11 de març de 2013 - Informació general
Blog de Josep Mª Via
La situació social, política i econòmica que vivim és tremendament complexa. Utilitzo aquesta entrada per referir-me al pressupost de la Generalitat i per tant al del sistema sanitari català per el 2013. A hores d’ara, en el sector estem treballant amb hipòtesis, però encara no sabem rés del cert. Rés fa pensar però, que les coses hagin de ser fàcils enguany. Al contrari.
En aquest context, s’expressa molt el temor davant una suposada privatització del dispositiu sanitari públic i en canvi, es parla poc d’altres possibilitats, que al contrari que la privatització, aquestes sí que estan en l’agenda política com opcions a considerar. Em refereixo a les fusions hospitalàries.
En aquest sentit, recomano la lectura del treball “Can goverments do it better? Merger mania and hospital outcomes in the English NHS” (“Poden els governs fer-ho millor? La mania de les fussions i els resultats hospitalaris en el NHS anglès”), publicat per The Center for Market and Public organisation, del Bristol Institute for Public Affairs i del que en són autors Martin Gaynor, Mauro Laudicella i Carol Propper. (http://www.bristol.ac.uk/cmpo/publications/papers/2012/wp281.pdf)
El treball conclou que l’experiència de fusions hospitalàries, no sembla aportar cap avantatja. Això no ha impedit que el govern britànic de Tony Blair promogués una política activa de fusions d’hospitals amb l’argument que això aportaria beneficis remarcables per als pacients.
En la pràctica, segons el treball, el que hi ha hagut ha estat una caiguda del nombre d’admissions i de la productivitat. A més a més la disminució de l’activitat, no ha estat proporcional a la disminució de les despeses globals d’operació.
Pel que fa al personal mèdic, les fusions no han comportat una disminució remarcable del nombre d’efectius, amb lo que la despesa en aquest capítol pràcticament no ha variat. S’observa que les despeses en personal directiu (managers) creixen una mica l’any de la fusió i les corresponents a personal temporal incrementen significativament.
L’estada mitjana tampoc disminueix amb les fusions. En canvi, les llistes d’espera incrementen i els indicadors de qualitat assistencial considerats mostren una disminució de la mateixa.
Es conclou que les fusions son costoses i empitjoren la posició financera dels hospitals implicats tant a curt, com a llarg termini.
L’estudi acaba indicant que si a priori una fusió entre hospitals pot semblar tenir sentit, es quan es produeix entre hospitals petits. De tota quan s’analitza si les fusions entre aquests hospitals -que donen lloc a un nou hospital mes gran que els preexistents considerats individualment-, milloren la posició financera o bé, si les fusions entre centres deficitaris donen lloc a millores de la situació financera en el centre resultant; en cap dels casos considerats, hi ha evidència d’això.
Quina pot ser l’alternativa doncs? De ben segur que hi ha molts aspectes a considerar. Però l’experiència viscuda ens porta a fer alguns suggeriments:
Molt probablement, determinades fusions, especialment d’hospitals grans, no farien rés més que confirmar el que hem comentat que ha estat ja analitzat a la Gran Bretanya: incrementar el tamany del centre fusionat respecte als preexistents, afegint dificultats al control financer i augmentant els costos. A la ciutat de Barcelona, en algun cas, hi ha raons per pensar que el tamany (gran) de l’hospital té que veure amb les dificultats per gestionar-lo. No és en va que algun d’ells ja fa anys que s’ha “partit” en varis hospitals més petits.
En qualsevol cas fusions que puguin generar nous “monstres hospitalaris”, no sembla que ens hagin d’ajudar ni a optimitzar els resultats, ni a millorar l’accés ni la qualitat dels serveis.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat