Notícies

3 d'octubre de 2015 - Notes de Premsa

Es presenta "Barcelona i l'Hospital del Mar", el darrer llibre de Daniel Venteo, un retrat nítid d’un segle vertiginós

Es presenta

L'Historiador Daniel Venteo aporta fets històrics documentats de cent anys de vida de l’Hospital del Mar amb rigor i amenitat

El proper dia 3 d’octubre a les 12,30h, l’Hospital del Mar presentarà a la llibreria La Garba de la Barceloneta (c/Maquinista, 19) el llibre “Barcelona i l’Hospital del Mar” que repassa els seus Cent anys d’història amb el rigor documental més estricte, de la mà de l’historiador i museòleg Daniel Venteo. Una jornada en què l’Hospital del Mar serà un dels protagonistes de les festes de la Barceloneta i que acabarà amb un concert popular en què fins i tot actuarà una banda musical composta per professionals del centre.

Daniel Venteo, comissari del Centenari de l’Hospital del Mar

Daniel Venteo, historiador i museòleg és l’autor del llibre Barcelona i l’Hospital del Mar. Té en el seu haver diversos llibres especialitzats en la història de les institucions vinculades a la ciutat. També té un estret lligam amb la Barceloneta, ja que fa un any va publicar amb l’Ajuntament de Barcelona Barceloneta, guia d’història urbana. Durant aquest any ha estat el comissari de l’exposició que sobre els cent anys d’Hospital del Mar s’ha celebrat al Museu d’Història de Catalunya i que ara pren forma de llibre. La seva experiència i ofici dóna fe dels fets històrics de forma rigorosa i contrastada, aportant llum a alguns racons de la història encara foscos, des del nom del veritable primer Director del centre (Dr. Grau, quan es creia que era el Dr. Mandri) fins als expedients de depuració política de després de la Guerra que, fins ara, no es coneixien.

Un retrat nítid de la Barcelona que va de les epidèmies a la genètica

Un segle de vida de l’Hospital del Mar, íntimament lligat al de la ciutat de Barcelona, queda així reflectida en una obra que ha comportat un treball intens d’arxiu per a desvelar racons de la història desconeguts fins ara: des de la creació dels primers projectes arquitectònics del deixeble de Domènech i Muntaner, Antoni de Falguera, que fins i tot comprenia una planta “amb vistes” pels pacients privats o els plànols fets pels arquitectes de l’Alemanya nazi que van dissenyar el pavelló d’investigació de malalties tropicals, embrió de l’actual Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), a les impressions d’un sorprès Alexander Fleming, una mica aclaparat pel fenomen dels “fans” durant la seva visita a Espanya l’any 1948.

La història de l’Hospital del Mar es mostra així no només com un afer intern sinó en paral·lel a l’esdevenir de la ciutat, naixent amb les Exposicions universals i lluitant contra les malalties infeccioses dels primers anys, desapareixent en part sota les bombes de la Guerra Civil, creixent amb les necessitats de la població, implementant la medicina intensiva, la neurologia, les especialitats generalistes i treballant amb la ciència i els darrers avenços tecnològics que permeten una medicina personalitzada. En definitiva, una evolució que ha cercat conèixer les malalties per a poder ajudar els malalts a viure més i millor. Una vocació comunitària que es deu en part a haver nascut al costat dels que més ho necessitaven i contra la cruesa de la malaltia en la seva pitjor forma.

Cent anys plens d’anècdotes curioses

Moltes de les històries que han sortit a la llum podrien donar peu a un centenar de novel·les: un trasllat des de la platja al Tibidabo sota les bombes i carretejant malalts; un infermer psicòpata i executat al garrot vil; pacients que salven els seus metges de ser inculpats com a “rojos” i treballadors despitosos que acusen els caps de ser comunistes fins a metges que posen diners de la seva butxaca per a comprar un microscopi o per a adequar una sala.

Un llibre coeditat

El llibre “Barcelona i l’Hospital del Mar” ha comptat per a la seva edició amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, que també ha col·laborat activament en la commemoració d’aquest Centenari. A més, amb l’adquisició del llibre no només s’amplia la cultura i el coneixement sinó que s’està fent una aportació solidària, donant suport als projectes solidaris i socials que s’impulsen des dels Amics de l’Hospital del Mar.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat