22 d'agost de 2012 - Informació general
L'estudi s’ha publicat recentment a la revista PLoS ONE
Un ampli estudi realitzat per investigadors de l’Hospital del Mar ha demostrat per primera vegada que l’evolució de determinades classes de leucòcits o glòbuls blancs, concretament els eosinòfils, neutròfils i limfòcits, són útils com a marcadors de pronòstic en pacients que pateixen bacterièmia, és a dir infecció a la sang. Aquesta és l’expressió més greu d’una infecció i té una alta mortalitat.
“Els marcadors d’evolució, són de gran utilitat en el seguiment dels processos infecciosos. Disposar d’ells de manera ràpida i senzilla , aporta una valuosa informació que pot ajudar a millorar el maneig dels pacients” explica Roser Terradas, investigadora del Servei d’Epidemiologia i Avaluació de l'Hospital del Mar i primera signant de l’estudi. Tot i que hi ha diversos biomarcadors, cap està exempt de limitacions i alguns no estan disponibles a tots els àmbits sanitaris, de manera que disposar d’un altre marcador, que a més habitualment forma part dels controls analítics, pot ser molt útil per a ajudar en el maneig de pacients amb bacterièmia.
En aquest treball un equip multidisciplinar format per infectolegs, farmacèutics, microbiòlegs, infermeres de control d’infeccions, estadístics i epidemiòlegs, ha recollit i analitzat, al llarg de 5 anys, les dades de 2.311 pacients amb bacterièmia. Els resultats han mostrat que l’eosinopènia mantinguda i un quocient entre neutròfils/limfòcits superior a 7 s’associen amb una major mortalitat. Segons Terradas, “És útil en aquests pacients conèixer que, si les xifres d’eosinòfils es mantenen per sota del normal, vol dir que no està evolucionant favorablement i a partir d’aquí es poden replantejar canvis de tractament o bé la realització d’altres exploracions”.
Aquest estudi aporta dades sòlides sobre la utilitat d’uns biomarcadors dels que se’n disposa en la practica clínica habitual, i dels que la seva obtenció és ràpida, senzilla, poc agressiva pels pacients i de baix cost, per tant pot ser de gran utilitat sobretot en països en vies de desenvolupament i també en el context econòmic actual.
Article de referència
“Eosinophil Count and Neutrophil-Lymphocyte Count Ratio as Prognostic Markers in Patients with Bacteremia: a Retrospective Cohort Study”. R Terradas, S Grau, J Blanch, M Riu, P Saballs, X Castells, JP Horcajada, H Knobel. PLoS ONE 7(8): e42860. doi:10.1371/journal.pone.0042860
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat