Notícies

25 de novembre de 2013 - Notes de Premsa

Una nova tècnica redueix de sis setmanes a cinc dies el tractament radioteràpic del càncer de mama

Una nova tècnica redueix de sis setmanes a cinc dies el tractament radioteràpic del càncer de mama

L’estudi s’ha publicat a la revista “International Journal of Radiation Oncology”

Metges del servei d’Oncologia Radioteràpica dels Hospitals del Mar i l’Esperança han publicat un estudi que compara els resultats a 5 anys de dues tècniques radioteràpiques per a pacients amb un càncer de mama no avançat. Les dues tècniques analitzades han estat la irradiació de tota la mama, que s’aplica durant una mitjana de 6 setmanes a tota la superfície de la mama operada i la irradiació accelerada parcial de la mama, en que el tractament es limita al volum de teixit que envolta la cavitat intervinguda i que pot tenir una durada de només 5 dies.

Els resultats mostren que les dues tècniques produeixen resultats similars en supervivència, recidives i resultats estètics, tot i la seva diferent durada. Així mateix, cal destacar que la irradiació accelerada parcial de la mama comporta comparativament menys efectes secundaris aguts, la dosi de radiació als teixits sans és menor i s’observa una menor pèrdua d'elasticitat en els teixits irradiats” explica el Dr. Manel Algara, cap de servei d’Oncologia Radioteràpica dels Hospitals del Mar i de l’Esperança.

L’estudi ha analitzat 102 casos de pacients amb càncer de mama no avançat que es van sotmetre a cirurgia conservadora de la mama i a qui se’ls va realitzar tractament a tota la mama o amb irradiació accelerada parcial.

La irradiació de tota la mama o irradiació clàssica és un tractament que es realitza diàriament durant un mes i mig i que té una durada d’uns deu minuts, el que suposa que la pacient ha d’anar al centre hospitalari cada dia durant 6 setmanes. En canvi, en el cas de la irradiació parcial accelerada, tota la dosi d’irradiació es pot administrar només en una setmana ja que es pot augmentar la dosi diària al reduir el volum que es tracta. Les pacients acudeixen al centre dos cops al dia, per rebre un tractament també de 10 minuts de durada.

Les conclusions apunten a que la radioteràpia parcial accelerada amb tècniques d’irradiació externa és una opció de tractament atractiva ja que permet sense un procediment invasiu addicional, administrar una dosi de radiació suficient per obtenir uns resultats igual d’efectius a 5 anys, amb una durada de tractament molt menor. A més, és una tècnica que es podria realitzar a la majoria dels centres d'oncologia radioteràpica ja que disposen d’unitats capacitades per fer-ho” explica Núria Rodriguez, oncòloga radioteràpica dels Hospitals del Mar i de l’Esperança i primera signant de l’article.

Aquests resultats recolzen la utilització de la irradiació accelerada parcial de la mama en la pràctica clínica diària. Les malaltes que se’n poden beneficiar són aquelles que es troben en estadis molt precoços de la malaltia, amb tumors petits. El percentatge de malaltes amb aquestes característiques s’estima que actualment és d’entre un 10-20% del total i que han estat diagnosticades majoritàriament gràcies als programes de cribratge, programes poblacionals que permeten detectar pacients amb càncer de mama en fases molt inicials. Ara cal fer nous estudis per veure si aquesta tècnica es pot estendre a un grup mes ampli de malaltes.

Article de referència
Five-Year Outcomes, Cosmesis, and Toxicity With 3-Dimensional Conformal External Beam Radiation Therapy to Deliver Accelerated Partial Breast Irradiation.” Núria Rodríguez, Xavier Sanz, Josefa Dengra, Palmira Foro, Ismael Membrive, Anna Reig, Jaume Quera, Enric Fernández-Velilla, MD, Óscar Pera, Jackson Lio, Joan Lozano, and Manuel Algara. International Journal of Radiation Oncology (http://dx.doi.org/10.1016/j.ijrobp.2013.08.046

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat