Notícies

21 d'octubre de 2013 - Notes de Premsa

Nous avenços en el diagnòstic del càncer de pulmó

Nous avenços en el diagnòstic del càncer de pulmó

Experts de l’Hospital del Mar identifiquen dos nous biomarcadors que ajuden a detectar el càncer de pulmó en les persones que pateixen malaltia pulmonar obstructiva crònica

Un equip de metges de l’Hospital del Mar i d’investigadors de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques), així com del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES), dirigits per Esther Barreiro ha trobat dos prometedors biomarcadors per diagnosticar i predir l’evolució del càncer de pulmó en pacients amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC). L’estudi, publicat a la prestigiosa revista Free Radical Biology and Medicine, és el primer que descriu els nivells d’estrès oxidatiu i d’inflamació a la sang i a les vies aèries -part superior de l’aparell respiratori– llunyanes a la zona del tumor en els pacients amb càncer de pulmó.

L’estrès oxidatiu és el desequilibri entre la producció d’oxidants i d’antioxidants a les cèl·lules, i és el responsable en part del deteriorament cel·lular. Conjuntament amb la inflamació, són dos paràmetres relacionats amb la progressió del càncer de pulmó. Fins ara, les investigacions s’havien centrat en l’estudi d’aquests paràmetres a la sang i al teixit tumoral. En canvi, aquesta recerca els analitza per primera vegada a les zones de l’aparell respiratori no afectades per la lesió tumoral.

Els investigadors van comparar les variables fisiològiques, clíniques i biològiques i de 52 pacients amb càncer de pulmó, amb i sense Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC). Aquestes dades es van comparar amb un grup control de 21 persones sense càncer, la meitat amb MPOC i l’altra meitat sense. “Independentment de la presència de la MPOC, hem trobat que els nivells d’estrès oxidatiu i d’inflamació apareixen més elevats a la sang i a les vies aèries dels pacients amb càncer, en comparació amb el grup control. Malgrat que els teixits bronquials analitzats es troben més enllà de la lesió tumoral, els resultats mostren unes reaccions moleculars diferents a les mostres de les persones sense càncer”, explica Esther Barreiro, pneumòloga de l’Hospital del Mar i coordinadora del grup de recerca en mecanismes moleculars de predisposició al càncer de pulmó de l’IMIM.

L’estudi també ha identificat diferents biomarcadors que en un futur poden servir per predir el desenvolupament de càncer de pulmó en pacients amb MPOC. L’ADN danyat per oxidació i el factor de necrosis tumoral alfa (TNF-α), un tipus de proteïna relacionada amb la inflamació, mostraven uns valors més elevats als pacients amb càncer de pulmó i que a la vegada tenien MPOC. “El fet que aquests dos paràmetres es puguin detectar en sang facilitaria el seu trasllat a la pràctica clínica. Tot i així, encara caldran més estudis, longitudinals i amb més pacients, per confirmar el seu valor predictiu”, explica Esther Barreiro.

La MPOC es caracteritza per una progressiva limitació crònica, no reversible, del flux aeri i és una malaltia que no només afecta el pulmó sinó que té manifestacions a tot l’organisme. La causa, en un 90% dels casos, és el consum de tabac. El tabac també és la causa principal del càncer de pulmó, el tipus de càncer més freqüent al món amb 1.400.000 casos nous cada any. El càncer de pulmó es dóna de dues a cinc vegades més en pacients amb MPOC, que en els fumadors sense MPOC.

Article de referència

Oxidative stress and inflammation in the normal airways and blood of patients with lung cancer and COPD” E.Barreiro, C.Fermoselle, M.Mateu-Jimenez, A.Sánchez-Font, L.Pijuan, J.Gea, V.Curull. Free Radic Biol Med 2013; 65: 859-871.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat