Notícies

9 d'agost de 2012 - Notes de Premsa

Es demostren els beneficis d’un nou fàrmac per tractar el càncer de pell

Es demostren els beneficis d’un nou fàrmac per tractar el càncer de pell

Oncòlegs de l’Hospital del Mar han encapçalat el primer estudi en humans d’un nou tractament contra el càncer. Juntament amb científics dels hospitals Royal Marsden de Londres i Institut Gustave Roussy de París, han examinat els efectes d’un medicament que, per primera vegada, ataca simultàniament dues proteïnes involucrades en una via clau en el desenvolupament dels tumors. El nou medicament ha mostrat activitat sobretot en pacients amb càncer de pell, fet que obra la porta a futures investigacions contra aquest tipus tumors.

L’estudi, publicat a la prestigiosa revista Clinical Cancer Research i amb finançament de Roche, ha inclòs 52 pacients amb tumors avançats que provenien dels tres hospitals participants. Aquests pacients han rebut diferents dosis del fàrmac per després analitzar, mitjançant tècniques molt sofisticades, la reducció de la mida del tumor, els seus efectes secundaris i l’eficàcia biològica del fàrmac. “Fer recerca de fàrmacs oncològics per primera vegada en humans té una altíssima complexitat i requereix una tecnologia molt especialitzada. Aquest tipus d’estudis situen l’Hospital del Mar en la primera línia de recerca internacional” explica el Dr. Joan Albanell, investigador principal, cap del servei d’Oncologia de l’Hospital del Mar i director del Programa de Recerca en Càncer de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques).

El creixement d’una cèl·lula tumoral involucra diverses proteïnes que es relacionen entre elles de forma seqüencial, formant les anomenades vies. Quan la cèl·lula vol reproduir-se activa una proteïna, que alhora activa una altra, aquest una altra i així successivament fins a arribar a la receptora, l’encarregada de donar l’ordre de proliferació. “Habitualment, les teràpies oncològiques inhibeixen una d’aquestes proteïnes de la via, però el fàrmac que hem estudiat ataca a dues d’aquests proteïnes, anomenades RAF i MEK, de forma simultània. D’aquesta manera, podem obstaculitzar de manera més eficaç el desenvolupament del tumor” explica la Dra. Maria Martínez, primera autora de l’article. 

Els melanomes són un tipus de càncer de pell de difícil tractament perquè la quimioteràpia és molt poc eficaç. No obstant, les teràpies dirigides contra una proteïna específica (BRAF) estan mostrant eficàcia en un subgrup de pacients. En aquesta línia, “el nou fàrmac estudiat suposa una pas endavant al bloquejar dues proteïnes i els nostres resultats obren les portes a estudis addicionals per comprovar si pot ser una alternativa en malalts que hagin esgotat els tractaments estàndard” conclou la Dra. Martínez.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat