20 de maig de 2015 - Notes de Premsa
Investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), conjuntament amb investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), acaben de publicar un article que mostra que els hàbits de consum d’alcohol, cànnabis i tranquil·litzants canvien en les etapes de recessió econòmica. L’estudi ha examinat els canvis en el consum d’aquestes substancies entre dos períodes, abans i durant la crisi econòmica a Espanya, i ha identificat les diferències entres individus ocupats i aturats.
“Els resultats mostren que, tot i que el consum excessiu diari d’alcohol va disminuir durant el període de recessió econòmica (2009‐2011), van augmentar els episodis puntuals de consum excessiu tant en homes com en dones, amb independència de la situació laboral” explica Antonia Domingo, investigadora del grup de recerca en epidemiologia de les drogues d'abús de l’IMIM i principal responsable del projecte. “El consum esporàdic de cànnabis entre homes i dones aturats d’entre 35 i 64 anys també va augmentar, així com l’ús de tranquil·litzants entre els homes d’entre 15 i 64 anys amb feina i entre les dones d’entre 35 i 64 anys amb independència de la seva situació laboral” afegeix.
Per a portar a terme l’estudi es va emprar la “Encuesta Domiciliaria sobre Alcohol y Drogas en España (EDADES)”, una enquesta representativa a nivell nacional per a la població de 15 a 64 anys, de la que es van excloure tots els individus econòmicament inactius (estudiants, mestresses de casa, pensionistes i discapacitats) obtenint una mostra total de 62.440 individus. Es van analitzar les prevalences de consum d’alcohol, cànnabis i tranquil·litzants entre 2005‐2007, quan l’economia espanyola seguia creixent, i entre 2009‐2011, amb la recessió econòmica en curs. En relació a l’alcohol, es va calcular la mitjana diària de consum excessiu d'alcohol (≥40g d’etanol per als homes i de ≥24g per les dones); i també el consum de 5 o més begudes en una franja de dues hores.
L’anàlisi durant la recessió econòmica mostra una reducció del consum excessiu diari d’alcohol en totes les franges d’edat, independentment de l’estat d’ocupació, excepte en la franja de dones de 15 a 34 anys, que es va mantenir. Aquesta disminució podria estar motivada perquè les dificultats econòmiques no permeten un consum mantingut d’alcohol.
Per altra banda, l’increment de consum esporàdic excessiu podria ser una manera de fer front a l’ansietat i l’angoixa emocional davant l’amenaça, real o percebuda, de pèrdua de la feina o de dificultats financeres. De tota manera, fan notar que ja des dels anys vuitanta s’ha observat la tendència a la disminució de la mitjana de consum diari d’alcohol, mentre que el consum puntual excessiu va en augment. Les diferències en el consum entre individus amb feina o sense també va mostrar diferències per sexe, on els homes desocupats tenien més tendència al consum excessiu d’alcohol, mentre que entre les dones, eren les joves ocupades les que tenien més probabilitat de consum esporàdic excessiu. Aquests resultats il·lustren les diferències entre homes i dones en la conducta de beure, així com els canvis relacionats amb els rols de gènere.
“L’augment del consum esporàdic de cànnabis entre la població de 34 a 65 anys, independentment del sexe, es pot haver iniciat com una manera de fer front a l’ansietat en una situació d’atur, quan a més es disposa de més temps lliure. L’increment de l’ús intensiu de tranquil·litzats s’ha donat essencialment en els homes amb feina i en les dones de 34 a 65 anys, ocupades o no” explica Esther Colell, primera signant de l’article.
Estudis anteriors ja van revelar que la inseguretat sobre el futur del treball i les condicions de treball precàries, afavorien l’ús d’aquests medicaments, sobretot entre els homes, ja que sembla que estan més afectats que les dones pels canvis en el cicle econòmic.
“Les polítiques per a limitar la disponibilitat d’alcohol i el manteniment dels sistemes socials per a protegir les persones en situacions d’atur i dificultats econòmiques, així com estratègies per a garantir condicions de treball més segures, són importants per a evitar el deteriorament de la salut mental i/o abús de substàncies durant les recessions econòmiques” conclouen els autors.
Article de referència
“Economic crisis and changes in drug use in the Spanish economically‐active population” Esther Colell, Albert Sánchez‐Niubò, George L. Delclos, Fernando G Benavides, Antonia Domingo‐Salvany. Addiction 2015
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat