30 d'octubre de 2013 - Informació general
El programa ha estat coordinat per professionals de la UCI de l’Hospital del Mar i de l’Hospital de la Vall d’Hebron
La Societat Espanyola de Medicina Intensiva i Unitats Coronàries (SEMICYUC), en col·laboració amb el Ministerio de Sanidad y Consumo, va posar en marxa l’any 2009 el programa “Bacterièmia Zero”. El projecte, liderat per la Dra. Mercedes Palomar (Hospital de la Vall d’Hebron) i pel Dr. Francisco Álvarez Lerma (Hospital del Mar) tenia per objectiu reduir les freqüents infeccions associades a catèters a les Unitats de Cures Intensives (UCIs) ja que Espanya registrava taxes superiors de bacterièmies per catèter comparativament amb altres països europeus.
Els resultats d’aquest projecte d’àmbit espanyol i liderat des de Catalunya acaben de ser publicats a la revista “Critical Care Medicine” i constaten una significativa reducció del 50% de les infeccions per catèter a les UCIs participants, una reducció major de l’esperada, i que no està vinculada a la tipologia de l’hospital participant.
El projecte ha seguit el model de prevenció liderat per Pronovost a l'estat de Michigan (USA), un programa que combinava dos elements: la introducció de mesures preventives clíniques basades en l'evidència durant la inserció i el manteniment dels catèters, i el desenvolupament d’un programa per a la millora de la cultura de la seguretat basat en accions i activitats per a la gestió del treball en equip i per aprendre dels errors.
“Hi han participat el 68% de les UCIs espanyoles i s’hi ha implicat 14.879 professionals sanitaris que van seguir el curs de formació en línia. Un 38% de les UCIs participants eren de grans hospitals (> 500 llits), un 44,8% d’hospitals mitjans i un 17,2% d’hospitals petits (<200 llits). Noranta-tres unitats de cures intensives pertanyien a hospitals universitaris i el 92,7% eren d’hospitals públics. Tot i aquesta diversitat en mida i estructures, els resultats no s’han vist condicionats i s’ha aconseguit una reducció mitjana del 50% de les infeccions per catèter a tots els hospitals” explica el Dr. Francisco Álvarez Lerma, cap de servei de Medicina Intensiva del Hospital del Mar i un dels principals responsables d’aquest estudi.
En l'actual era de restriccions pressupostàries i de limitacions econòmiques, la repercussió d'aquesta estratègia per reduir les bacterièmies per catèter en pacients d'UCI és molt rellevant, ja que amb una mortalitat atribuïble a la bacterièmia del 9% i una estada a la UCI perllongada de 12 dies, els costos econòmics estalviats amb aquest programa superen els 27 milions d’euros.
Aquest estudi ha demostrat a més que les reduccions a gran escala per a prevenir el risc d’infeccions són possibles si s’empra una correcta i estricte metodologia i s’és sensible a les diferencies en els nivells d’organització i en la cultura de la seguretat entre països i entre centres sanitaris.
“S’ha aconseguit traslladar amb èxit l’experiència de l’estratègia preventiva que es va realitzar a Michigan, amb un impacte de reducció superior a l’esperat i que, a més, ha tingut un impacte favorable en altres infeccions. Això obre la porta a iniciar altres projectes similars per a altres patologies” conclou el Dr. Álvarez Lerma.
Article de referència
“Impact of a National Multimodal Intervention to Prevent Catheter-Related Bloodstream Infection in the ICU: The Spanish Experience”. Mercedes Palomar, MD, PhD; Francisco Álvarez-Lerma, MD, PhD; Alba Riera, RN;María Teresa Díaz, RN; Ferrán Torres, MD, PhD; Yolanda Agra, MD, PhD;Itziar Larizgoitia, MD, MPH, PhD; Christine A. Goeschel, ScD, MPA, MPS, RN; Peter J. Pronovost, MD, PhD; on behalf of the Bacteremia Zero Working Group. Critical Care Medicine. DOI: 10.1097/CCM.0b013e3182923622
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat