Notícies

6 d'octubre de 2006 - Informació general

La Dra. Beatriz Bellosillo, del Servei d'Anatomia Patològica, rep una beca per part del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona

La Dra. Beatriz Bellosillo, del Servei d'Anatomia Patològica, rep una beca per part del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona

Permetrà l'estudi de biomarcadors i predicció de sensibilitat a fàrmacs en cèl·lules de càncer de mama

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona ha becat un estudi realitzat per membres del Servei d'Oncologia i del Servei de Patologia de l'Hospital del Mar de Barcelona i la Unitat de Recerca en Terapèutica Experimental del Càncer (URTEC) de l'Hospital del MAR-IMIM que ha afavorit posar en marxa una nova tecnologia que permetrà avaluar d'una forma més directa la sensibilitat de les cèl·lules de les malaltes amb càncer de mama als diferents fàrmacs utilitzats en la quimioteràpia.

El tractament amb quimioteràpia juga un paper molt important en la curació o l'augment de supervivència en aquests casos i una manera de seguir millorant els resultats és trobar quines pacients es beneficien de la quimioteràpia per fer una teràpia individualitzada o 'a la carta', augmentant la taxa d'èxit del tractament i reduint notablement l'impacte negatiu dels tractaments no eficaços.

 

En aquest sentit, la metodologia proposada pels investigadors permet analitzar els mecanismes d'acció dels fàrmacs, identificant factors que puguin predir la sensibilitat de les cèl·lules a les diferents teràpies, així com descobrir noves dianes terapèutiques. Tot plegat gràcies a aquesta nova tecnologia de cultius de cèl·lules tumorals procedents de biòpsies de malaltes amb càncer de mama.

 

La principal novetat resideix en què a partir d'aquesta nova tecnologia es podran realitzar estudis de sensibilitat i resistència a fàrmacs directament amb cèl·lules de tumors de malaltes. Mentre que en l'actualitat aquests estudis s'estan realitzant amb les anomenades línies cel·lulars -sobretot en neoplàsies sòlides-. Aquestes també procedeixen de cèl·lules tumorals humanes, però han patit molts canvis i moltes vegades la seva semblança amb el tumor original és petita. Aquest fet condiciona que la transferència dels resultats obtinguts al laboratori a la pràctica clínica no es pugui fer amb tota la celeritat que es voldria.

 

Aquest estudi és el punt de partida per impulsar futurs estudis en els que els investigadors pretenen analitzar l'efecte citotòxic de fàrmacs nous o de noves combinacions de fàrmacs que ja s'estan emprant actualment, així com validar el mètode per correlació amb la resposta clínica dels pacients.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat