24 de febrer de 2016 - Notes de Premsa
L’eina, desenvolupada per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), és una iniciativa pionera en la detecció de trastorns psiquiàtrics i serà presentada en el marc de la Catalan Digital Health Ecosystem de la MWC
Investigadors del grup de recerca en Addiccions i del grup de recerca en Epidemiologia de les Drogues d'Abús de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) presentaran el proper dimecres 24 de febrer l'aplicació "Entrevista de Cribratge de Diagnòstic Dual (ECDD)" en el marc del Catalan Digital Health Ecosystem que es fa a la Mobile World Congress. Aquesta és una aplicació que està disponible gratuïtament per als professionals de la salut i que permet la detecció de comorbiditat psiquiàtrica en els individus amb un trastorn per ús de substàncies d'abús.
La comorbiditat psiquiàtrica és la co-ocurrència d'un trastorn per ús de substàncies i un altre trastorn psiquiàtric en el mateix individu. Té una prevalença que oscil·la entre el 20% i el 80%, segons el tipus de substancia d'abús (alcohol, cocaïna, cànnabis, opiacis,...) i el tipus de trastorn psicopatològic (depressió, psicosis, fòbia social,...).
"Donada l'elevada prevalença d'aquesta comorbiditat, el seu impacte negatiu en la salut psicològica, mèdica i social dels pacients individuals, i les repercussions econòmiques i socials per la societat, es va fer palesa la necessitat de desenvolupar un instrument que permetés la identificació del diagnòstic dual en la pràctica clínica habitual. La disponibilitat de la versió web, creada l'any 2012, i la recent creació de l'app per a mòbils (iPhone i Android), faciliten el seu ús en els centres d'atenció especialitzats en addiccions i en centres de salut comunitaris" explica Marta Torrens coordinadora del grup de recerca en Addicions de l'IMIM i directora del Procés d'Addicions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD).
En comparació amb els individus amb un únic trastorn, aquests pacients amb comorbiditat psiquiàtrica mostren una major gravetat psicopatològica, amb més hospitalitzacions, un augment del risc de suïcidi, i una major taxa d'infecció per VIH i virus de l'hepatitis C. També mostren més alteracions psicosocials, incloent comportaments criminals.
La identificació de la comorbiditat psiquiàtrica en els consumidors de drogues és un repte, principalment perquè els efectes aguts o crònics pel consum de substàncies d'abús poden imitar els símptomes de molts altres trastorns mentals, dificultant-ne el diagnòstic.
Una eina emprada a nivell internacional i amb una àmplia implantació
L'enquesta ha estat utilitzada al conjunt de l'Estat Espanyol, però també a Alemanya, Anglaterra, Àustria, Itàlia, Xile, Polònia i Escòcia. Uns 100 professionals de la salut mental ja l'han utilitzat. L'entrevista ajuda als professionals en el diagnòstic dels trastorns psiquiàtrics comòrbids més freqüents en els usuaris de substàncies: depressió, psicosis, pànic, mania, trastorn de dèficit d'atenció amb hiperactivitat, fòbia social i trastorn d'estrès posttraumàtic.
Les seves propietats psicomètriques, juntament amb la brevetat de l'administració (entre 15-20 min), fan de l'entrevista un instrument adequat per a la pràctica clínica. Consta de 66 preguntes subdividides en cinc apartats d'orientació diagnòstica i un d'observacions.
Actualment està disponible en castellà, anglès, italià i alemany, tot i que pot ser adaptada a qualsevol idioma.
Presentació
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat