10 de març de 2015 - Informació general
És un dels projectes finançats en la convocatòria 2013 i avui ha estat escollit, amb dos projectes més, per explicar en roda de premsa els resultats obtinguts. Recercaixa és un programa de l'Obra Social "La Caixa" creat amb la col·laboració de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) per donar suport a la recerca científica d'excel·lència a Catalunya.
Els principals objectius del projecte liderat per Óscar García Algar, pediatra de l'Hospital del Mari investigador del grup de recerca en Infància i Entorn de l'IMIM, són determinar si els infants adoptats a l’Europa de l’Est per famílies catalanes presenten alteracions compatibles amb el diagnòstic de la síndrome de l’alcoholisme fetal (SAF, en anglès fetal alcohol spectrum disorders, FASD) i la seva prevalença, com també generar informació i assessorament per a les famílies i els professionals que treballen amb aquests infants.
Es tracta d’un problema de salut pública poc reconegut al nostre país i que moltes vegades passa desapercebut perquè té una simptomatologia molt inespecífica —des d’un trastorn d’atenció i hiperactivitat fins a alteracions a nivell neurològic i/o de desenvolupament en l’extrem més greu—, no s’identifica el consum d’alcohol durant l’embaràs i presenta una àmplia variació en funció de la importància de la ingesta d’alcohol i la predisposició genètica individual.
A Espanya, s’estima que la SAF podria afectar 2 de cada 1.000 nounats, i en els darrers deu anys la seva incidència entre els infants de 5 a 14 anys ha experimentat un creixement molt important arran de l’elevat nombre d’adopcions procedents de països de l’Europa de l’Est, on el consum d’alcohol durant l’embaràs, especialment en infants susceptibles de ser adoptats, és molt important. Per aquest motiu, l’equip del Dr. García Algar ha liderat la creació i la posada en marxa d’un dispensari de recerca especialitzat en el diagnòstic i l’estudi de la SAF a l’Hospital del Mar, que funciona dins del Grup de Recerca en Infància i Entorn de l’IMIM des de fa un parell de mesos. A més, col·labora amb el Servei de Genètica de l’Hospital Vall d’Hebron, dirigit pel Dr. Miguel del Campo, que és un referent en el diagnòstic de la SAF.
Seguidament a la roda de premsa, s’han donat a conèixer els 26 projectes escollits per Recercaixa enguany, que han estat escollits entre 221 projectes presentats. Un dels escollits és el projecte “Anàlisi de l’associació entre el nivell socioeconòmic i la malaltia cardiovascular”, liderat per Roberto Elosua, coordinador del grup de recerca en genètica cardiovascular de l’IMIM. El nivell socioeconòmic baix augmenta el risc de patir determinades malalties com les cardiovasculars segons estudis realitzats a Estats Units i a Europa. El que no sabem encara és quins són els determinants de l’associació entre el nivell socioeconòmic i la malaltia cardiovascular, ni les característiques d’aquesta associació al nostre país.
L’objectiu del projecte és respondre aquestes preguntes per tal d’identificar els grups on cal millorar les estratègies de prevenció de la malaltia cardiovascular. L’estudi de la relació entre nivell socioeconòmic i malaltia és vital per assegurar una cobertura equitativa de les estratègies de prevenció, especialment en el context actual on cada cop hi ha més diferències socials i econòmiques en la població.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat