobert que “la manca d’aquesta proteïna no constitueix per si mateixa un factor pronòstic en aquest tipus de càncer però si que és un requeriment essencial per a que es mantingui activat de manera crònica el complex NF‐kB, associat a la invasió tumoral i a la metàstasi o dit d’una altra manera, a la progressió tumoral”, comenta Lluís Espinosa, coordinador de l’estudi i Investigador del grup de recerca en cèl∙lules mare i càncer de l’IMIM.

El càncer de mama és el més comú entre les dones dels països occidentals i la recaiguda i la metàstasi és la conseqüència fatal d’aquesta malaltia. Identificar quins són els mecanismes involucrats en la supervivència de les cèl∙lules de càncer de mama i la seva habilitat per colonitzar altres teixits és crucial per millorar‐ne els tractaments. En aquest estudi, que ha comptat amb la participació d’aproximadament un centenar de pacients, s’ha analitzat la possible utilitat de determinar la manca de 14‐3‐3 sigma i/o l’activació d’NF‐kB en les cèl.lules dels tumors com a factor pronòstic o diagnòstic, i per a futures aplicacions clíniques i terapèutiques.

Els resultats obtinguts d’aquest treball han obert noves vies d’investigació que haurien d’estar centrades en identificar aquells fàrmacs que indueixin l’expressió de la proteïna 14‐3‐3sigma en els tumors de mama i caracteritzar el seu efecte sobre les cèl∙lules tumorals. També es buscarà definir quins gens activats pel complex NF‐kB són importants per a la progressió tumoral en aquest grup de pacients i estudiar el seu potencial com a possibles dianes terapèutiques.

Segons Espinosa “Això obre la possibilitat d’investigar i utilitzar estratègies terapèutiques específiques per a aquest grup concret de pacients que en principi tindrien mal pronòstic i un risc de recaiguda especialment alt”.

Aquest estudi ha estat dirigit i desenvolupat inicialment a l’IMIM pel grup dels Drs. Lluís Espinosa i Anna Bigas i ha comptat amb la col∙laboració d’investigadors i metges de l’Hospital del Mar, Fundación Jiménez Díaz, l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) i la Universitat Pompeu Fabra.

Article de referència

Inhibition of Specific NF‐κB Activity Contributes to the Tumor Suppressor Function of 14‐3‐3σ in Breast” Cancer. Julia Inglés‐Esteve, Mònica Morales, Alba Dalmases, Ricard Garcia‐ Carbonell,Alba Jené‐Sanz, Núria López‐Bigas, Mar Iglesias, Cristina Ruiz‐Herguido, Ana Rovira, Federico Rojo, Joan Albanell, Roger R. Gomis, Anna Bigas, Lluís Espinosa. PLoS ONE 7(5): e38347. doi:10.1371/journal.pone.0038347

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat