Notícies

2 de maig de 2013 - Notes de Premsa

Tractar les apnees del son per reduir les arítmies cardíaques

Tractar les apnees del son per reduir les arítmies cardíaques

Un estudi de l'Hospital del Mar demostra que els estudis complets del son esdevenen necessaris per a qualsevol pacient amb flutter auricular

Un estudi de l'Hospital del Mar de Barcelona recentment publicat a la prestigiosa revista Chest Journal ha demostrat que tractar les apnees del son en persones que són sotmeses a una ablació per flutter auricular ajuda a reduir les arítmies cardíaques que sovint segueixen patint aquestes persones després de la intervenció. De fet, l'estudi també conclou que la proporció de gent que pateix trastorns del son és molt alta entre els pacients que tenen l'anomenat flutter auricular, un tipus d’arítmia cardíaca ràpida (taquiaritmia) que té el seu origen a les cavitats del cor i provoca que aquest bategui de forma molt accelerada.

Així, l'estudi demostra que tots els pacients amb aquesta arítmia cardíaca haurien de ser diagnosticats amb una polisomnografia (estudi complet del son) i, en cas que es detectin apnees, tractats amb una pressió positiva contínua en la via aèria (CPAP). És a dir, mitjançant les màscares respiratòries que s'utilitzen per tractar els trastorns del son. D'aquesta manera, es pot millorar la vida de les persones que pateixen aquesta malaltia i, fins i tot, prevenir futures complicacions.

L'estudi ha estat dirigit des de la Unitat d’Arítmies del Servei de Cardiologia i la Unitat del Son del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar de Barcelona i ha observat l'evolució de més 50 pacients. El Dr. Víctor Bazán, membre del Departament de Cardiologia y principal investigador de l’article, apunta que aquestes troballes “tenen importants implicacions no només en el control de l'arítmia, sinó també en el pronòstic cardiovascular global d’aquests pacients”. A més, el doctor Bazán afegeix “l'estudi aposta per la indicació de polisomnografia en tots els pacients que tenen flutter auricular. Donada l'alta proporció de pacients demostrada que pateix apnees obstructives del son, un test polisomnogràfic de rutina permet detectar la presència d'aquestes apnees obstructives en molts d'ells”.

És així, doncs, com l'estudi de l'Hospital del Mar pot tenir efectes de caràcter preventiu. Si els metges tracten amb CPAP els pacients amb flutter que pateixen alteracions del son per causa de les apnees obstructives (SAHS), poden arribar a evitar de forma definitiva que això degeneri en una de les arítmies cardíaques més habituals, la fibril·lació auricular. Ara, cal seguir treballant per saber si aquestes conclusions són aplicables, també, als pacients amb apnees obstructives del son de caràcter més moderat o lleu.

Els responsables d'aquesta investigació mèdica han treballat amb tots els recursos humans i materials de què disposa l'Hospital del Mar per a l'ablació per flutter i l'estudi polisomnogràfic en aquest tipus de pacients. En aquest sentit, el doctor Víctor Bazán destaca que l'estudi ha estat possible gràcies al plantejament d'una hipòtesi de treball i, també, a la bona tasca de col·laboració entre les unitats d’Arítmia (Cardiologia) i del Son (Pneumologia) del centre hospitalari.


Treball de referència:
Obstructive Sleep Apnea in Patients with Typical Atrial Flutter: Prevalence and Impact on
Arrhythmia Control Outcome
”. Victor Bazan, Nuria Grau, Ermengol Valles, Miquel Felez, Carles Sanjuas, Miguel Cainzos-Achirica, Bego Benito, Miguel Jauregui-Abularach, Joaquim Gea, Jordi Bruguera-Cortada, Julio Marti-Almor.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat