Notícies

30 de juliol de 2014 - Notes de Premsa

Hematòlegs de l’Hospital del Mar presenten un important avenç en el tractament dels limfomes

Hematòlegs de l’Hospital del Mar presenten un important avenç en el tractament dels limfomes

Aquesta millora comporta menys efectes adversos i major comoditat pels pacients i alhora permet alliberar espais assistencials obrint la possibilitat de tractar més malalts

El servei d’Hematologia de l’Hospital del Mar acaba de publicar un article científic a la prestigiosa Journal of Clinical Oncology sobre com reduir el temps d’administració del tractament de manteniment del limfoma fol·licular de 2/3 hores a només 6/7 minuts, amb menys efectes adversos i major comoditat pels pacients. L’estudi ha estat promogut per la farmacèutica ROCHE.

Actualment el tractament per als pacients amb un limfoma fol·licular consisteix en l’administració inicial de quimioteràpia i anticossos monoclonals -és el que s’anomena inmunoquimioteràpia- i en un tractament de manteniment basat en l’ús d’anticossos monoclonals. L’anticòs monoclonal emprat, el rituximab, és eficaç i ben tolerat, però requereix volums de concentració molt alts i això fa que la seva administració per via endovenosa requereixi d’entre dues hores i mitja i tres hores per sessió de tractament.

Amb aquest estudi hem establert la concentració de rituximab necessària per administrar-lo subcutàniament, com alternativa al tractament endovenós estàndard. S’ha determinat que una administració subcutània fixa de 1400 mg és comparable a 375mg/m2 per via intravenosa, amb perfils de seguretat similars, però amb una reducció dels temps d’administració de 2/3 hores a només 6/7 minuts per cada sessió de tractament”, explica el Dr. Salar, hematòleg de l’Hospital del Mar i investigador principal de l’estudi. 

Per aconseguir-ho s’ha hiperconcentrat el rituximab fins a dotze vegades i s’ha afegit un enzim que n’afavoreix l’absorció i eficiència subcutània. El rituximab subcutani s’administra en una dosi fixa de 1400 mg independent del pes i de la superfície corporal del pacient. A més, aquesta nova via d’administració presenta l’avantatge addicional de que els vials de tractament arriben preparats des de la farmacèutica i no es requereix de preparació prèvia ni de manipulació per part dels professionals sanitaris, el que minimitza la possibilitat d’errors.

La reducció en el temps d’administració suposa un gran avantatge pels pacients, i a més, s’ha calculat que aquest canvi en la via d’administració permetria alliberar entre 109 i 219 espais de tractament a l’any en un hospital mitjà, obrint la possibilitat de poder tractar més pacients i ajudant a fer més sostenible l’actual sistema sanitari” afegeix el Dr. Salar.

L’Agència Europea del Medicament (EMA) va fer el passat 29 d’abril l’avaluació positiva per a l’administració per via subcutània del rituximab i es preveu que a principis del 2015 ja estigui disponible al mercat espanyol.

El limfoma fol·licular és un càncer de les cèl·lules B que afecta generalment a adults, amb una edat de diagnosi mitjana de 60 anys. És el segon tipus de limfoma en freqüència, representant aproximadament el 20-30 % del total. La seva taxa d'incidència és de 5-7/100.000 habitants any. Es considera un càncer de creixement lent, el que el fa molt difícil de curar ja que la quimioteràpia tradicional destrueix essencialment les cèl·lules de creixement ràpid. Els nous règims de tractament basats en la immunoquimioteràpia, han permès que la supervivència mitjana hagi millorat substancialment fins arribar als 15 anys.

Des del punt de vista clínic la seva presentació sol ser en estadis avançats (III-IV) i afecta predominantment els ganglis, la melsa i la medul·la òssia; en ocasions també la sang perifèrica i llocs extranodals.

El servei d’Hematologia de l’Hospital del Mar treballa des de fa anys per millorar l’eficàcia amb l’administració ràpida de tractaments, amb l’objectiu de millorar la confortabilitat dels pacients. L’any 2006 va aconseguint reduir la durada del tractament de rituxumab per via endovenosa de 2/3 hores a 90 minuts. L’experiència adquirida durant aquest anys els ha posicionat per a coordinar ara aquest important estudi d’ampli abast internacional.

Article de referència
 

Salar A, Avivi I, Bittner B, Bouabdallah R, Brewster M, Catalani O, Follows G, Haynes A, Hourcade-Potelleret F, Janikova A, Larouche JF, McIntyre C, Pedersen M, Pereira J, Sayyed P, Shpilberg O, Tumyan G. Comparison of Subcutaneous Versus Intravenous Administration of Rituximab As Maintenance Treatment for Follicular Lymphoma: Results From a Two-Stage, Phase IB Study. J Clin Oncol 2014

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat