Notícies

22 d'octubre de 2012 - Notes de Premsa

Exposició prenatal a l’alcohol: principals avenços en diagnòstic, detecció i seguiment

Exposició prenatal a l’alcohol: principals avenços en diagnòstic, detecció i seguiment

S’organitza a Barcelona, del 21 al 24 d’octubre, la “Segona conferència europea sobre el Trastorn de la Síndrome Alcohol Fetal”

El Trastorn de la Síndrome Alcohol Fetal o també conegut com a FASD (Fetal Alcohol Spectrum Disorder, en anglès) és un terme que s'utilitza per a descriure una àmplia gamma de resultats perjudicials (a nivell mental i físic) que deriven del consum matern d’alcohol durant l’embaràs. Aquestes alteracions mentals poden variar des de trastorns de l’aprenentatge i retard mental fins a trastorns de conducta i psiquiàtrics. Tot i que es difícil estimar la prevalença de nens que neixen exposats a l’etanol, en el nostre entorn s’estima que entre el 2% i un 4% de nounats presenten els signes característics del FASD. En els últims anys s’ha detectat un augment considerable de la prevalença en el nostre entorn relacionada amb l’adopció internacional de nens procedents de països d’Europa de l’Est, on el consum d’alcohol durant l’embaràs és molt elevat.

Durant els propers 21 a 24 d’octubre, amb l’objectiu de presentar els avenços més rellevants en el camp del diagnòstic i la detecció en aquest tema, es celebra a Barcelona la Segona Conferència Europea en Trastorns de l'Espectre Alcohòlic Fetal (FASD). L’acte està co-organitzat pel Grup de Recerca Infància i Entorn (GRIE) de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) i l’European Fetal Alcohol Spectrum Disorders Alliance. Aquesta alliança té per objectiu compartir idees i treballar conjuntament metges i ONGs per tal d’avançar en aspectes relacionats amb la prevenció (principalment programes i guies clíniques per evitar el consum d’alcohol durant l’embaràs), el diagnòstic de l’exposició prenatal mitjançant escales clíniques i biomarcadors, i la millora de la qualitat de vida de les persones que pateixen aquest desordre a la vegada que conscienciar dels riscs d'ingerir alcohol durant l'embaràs.

En el congrés hi participen personalitats científiques molt rellevants d’Europa i els EUA, pertanyents a institucions de recerca de renom internacional com la National Organization on Fetal Alcohol Syndrome (NOFAS) i el National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) de EUA o l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) entre d’altres. La trobada està dirigida tant a investigadors com a totes aquelles persones, ja siguin pares o estudiants, que vulguin aprendre més sobre els darrers avenços en el camp del diagnòstic del Trastorn de la Síndrome Alcohol Fetal.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat