27 de febrer de 2014 - Notes de Premsa
El test s'ha desenvolupat gràcies a l’acord amb la multinacional Suïssa Biocartis
L’Hospital del Mar ha incorporat en la pràctica clínica un test genètic que suposa un important avenç en el tractament del càncer de còlon i de recte. El test permet detectar precoçment si els pacients presenten la mutació que provoca resistència al tractament més freqüent en aquest càncer i també indica si poden respondre o no a un altre fàrmac de la mateixa família. Amb aquesta informació els metges poden millorar i personalitzar els tractaments i evitar toxicitats innecessàries.
Aquest test, que es troba en la darrera fase de validació i que està previst comercialitzar mundialment en els propers mesos, ha estat possible gràcies a l’acord signat amb l’empresa suïssa Biocartis i es basa en un treball d’investigació liderat per oncòlegs de l’Hospital del Mar. Aquests van descobrir un nou biomarcador que mostrava com una mutació en un oncogen anomenat EGFR era la causa de l’adquisició de resistència a la teràpia amb el fàrmac Cetuximab, un dels més utilitzats en aquest tipus de càncer.
Amb l’acord, l’Hospital del Mar i Biocartis han col·laborat per incorporar aquest nou biomarcador a un únic panell de marcadors per càncer de colon amb plataformes de detecció d’última generació anomenades Evalution i Apollo. Aquestes plataformes permeten analitzar fàcilment, amb rapidesa i gran sensibilitat, una sèrie de biomarcadors que permeten conèixer l’estat mutacional dels gens del pacient i, en conseqüència, posar ràpidament a disposició dels metges les dades necessàries per a personalitzar el tractament.
A principis del 2012 l’equip d’oncòlegs va publicar un article a la prestigiosa revista Nature Medicine on es demostrava que, tant en models de laboratori com en pacients amb càncer de còlon, la mutació de l’EGFR apareixia en el decurs de la malaltia i que, quan apareixia, causava que el fàrmac deixés de funcionar i el tumor creixés. Era la primera vegada que s’identificava en el camp de l’oncologia una mutació en el lloc d’unió a l’anticòs com a mecanisme de resistència al tractament. Arran d’aquesta publicació l’empresa suïssa Biocartis, centrada en el desenvolupament de solucions diagnòstiques per a aplicacions comercials, es va interessar en el descobriment.
”La incorporació del test a la nostra pràctica clínica diària permet planificar el tractament oncològic més convenient pel malalt i evitar-li toxicitats innecessàries”, explica Clara Montagut, oncòloga de l’Hospital del Mar, investigadora de l’IMIM i responsable de la recerca que ha permès aquest important avenç. “Al mateix temps, afegeix, la transferència de la nostra troballa a Biocartis és un pas molt important a l’hora de ser capaços de traslladar els resultats d’investigacions científiques rellevants als pacients. Aquest és un exemple de com la recerca realitzada en entorns públics pot transferir-se a la indústria en benefici de la societat”.
Cada vegada més, la medicina evoluciona cap a diagnòstics basats en l’anàlisi de biomarcadors realitzats mitjançant plataformes diagnòstiques capaces de fer anàlisis genètics d’alta qualitat de forma acurada i ràpida. Per tal que la medicina personalitzada sigui una realitat es requereix que la informació sobre la composició genètica d'un pacient, així com la presència i la quantitat d'una sèrie de biomarcadors en les seves mostres, es puguin recollir i analitzar amb facilitat i posar ràpidament a disposició dels metges que el tractaran.
L'Hospital del Mar és centre de referència a nivell nacional en la utilització d’altres plataformes com l’anomenada “Plataforma Determina RAS”, de Merck Serono. Amb la incorporació d’aquesta última, es cobreix el total de les mutacions en càncer colorectal conegudes fins al moment, assegurant que el malalt rep el millor tractament possible
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat