13 de juny de 2013 - Notes de Premsa
El servei de digestiu de l’Hospital del Mar realitza més de 1300 elastografies a l’any, una tècnica no invasiva que permet un diagnòstic, pronòstic i seguiment continuat del pacient, sense el risc associat a la realització d’una biòpsia hepàtica
Hepatòlegs de l’Hospital del Mar s’han especialitzat en el desenvolupament i l’estudi de tècniques no invasives per al diagnòstic de la fibrosi hepàtica, incorporant-les al procés clínic de seguiment dels pacients, ja que a part de la seva funció diagnòstica, han demostrat que, a més, ofereix informació de caràcter pronòstic.
La fibrosis hepàtica és el desenvolupament de teixit cicatritzat fibrós dins del fetge, i apareix en les malalties cròniques del fetge quan els processos normals de reparació de teixits no funcionen correctament, el que pot derivar amb el temps, en cirrosis hepàtica. Així, és la variable pronòstica més important en els malalts del fetge. La tècnica més habitual fins a l’actualitat per a diagnosticar una fibrosi hepàtica era la biòpsia, que és una tècnica invasiva, que requereix la preparació del malalt, anestèsia local, una punció i quatre hores en observació després de la seva realització. A més, pot comportar complicacions importants i un 30% dels pacients pateix dolor intens després de la seva realització, i fins i tot, es poden arribar a experimentar greus complicacions.
“La substitució de la biòpsia hepàtica per mètodes no invasius és un objectiu del tot recomanable, sobretot si aquest mètodes són ràpids, fàcils d’emprar i molt efectius. La medicina actual ha d’anar orientada a millorar la qualitat de vida dels pacients i a la recerca de mètodes cost-eficients més efectius” explica el Dr. Ricard Solà, responsable de l’àrea d’Hepatologia de l’Hospital del Mar.
Tot i que actualment es treballa amb diferents mètodes no invasius, en alguns casos complementaris, la tècnica que s’ha demostrat més útil en el diagnòstic de la fibrosi hepàtica és la elastografia, una tècnica bastant recent que permet estimar la rigidesa del fetge. Segons el Dr. Ricard Solà “L’elastografia permet obtenir dades d’una zona més amplia que amb la realització de la biòpsia hepàtica, només es necessiten 5 minuts per fer-la i el malalt no requereix preparació ni observació posterior. A part, es pot repetir tantes vegades com sigui necessari”.
A l’Hospital del Mar es treballa amb la combinació de la tècnica de l’elastografia i els indicadors que faciliten diferents marcadors sèrics de fibrosis (obtinguts a partir de senzills anàlisis de sang) per tal d’arribar a un diagnòstic concloent, sense la necessitat de realitzar la biòpsia hepàtica. A més, gràcies a que aquesta prova es pot repetir tantes vegades com sigui necessari, el servei d’hepatologia de l’Hospital del Mar l’ha introduïda com a procediment previ a qualsevol visita mèdica del malalt, el que permet realitzar un seguiment molt més acurat de la seva evolució clínica. “Recentment, a més, hem constatat que l’elastografia és també un bon indicador del pronòstic de la malaltia, inclús més enllà de la informació que ofereix la biòpsia hepàtica, i que ens permet oferir un tractament més ajustat a cada malalt” explica el Dr. José A. Carrión, expert en tècniques no invasives de l’Hospital del Mar.
L’expertesa de l’Hospital del Mar en aquesta tècnica li ha permès dissenyar l’únic curs presencial existent a tot l’Estat Espanyol sobre les tècniques no invasives per al diagnòstic de la fibrosi hepàtica. El curs està acreditat pel Consell Català de la Formació Mèdica Continuada i per la Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud. És un curs essencialment pràctic i va adreçat a personal sanitari, a qui mitjançant 5 sessions pràctiques i una teòrica, se’ls forma en la realització de la tècnica però també en la interpretació dels resultats no solament de l’elastografia sinó també dels marcadors sèrics més utilitzats.
José A. Carrión, que dirigeix aquest curs conjuntament amb el Dr. Solà, és el primer signant de la revisió de consens sobre l’elastrografia hepàtica de la Societat Catalana de Digestologia, document que posteriorment va ser subscrit també per la Societat Espanyola de Digestologia. És autor de més de 20 articles en publicacions científiques internacionals indexades, i ha realitzat diverses comunicacions en congressos internacionals i nacionals, entre altres accions.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat