24 de gener de 2013 - Notes de Premsa
La implantació de la llei antitabac ha reduït un 11% el nombre d'infarts aguts de miocardi
El descens s'ha observat especialment en els no fumadors en veure reduïda la seva exposició passiva al fum del tabac
Investigadors de l'estudi REGICOR (Registre GIrona del COR), en què participen l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) de Barcelona, l'Hospital Josep Trueta, Hospital de Blanes i l'IDIAP (Institut d'Investigació en Atenció Primària) Jordi Gol de Girona, han realitzat un estudi per avaluar l'impacte de la llei antitabac de l'any 2006 sobre la incidència d'infart agut de miocardi a la província de Girona i han observat que s'ha reduït en un 11%. Aquest descens s'ha observat sobretot en dones, en la població de 65 a 74 anys i en no fumadors.
Els investigadors han estudiat les dades de 3.703 infarts que van ocórrer a Girona entre els anys 2002 i 2008, i han analitzat si el nombre d'infarts s'havia reduït en el període 2006-2008 (després de la implantació de la llei) comparat amb el període 2002 -2004 (abans de la llei). Segons Irene Roman, investigadora del grup de recerca en epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM i una dels dos primers signants de l'article "les dades de l'estudi indiquen que el nombre total d'infarts que es produeixen en la població (arribin o no a ser atesos en un hospital) s'ha reduït en un 11% en el període posterior a la llei (2006-2008)."
Una altra dada molt important és que aquesta reducció s'ha observat fonamentalment en el grup de no fumadors (-15%) i en les persones majors de 65 anys (-18%), el que suggereix segons Roberto Elosua, coordinador del grup de recerca en epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM "que el grup de població que més s'ha beneficiat de la llei de 2006 ha estat el grup de no fumadors, que han reduït la seva exposició passiva al fum del tabac".
La cardiopatia isquèmica, és una malaltia que es produeix perquè no arriba prou sang al cor per alimentar les cèl·lules musculars que el formen i és la principal causa de mort en els països industrialitzats. A Espanya les estadístiques més recents indiquen que aquesta malaltia va causar 35.268 morts (9,2% del total) i un total de 52.725 pacients van ingressar amb un infart agut de miocardi l’any 2011, una de les conseqüències més greus de la cardiopatia isquèmica. A més de l'impacte que suposa per a la salut de cada individu, l'infart agut de miocardi té un gran impacte a nivell econòmic per a la societat, estimant-se que el cost anual a Espanya suposa uns 1.460 milions d'euros.
Un dels factors de risc més importants que causen l'infart agut de miocardi és el consum de tabac. A Espanya, aproximadament el 30% de la població adulta es declara fumadora i encara que aquesta xifra ha disminuït lleugerament, continua sent alta i tenint un gran impacte en la salut cardiovascular. S'estima que el consum de tabac és responsable del 20% de la càrrega de malaltia cardiovascular que es presenta en els països europeus, i que l'exposició passiva al fum del tabac causa unes 2.500 de les morts per cardiopatia isquèmica (7%) a Espanya .
Espanya ha implementat dues legislacions antitabac: una el desembre de 2005 (Llei 28/2005) en vigor des de l’1 de gener de 2006 i una altra al desembre de 2010 (Llei 42/2010) en vigor des de l’1 de gener de 2011. La primera d'elles, es va considerar una llei parcial ja que a més de regular la venda i la publicitat del tabac, prohibia fumar en llocs de treball i en establiments d'hostaleria de més de 100 m2 (tret que s'habilités una zona específica per a fumadors ), mentre que en aquells de menys de 100 m2 la decisió es delegava al propietari del local. En la llei de 2011 es va prohibir el consum de tabac a tots els locals públics.
Actualment queda encara pendent analitzar l'efecte de la llei antitabac que va entrar en vigor l'any 2011 però, segons els investigadors, els resultats observats amb la prohibició parcial de fumar en llocs públics donen suport ja a l'eficàcia d'aquest tipus de legislació per reduir la càrrega de malaltia que existeix en la població.
Article de referència
“
Impact of a partial smoke-free legislation on myocardial infarction incidence mortality and case-fatality in a population-based registry: the REGICOR Study”. Fernando Agüero, Irene Roman Dégano et al. PlosOne (
http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0053722).