5 d'octubre 2006 - Notes de Premsa
Una investigació coordinada pel Dr. Salar del Servei d'Hematologia
L'Estudi demostra que el 80% dels linfomes "mantle cell" tenen afectació del tracte gastrointestinal des d'un inici i no el 30% com es creia fins ara, replantejant un canvi d'estadiatge d'aquests tumors.Una investigació coordinada pel Dr. Salar del Servei d'Hematologia de l'Hospital del Mar de Barcelona, aporta noves descobertes de gran valor repecte a un tipus de linfoma anomenat "Mantle Cell", un linfoma desconegut, agressiu i infreqüent. Els resultats d'aquesta investigació s'han publicat a la prestigiosa revista científica l'American Journal of Surgical Pathology. Tot i ser un linfoma molt poc freqüent, el valor de les descobertes realitzades per l'equip d'hematòlegs, patòlegs i digestòlegs, fa que els resultats preliminars d'aquest estudi es destaquessin l'any passat en el Congrés International Conference on Malignant Lymphoma de Lugano, el més prestigiós en matèria de linfomes. Així es reconeixia que aquesta descoberta representava un abans i un després en l'estudi d'aquests tumors.
Què ens aporta de nou aquest estudi?
L'equip d'investigadors demostra que en aquest tipus de linfomes hi ha afectació del sistema digestiu encara que no hi hagi símptomes ni alteracions de la mucosa intestinal visibles en l'endoscòpia. "Fins avui es creia que aquest linfoma, amb el temps, quan s'estenia, afectava al sistema digestiu en un 30% dels casos", ens explica el Dr. Salar. "Amb les dades que hem obtingut de la mostra estudiada hem demostrat que l'afectació del tracte gastrointestinal és present en més del 80% dels casos, en el moment del diagnòstic de la malaltia, malgrat es visualitzi una mucosa gastrointestinal aparentment sana i no hi hagi símptomes digestius" . Això replanteja un canvi d'estadiatge en el tumor, doncs s'ha vist que en el moment del diagnòstic ja hi ha malaltia disseminada.
Què és un linfoma "Mantle Cell"?
Es tracta d'un procés linfoproliferatiu derivat d'un subtipus de cèl·lules B, un subtipus de linfoma no Hodgkin. Representa entre un 2'5% i un 10% de tots els linfomes i afecta amb més freqüència a homes d'edat avançada. Rep el nom de linfoma "Mantle Cell" perquè presenta un patró de creixement que envolta, a mode de mantell, el centre dels folicles linfoides dels ganglis linfàtics. La supervivència mitjana dels afectats per aquest linfoma és entre 3 i 5 anys.
El 70% dels casos avançats presenten afectació generalitzada dels ganglis linfàtics i de la mèdul·la òssea. Afectació del sistema nerviós en el 10-20% dels pacients i fins ara, es creia que l'afectació del sistema gastrointestinal era menor al 30%. L'estudi demostra que això és molt més freqüent.
L'estudi
L'estudi s'ha desenvolupat a l'Hospital del Mar, amb la col·laboració de l'Institut Català d'Oncologia (ICO-IRO-BELLVITGE). Els casos de linfoma "Mantle Cell" s'han estudiat entre el mes de juny del 2002 i el mes de gener de 2005 i els diagnòstics s'han basat en els criteris de la classificació de l'OMS: demostració de la presència de translocació t(11;14) o bé sobreexpressió de la Cyclin D1, a més a més de troballes morfològiques significatives de linfoma "Mantle Cell".
A aquests pacients se'ls han realitzat endoscòpies altes i baixes (fibrigastroscòpia i colonoscòpia), i s'han realitzat biòpsies de mucosa gastrointestinal tant si hi havia alteracions, com si l'aparença era normal.
Els resultats
Les fibrigastroscòpies mostraven mucosa normal en el 62% dels casos i alteracions inespecífiques en el 38%, mentre que en les colonoscòpies, el 54% eren normals i el 46% mostraven alguna alteració, generalment micropòlips. Tot i aquests resultats, es van realitzar biòpsies en tots els casos i gairebé el 80% d'ells tenien afectació, confirmada per inmunohistoquímica, tant de tracte gastrointestinal superior com inferior. A més, en cas d'anormalitat a la fibrogastroscòpia o a la colonoscòpia, l'afectació era del 100% o propera, mentre que en els casos on la mucosa es visualitzava normal l'afectació era del 63% en el tracte superior i del 71% en l'inferior.
La recerca translacional: un treball multidisciplinari
L'American Journal of Surgical Pathology és una revista que destaca la recerca translacional. A l'Hospital del Mar s'aposta fortament pel treball multidisplinari. Aquest estudi n'és un exemple. Es tracta d'un treball fruit de l'estreta cooperació dels Serveis d'Hematologia, Patologia i Digestiu. Sense aquestes col.laboracions i aquests equips de treball consolidats, aquest tipus de recerca difícilment és possible. En aquest cas a més, se li afegeix la col·laboració de l'Institut Català d'Oncologia (ICO-IRO-BELLVITGE).
Donat que es tracta de patologia molt infreqüent, aconseguir mostres grans, sobre les quals basar estudis significatius des del punt de vista estadístic, es difícil. Sense aquestes mostres, més o menys àmplies, és impossible estudiar malalties, que tot i la seva infreqüència, són agressives i mortals. Per això cal subratllar el valor de sinèrgies com les que han permès els resultats d'aquest estudi. El grup de treball autor d'aquest estudi està ben consolidat des de fa temps i, gràcies a la trajectòria investigadora que mantenen, es pot esperar que els resultats d'aquest estudi siguin el principi d'una sèrie de futurs treballs.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat