16 de gener de 2014 - Informació general
L’eina s’ha desenvolupat a l'Hospital Germans Trías i Pujol en col·laboració amb estadístics de l’IMIM i a partir de les dades dels malalts atesos a l’hospital badaloní
Professionals de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol han desenvolupat, en col·laboració amb estadístics de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), una nova calculadora del risc de mort dels pacients amb insuficiència cardíaca. L’eina fa el càlcul no només tenint en compte variables clíniques, sinó també la concentració en sang de proteïnes que indiquen que el múscul cardíac està patint. És per això que millora la precisió en la predicció del risc de mort i l’expectativa de vida, i per tant permet intensificar amb més coneixement el seguiment i el tractament d’aquells malalts amb pitjor pronòstic.
La prestigiosa revista científica PLOS ONE publica aquesta setmana les característiques de la calculadora i també la forma com s’ha desenvolupat i validat a partir de l’experiència de la unitat d’Insuficiència Cardíaca de Germans Trias i de les dades de seguiment dels pacients que ha atès. A més, els professionals sanitaris poden utilitzar-la en obert a: www.bcnbiohfcalculator.cat.
Risc de mort a 1, 2 i 3 anys
La nova eina, de nom Barcelona Bio Heart Failure risk calculator (BCN Bio-HF calculator), possibilita determinar el risc de mort a 1, 2 i 3 anys i l’expectativa de vida dels pacients amb insuficiència cardíaca. És més precisa que eines desenvolupades anteriorment perquè, per fer el càlcul, té en compte per primer cop la concentració en sang de tres proteïnes que indiquen que el múscul cardíac està patint. Aquestes proteïnes, anomenades biomarcadors, són ST2, NTproBNP i Troponina T d’alta sensibilitat. Els biomarcadors permeten fer el càlcul de forma dinàmica, ja que la calculadora és sensible als seus canvis de concentració en sang, produïts per l’aplicació de tractaments i per la millora o empitjorament dels pacients. Així, es pot afinar molt millor la idoneïtat de l’elecció terapèutica en cada malalt i en cada moment.
Les altres variables que té en compte la calculadora, ja utilitzades per eines prèvies similars, són indicadors clínics com l’edat, el sexe, el nivell de cansament, la funció renal, l’hemoglobina o la capacitat de contracció del múscul cardíac, i indicadors de tractament com la dosi de diürètic o l’administració de betablocadors, vasodilatadors o estatines.
La insuficiència cardíaca és una situació patològica en què el cor és incapaç de bombejar la sang que li arriba en la mesura en què ho hauria de fer. Causa, per tant, debilitat, cansament i dificultat per respirar. És el desenllaç de moltes malalties del cor i una vertadera epidèmia del segle XXI als països desenvolupats, afavorida per l’augment de l’expectativa de vida de la població general i per la millora en el pronòstic de malalties com l’infart agut de miocardi o la hipertensió.
És a dir, com que els pacients amb patologies cardíaques o cardiovasculars sobreviuen durant més temps, acaben desenvolupant insuficiència cardíaca. La incidència a Espanya és d’un 7% en la població major de 45 anys i de fins a un 16% en la població major de 75 anys, segons els últims estudis publicats. Els malalts amb insuficiència cardíaca ingressen freqüentment a l’hospital per descompensacions, alhora que, de mitjana, tenen un risc de mort 5 vegades superior al de la resta de la població.
La unitat de Germans Trias
La unitat d’Insuficiència Cardíaca de Germans Trias va néixer l’any 2001 concebuda com a multidisciplinària, cosa que la va fer pionera a l’estat espanyol. Els pacients hi són atesos per especialistes de Cardiologia, Medicina Interna, Psiquiatria, Rehabilitació, Geriatria, Medicina de família, Nefrologia, Dietètica i Treball social, així com per tres infermeres que els visiten regularment incidint en l’educació sanitària. A més, es duu a terme un programa de rehabilitació específic.
En 12 anys, la unitat ha visitat més de 1.600 malalts, i regularment se’n controlen uns 700. L’experiència dels professionals de la unitat ha permès crear la calculadora, que ara els ajudarà, a ells i als professionals d’altres centres que ho desitgin, a identificar amb més fiabilitat els pacients amb alt risc de mort.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat