Notícies

4 de novembre de 2013 - Notes de Premsa

L’ús de quimioteràpia complementària redueix un 22% el risc de mortalitat en pacients amb càncer de bufeta invasiu

L’ús de quimioteràpia complementària redueix un 22% el risc de mortalitat en pacients amb càncer de bufeta invasiu

El metanàlisi ha comparat l’ús de la quimioteràpia desprès de l’extirpació de la bufeta amb el tractament només amb cirurgia

El Dr. Joaquim Bellmunt, responsable de recerca en càncer genitourinari del servei d’oncologia de l’Hospital del Mar i Director del Bladder Cancer Center del Dana Farber Cancer Institute (Universitat de Harvard), ha dirigit un estudi que demostra els beneficis de la quimioteràpia complementària per tractar el càncer de bufeta. L’estudi mostra una reducció del risc de mortalitat en un 22% en pacients tractats amb quimioteràpia desprès de la cistectomia, l’extirpació de la bufeta, en comparació amb pacients només tractats amb cirurgia.

El treball, on han participat investigadors de l’escola de Salut Pública de la Universitat de Harvard, s’ha publicat a la revista European Urology i és el primer metanàlisi sobre el paper de la quimioteràpia posterior a la cirurgia de bufeta des de 2005.

Els resultats de l’estudi també demostren el benefici d’aquesta estratègia terapèutica en quant al temps de supervivència sense càncer, amb un descens del 34% en el risc de recaiguda en comparació amb el grup control. “A més, segons les noves dades, l’ús de quimioteràpia desprès de la cistectomia, quimioteràpia adjuvant, seria especialment recomanable per als pacients on el càncer també s’ha estès als ganglis limfàtics”, explica Joaquim Bellmunt.

Per a portar a terme el treball, els investigadors han analitzat les dades de nou estudis aleatoritzats realitzats entre 1991 i 2012, utilitzant una innovadora metodologia d’anàlisi estadístic. Els estudis aleatoris són assaigs de gran fiabilitat on s’assigna el tractament al pacient de manera aleatòria per evitar així esbiaixar els resultats. En total, l’estudi va incloure 945 pacients, dels quals 475 van rebre quimioteràpia adjuvant i la resta van ser tractats només amb cirurgia.

Aquests resultats poden tenir implicacions en la pràctica clínica, sobretot tenint en compte que estudis recents a hospitals d’Estats Units i Europa evidenciaven que aquesta estratègia conjunta, la cirurgia més la quimioteràpia posterior, només s’utilitza en un limitat percentatge de malalts (al voltant del 20%) dels pacients. “El paper de la quimioteràpia adjuvant no està del tot definit per al tractament del càncer de bufeta en aquesta etapa de la malaltia. Els nostres resultats reforcen el seu ús quan el càncer ja ha traspassat el teixit muscular que envolta la bufeta i especialment en pacients amb afectació ganglionar”, senyala l’investigador.

El càncer de bufeta representa el quart càncer més freqüent en homes i està molt vinculat a l’hàbit de fumar. En el marc de la Unió Europea té una incidència de 19,5 casos cada any per cada 100.000 habitants i una mortalitat de 7,9 casos per cada any cada 100.000 habitants. La incidència a España és de les més altes del mon amb 4100 morts per any.

Article de referència: 
Adjuvant Chemotherapy for Invasive Bladder Cancer: A 2013 Updated Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Trials” Jeffrey J. Leow, William Martin-Doyle, Padma S. Rajagopal, Chirayu G. Patel, Erin M. Anderson, Andrew T. Rothman, Richard J. Cote, Yuksel Urun, Steven L. Chang, Toni K. Choueiri, Joaquim Bellmunt.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat