17 d'agost de 2012 - Informació general
Aquesta és una de les conclusions més destacades del Congrés Internacional Canine Science Forum (http://www.csf2012.com/) que va tenir lloc del 25 al 27 de juliol a Barcelona i que va ser organitzat per la Cátedra Fundación Affinity Animales y Salud, dependent de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona), de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) i l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques).
Aquest fòrum internacional va reunir més de 250 científics de gairebé 20 països, dedicats a l'estudi de la biologia, la genètica i el comportament dels gossos i dels llops. La Dra Elizabeth Head, investigadora de la Universitat de Kentucky i una de les participants en el congrés, va explicar en la seva conferència magistral que, en arribar a la vellesa, alguns gossos desenvolupen un quadre neurodegeneratiu, denominat disfunció cognitiva canina, molt similar a la malaltia d'Alzheimer de l'ésser humà. Tant les proves de diagnòstic per imatge com l'anàlisi de mostres de teixit nerviós, confirmen els paral·lelismes entre la neuropatologia de la disfunció cognitiva canina i la malaltia d'Alzheimer.
Així mateix, les repercussions d'aquest procés degeneratiu en la qualitat de vida dels gossos són comparables a les que pateixen les persones (canvis en el seu comportament, com desorientació, alteracions del cicle del son i la vigília, retraïment social i pèrdua d'habilitats apreses). No obstant això, el cicle vital del gos, en ser molt més curt que el de l'ésser humà, permet estudiar la dinàmica completa de la malaltia en un termini reduït de temps. A més, al tractar-se d'una patologia que apareix de forma natural en els gossos, la disfunció cognitiva constitueix un model d'estudi pràcticament perfecte per a aquesta malaltia.
Les últimes troballes suggereixen que els canvis en la dieta, així com l'estimulació mental podrien ajudar en la prevenció de la disfunció cognitiva canina, i per extensió de la malaltia d'Alzheimer.
Al congrés també va participar el Dr. Antoni Bulbena, director de l'INAD i coordinador del grup de recerca en angoixa, trastorns afectius i esquizofrènia de l'IMIM, amb una conferència plenària sobre la relació entre els éssers humans, els gossos i els llops, en la que va destacar els beneficis per a la salut del contacte amb els animals, particularment en entorns terapèutics. A més, va analitzar alguns aspectes del fet de tenir animals de companyia que entren en el terreny de la psicopatologia, com ara la síndrome de l'acumulació d'animals o el seu maltractament i la seva relació amb la violència cap a les persones.
Altres temes a destacar del Canine Science Forum, tractats per investigadors de l’INAD i de l'IMIM, van ser les fòbies als sorolls en els gossos com a futur model per a l'estudi de les fòbies en els éssers humans, el paper dels gossos d'assistència en el tractament de les fòbies als gossos que pateixen algunes persones o un estudi preliminar sobre les diferències entre els homes i les dones, així com, entre les parelles amb i sense fills, en la forma de relacionar-se amb el seu animal de companyia. Aquest treball forma part d'una línia de recerca que vol conèixer aquells factors que determinen, o bé, la bona adaptació del gos a la família, o bé, el fracàs de la convivència que sovint resulta en l'abandonament de l'animal.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat