31 de juliol de 2013 - Informació general
El servei de Ginecologia de l’Hospital del Mar ha portat a terme un estudi pilot que ha demostrat per primera vegada que és possible realitzar el tractament dels miomes submocosos profunds sense necessitat d’entrar a quiròfan. El continu desenvolupament de nous instruments histeroscòpics amb una òptica de menor diàmetre, ha permès una major eficàcia i procediments menys invasius, possibilitant que el mateix instrument serveixi pel diagnòstic i per l’acte quirúrgic, sense la necessitat de dilatació cervical ni anestèsia, i per tant, sense necessitat d’utilitzar un quiròfan convencional.
Els miomes d'úter són els tumors benignes més comuns del tracte genital femení i s’estima que apareixen en un 25-40% de les dones en edat de procrear, representant fins al 5% dels consultes ginecològiques. Els miomes submucosos representen entre el 5 i el 10% dels casos i, malgrat que la relació causa-efecte no ha estat demostrada, l'eliminació d'aquests tumors s’acompanya d'una millora substancial dels trastorns menstruals i de la infertilitat.
El procediment desenvolupat a l’Hospital del Mar, i que acaba de ser publicat a la revista European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, consta en una primera visita d’una ecografia transvaginal per a obtenir informació sobre les característiques del mioma, la incisió de la mucosa endometrial i de la pseudocàpsula que cobreix el mioma, i l’obtenció de teixit de mostreig per al diagnòstic histològic. Quatre setmanes més tard, es realitza la segona visita on es porta a terme l’escissió del mioma a través de l’histeroscopi mitjançant un làser de díode o per instrumentació mecànica. Quan el mioma és massa gran, es deixa lliure a la cavitat uterina ja sense vascularització i es realitza una revisió per ultrasons dos mesos més tard per confirmar l’absència de restes de mioma.
Aquest estudi pilot ha comptat amb la participació de 43 dones, amb una edat mitjana de 36,7 anys, que havien acudit a la consulta per sagnats menstruals abundants o infertilitat. La tècnica d’extracció dels miomes en dos passos va ser exitosa en un 79% de les pacients, i en un 21%, dels casos es van alliberar els miomes a la cavitat uterina ja que la seva mida no permetia la seva extracció, controlant-se ecogràficament la seva total desaparició als dos mesos.
“La durada mitjana del primer pas és d’uns 16 minuts i del segon pas, 24 minuts. Totes les pacients van poder ser donades d’alta 30 minuts després de finalitzar el procediment, sense que es registrés cap complicació ni durant el procediment ni a posteriori. Cal tenir en compte que aquest procediment és més ràpid que el tradicional, no s’utilitza un quiròfan convencional i per tant pot ser realitzat a nivell ambulatori, i les malaltes han manifestat una alta satisfacció amb el seu resultat” explica el Dr. Sergio Haimovich, metge adjunt del servei de Ginecologia de l’Hospital del Mar i creador de la nova tècnica.
Malgrat els avenços de les tècniques disponibles, actualment encara el 40% dels procediments histeroscòpics es duen a terme a quiròfans convencionals. La tècnica clàssica de l'extracció de miomes per histeroscòpica es realitza amb un histeroscopi quirúrgic de 10 mil·límetres que requereix de dilatació cervical, anestesiar la pacient i algunes vegades, l’ingrés hospitalari.
“Segons les conclusions del nostre estudi, l’èxit de la tècnica d’extracció dels miomes en dos passos ve determinada per la mida i la localització del mioma. Són els miomes de fins a 3 centímetres de diàmetre i situats a la part anterior o parets posteriors els que responen millor a aquesta nova tècnica. Aquesta constatació ha permès al nostre servei de Ginecologia la implementació sistemàtica d’aquest procediment en aquests casos, aconseguint reduir els costos i la llista d’espera associada a aquesta intervenció” conclou el Dr. Haimovich.
Article de referència
“Feasibility of a newtwo-stepprocedure for office hysteroscopicresection of 3 submucousmyomas: results of a pilot study” Sergio Haimovich, Gemma Mancebo, Francesc Alameda, Silvia Agramunt , Josep M. Sole-Sedeno, José Luis Hernández, Ramón Carreras. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat