25 d'abril de 2014 - Notes de Premsa
Els resultats es presenten el proper dilluns a la Jornada del Pla de Salut a Barcelona ciutat
Un estudi liderat per l’Hospital del Mar en col·laboració amb ICS, PAMEM i Departament de Salut ha avaluat la factibilitat i l'eficàcia del Programa d’Insuficiència Cardíaca Litoral Mar, un projecte integrat hospital-atenció primària per a la gestió de pacients amb insuficiència cardíaca. Els resultats s’han comparat amb els obtinguts a la resta de Catalunya per aquesta malaltia entre els anys 2005 i 2011 i mostren que el Programa va registrar un 12% menys de mortalitat, un 43% menys de rehospitalitzacions relacionades amb la malaltia i un 18% menys de reingressos directament relacionats amb la insuficiència cardíaca en la seva fase de consolidació.
Aquests bons resultats es van aconseguir després d’un canvi en el model de gestió d’aquesta malaltia crònica, començant per situar al pacient en el centre del procés per afavorir la seva implicació en la gestió de la malaltia. Es va estructurar el programa de manera multidisciplinar, fomentant la participació, a més a més de cardiòlegs i infermeres altament especialitzades en insuficiència cardíaca, de fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, metges rehabilitadors, neuropsicòlegs, farmacèutics, treballadors socials, geriatres, equips de cures pal·liatives, metges de família, infermeres d’Atenció Primària, infermeres gestores de casos i d’enllaç.
“Malgrat els avenços en el tractament en les últimes dècades , els pacients amb insuficiència cardíaca tenen altes taxes de mortalitat i morbiditat. Fins ara només s’havia pogut demostrar la importància de disposar de programes específics de gestió d’aquesta malaltia crònica mitjançant assajos aleatoritzats i controlats. Aquest estudi evidencia, per primera vegada mitjançant un experiment natural, que la implantació de programes de gestió per a la insuficiència cardíaca integrant els recursos hospitalaris i comunitaris és factible i s'associa a una major eficàcia en termes d'indicadors rellevants per al sistema i pels pacients“ explica Josep Comín, coordinador de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca de l'Hospital del Mar.
L’ús de noves tecnologies també han tingut un paper rellevant en aquest programa. S’ha emprat la telemedicina per a la comunicació entre pacients i proveïdors d'atenció de salut i entre els mateixos professionals, s’han promogut l'ús d'eines i estratègies de suport a la presa de decisions per a la infermeria especialitzada, infermeria comunitària i metges de família (algoritmes de decisió basats en les GPC), s’ha fomentat l'ús dels sistemes electrònics d'informació clínica per a una millor comunicació entre els professionals de la salut per recolzar la presa de decisions dels professionals d'atenció primària i per a l'avaluació dels resultats (integració de la història clínica electrònica entre els proveïdors).
“Els beneficis dels programes de gestió de la insuficiència cardíaca (IC) multidisciplinaris i que integren hospital i comunitat són traslladables a la pràctica diària. Encara complexa, la seva implantació és factible amb els recursos disponibles i s'associa a una reducció significativa de la mortalitat i els reingressos per IC i altres causes clínicament relacionades. Els beneficis de la implantació són visibles a curt termini i milloren després de la consolidació del programa. Caldrà doncs, impulsar la creació de processos similars en altres àrees geogràfiques i fomentar l'avaluació contínua de la seva eficàcia en cada entorn específic. I per aconseguir aquestes fites és imprescindible la cooperació entre administració i professionals per potenciar una transformació del nostre sistema sanitari més orientada cap a la cronicitat” conclou Josep Comin.
La Insuficiència Cardíaca és una malaltia molt limitant per als pacients que la pateixen i un veritable problema de salut pública. Les dades epidemiològiques demostren que és la primera causa d´ingrés hospitalari en pacients majors de 65 anys, i que presenta una letalitat superior a la majoria dels càncers més freqüents.
Article de referència
Comín J*, Verdú JM, Vela E, Clèries M, Bustins M, Mendoza L, Badosa N, Cladellas M, Ferré S, Bruguera J, en representación del grupo de trabajo del Programa Integrado de Atención a la Insuficiencia Cardiaca del Área Integral de Salud Barcelona Litoral Mar. Eficacia de un programa integrado hospital-atención primaria para la insuficiencia cardiaca: análisis poblacional sobre 56.742 pacientes. Rev Esp Cardiol 2014; 67(4): 283-293.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat